Zorg dat je de quinoa goed kookt door hem te spoelen in een fijnmazige zeef en hem in een pan met water en een snufje zout gaar te koken. Gebruik bij het koken een verhouding van 2:1 tussen water en quinoa, zodat de quinoa gelijkmatig gaar wordt. Kook de quinoa ongeveer 15-20 minuten en roer hem luchtig met een vork zodra hij gaar is. Zo scheid je de korrels van elkaar en voorkom je dat de quinoa papperig wordt. Verdeel de gesneden groenten gelijkmatig over de bakplaat, zodat ze maximaal worden verhit en gelijkmatig kunnen karamelliseren. De groenten voor onze smakelijke Midden-Oosterse quinoasalade met feta moeten ongeveer 30-40 minuten op 200 °C worden geroosterd, afhankelijk van de grootte van de groenten. Houd ze in de gaten terwijl ze in de oven staan, zodat ze niet verbranden.
Geniet van de heerlijke smaak van de Midden-Oosterse keuken met ons recept voor quinoasalade met feta. Hieronder lees je er meer over!
Flespompoen, geschild en in blokjes gesneden
|
1 |
---|---|
Feta, in blokjes
|
150 g |
Rode paprika, in blokjes
|
1 |
Rode ui, in partjes gesneden
|
1 |
Olijfolie
|
1 el |
Knoflook, geplet
|
2 teentjes |
Oregano
|
1 el |
Courgettes, in grove stukken gesneden
|
2 |
Gekookte quinoa
|
185 g |
Zout en peper naar smaak
|
Olijfolie
|
240 ml |
---|---|
Balsamico of druivenazijn
|
2 el |
Honing
|
2 el |
Quinoasalade met feta en geroosterde groente is een heerlijke en eenvoudige salade die snel en zonder gedoe klaar is. De combinatie van quinoa, feta, flespompoen, rode paprika, rode ui, courgette en knoflook zorgt voor een kleurrijke en smaakvolle salade waarmee je zeker een stevige trek stilt. Een frisse dressing van olijfolie, azijn en honing die erover wordt gedruppeld maakt de smakelijke quinoasalade compleet met zoete en frisse smaken. Serveer de quinoa met geroosterde groente als hoofd- of bijgerecht.
Als je ons recept voor quinoasalade met feta lekker vindt en meer salades op het menu wilt zetten, bekijk dan zeker onze recepten voor rucolasalade, caesarsalade met kip, boerenkoolsalade en spinaziesalade met munt en feta.
Quinoa met geroosterde groente is een ware traktatie. Perfecte, smaakvolle ovengeroosterde groente maken is belangrijk om de juiste geroosterde smaken in de quinoasalade met feta te krijgen. Gelukkig is dat vrij eenvoudig. De groente wordt in kleine stukjes en blokjes gesneden en gemengd met olijfolie, geperste knoflook en oregano. Bij het roosteren op hoge temperatuur worden de natuurlijke suikers in de groente gekaramelliseerd, waardoor de zoetheid en diepe smaak worden versterkt. De geroosterde groente wordt zacht en lichtjes verkoold, waardoor een geroosterde, rokerige smaak ontstaat die perfect samengaat met de pittige feta. Roosteren helpt ook om de individuele smaken van elke groente naar voren te brengen, waardoor ze opvallen en een complexere en interessantere smaakervaring creëren.
Deze salade van geroosterde groente en quinoa met feta is het perfecte voorbeeld van hoe smaken uit het Midden-Oosten samenkomen in een lekkere salade. De frisse feta in combinatie met de zoetheid van gekarameliseerde flespompoen, rode paprika, rode ui en courgette zorgt voor een explosie van smaken. De nootachtige smaak van quinoa geeft een extra laag aan de salade en een lekkere knapperigheid, waardoor het een heerlijk en vullend gerecht wordt.
De dressing, gemaakt van olijfolie, honing en balsamico- of druivenazijn, tilt de quinoasalade met feta naar een hoger niveau door een zoete en pittige smaak toe te voegen die de rijke, rokerige smaak van de geroosterde groente en feta in evenwicht brengt. De combinatie van deze smaken voor de dressing levert een heerlijke smaak op die geïnspireerd is op de Midden-Oosterse keuken.
Een eenvoudige dressing van azijn, honing en olijfolie is alles wat je nodig hebt voor een perfecte balans van zoete, pittige en hartige smaken in je quinoasalade met geroosterde groente en feta. Maar je kunt experimenteren met de verhouding van de 3 ingrediënten om het meer passend te maken voor je smaak of de andere gerechten op het menu. Voeg voor een zoetere dressing iets meer honing en iets minder azijn toe. Wil je het wat zuurder, voeg dan minder honing en meer azijn toe.
Experimenteer met verschillende soorten azijn en honing. Zo zorgt balsamicoazijn voor een rijke, zoete smaak, terwijl rode- of wittewijnazijn de quinoasalade met feta een pittiger en helderder smaak geeft.
Wat de honing betreft zijn klaver- en lavendelhoning een geweldige toevoeging aan de dressing. Klaverhoning is licht en delicaat met toetsen van bloemen en fruit en een milde zoetheid. Als je de voorkeur geeft aan een robuuster aroma, is lavendelhoning een perfecte keuze. Met een sterke bloemige smaak en een vleugje kruiden is die een geweldige optie als je een opvallende smaak aan het gerecht wilt toevoegen.