Quiche lorraine

Quiche lorraine

1 u 40 min.
Bereidingstijd 20 min.
Geniet van een tijdloze Franse klassieker met ons recept voor quiche lorraine – een van de populairste quiches. De quiche is perfect voor een gezellig diner, lunch, op de buffettafel of voor een picknick. De decadente hartige taart wordt gecombineerd met een lichte gemengde salade voor een uitstekende smaakervaring. Het is een eenvoudig maar elegant gerecht dat je met zijn eenvoud en volle smaken van je sokken zal blazen. Zet de eieren, ham, crème fraîche en kaas klaar en bereid je voor om iets geweldigs te gaan maken.
ga naar een {groener} alternatief
https://www.arla.nl/recepten/quiche-lorraine/

Bereidingswijze

Deegkorst
  • Snijd de boter in kleine stukjes en verkruimel ze in de bloem. Voeg zout en water toe en kneed snel een deeg.
  • Druk het deeg uit in een taartvorm (diameter ongeveer 22 cm – bij voorkeur van metaal).
  • Dek de quiche af en zet hem minstens 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gewone oven).
  • Prik de deegkorst in met een vork en bak hem ongeveer 10 minuten boven in de boven voor.
Vulling
  • Snijd de ham in kleine stukjes en verspreid die over de voorgebakken deegkorst.
  • Klop de eieren los met de zure room, de bloem en de kruiden en giet het eimengsel over de ham. Bestrooi met kaas.
  • Bak de quiche ongeveer 40 minuten in het midden van de oven op 200 °C of tot de kaas goudbruin is.
  • Serveer hem warm met een gemengde salade.
Eet smakelijk!
Tips

Bespaar tijd en plan vooruit! Je kunt de elementen voor je quiche lorraine een paar uur van tevoren voorbereiden en hem vlak voor het bakken samenstellen, of hem helemaal afbakken en laten afkoelen voordat je hem in de koelkast zet. Haal de quiche minstens 1 uur voor het serveren uit de koelkast. Als je hem warm wilt serveren, dek je hem af met aluminiumfolie en zet je hem 20-30 minuten in een voorverwarmde oven.

Tips

Laat hem een beetje afkoelen voordat je hem aansnijdt. Als je erin snijdt als hij gloeiend heet is, krijg je geen mooi stuk met scherpe randen. Laat hem 15-20 minuten op kamertemperatuur staan voordat je hem in stukken snijdt.

Vragen over quiche lorraine

Probeer eens een heerlijke en klassieke quiche lorraine die zowel warm als koud geserveerd kan worden. Je zult verbaasd zijn hoe makkelijk hij te maken is. De eenvoudige ingrediënten zorgen voor heerlijke smaken en texturen. Hieronder lees je meer over deze heerlijke quiche.

Wat is een quiche lorraine?
Een quiche lorraine is een klassieke Franse hartige taart die zijn oorsprong vindt in de Oost-Franse regio Lotharingen (Lorraine in het Frans). De bladerdeegkorst bevat een hartige vulling van eieren, ham, zure room en kruiden. Als finishing touch wordt de hartige taart bestrooid met kaas en in de oven gebakken tot de kaas een mooie goudbruine kleur heeft.
Hoe maak je quiche lorraine?
Om een klassieke quiche lorraine te maken, bereid je eerst de bodem voor en bak je die een paar minuten in de oven. Ga vervolgens verder met de vulling en verdeel kleine stukjes ham over de voorgebakken bodem. Klop eieren los met de zure room, bloem en kruiden en giet het mengsel over de ham. Bestrooi ten slotte met kaas en bak de quiche ongeveer 40 minuten in de oven op 200 °C tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
Hoe maak je deeg voor een quiche lorraine?
Met maar een paar ingrediënten maak je vrij gemakkelijk het deeg voor een quiche lorraine. Verkruimel kleine stukjes boter in de bloem, voeg zout en water toe en kneed tot het deeg een zachte en gladde textuur heeft. Druk het deeg uit in een taartvorm en laat het ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast. Prik met een vork in de bodem van de korst om te voorkomen dat deze tijdens het bakken opbolt en bak hem ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.
Wat serveer je bij quiche lorraine?
Quiche lorraine is heerlijk op zichzelf, maar smaakt nog beter in combinatie met heerlijke bijgerechten. De stevige quiche gaat uitstekend samen met iets fris en lichts, zoals een eenvoudige gemengde salade met tomaten en rode ui en een olie-azijndressing. De subtiele smaken van de salade smaken heerlijk zonder de volle en romige smaken van de hartige taart te overheersen.
Kun je zelfgemaakte quiche lorraine invriezen?
Je kunt quiche lorraine invriezen om hem vers te houden en van een stukje te kunnen genieten wanneer je er zin in hebt. Laat hem helemaal afkoelen voordat je hem klaarmaakt voor de vriezer. Deze stap is cruciaal; als je hem invriest terwijl hij nog warm is, wordt het deeg zacht en wordt de textuur van de hele quiche verpest. Als de quiche is afgekoeld, doe je hem in een luchtdichte bak – in zijn geheel of in porties – en doe je hem in de vriezer, waar hij tot 3 maanden houdbaar is.
Wat is het verschil tussen quiche en quiche lorraine?
De quiche lorraine is een variant van een quiche met een zeer specifieke vulling. Hoewel een quiche groente, vlees en zeevruchten kan bevatten, moet deze klassieke versie worden gemaakt met eieren en stukjes ham om als quiche lorraine te worden beschouwd. Als je afwijkt van deze vulling, is de hartige taart niet langer een quiche lorraine maar gewoon een quiche. Om hem een quiche te kunnen noemen, moet hij een vulling van ei en melk bevatten, wat natuurlijk het geval is bij quiche lorraine.

Ingrediënten

Deegkorst
Koude boter
100 g
Speciale tarwebloem (ca. 2½ dl)
175 g
Grof zout
½ tl
Water
1½ el
Vulling
Gekookte ham
150 g
Eieren
3
Zure room, 18%
200 ml
Speciale tarwebloem
2½ tl
Provençaalse kruiden
2 tl
Geraspte cheddar en maasdammer
100 g
Bijgerechten
Gemengde salade met olie-azijndressing

Quiche lorraine – een Franse klassieker

Ontdek een Franse klassieker met een luchtige korst, gevuld met heerlijke hartige eieren, gerookte ham en kaas. Wij geven je het beste recept voor quiche lorraine zodat je met deze smakelijke taart met succes een onweerstaanbaar gerecht kunt serveren voor vrienden of familie. Het is een heerlijk gerecht met rijke en rokerige smaken die je doen watertanden. De zure room geeft een extra romige

vulling. Als je op zoek bent naar een eenvoudige en elegante maaltijd, zit je goed met deze quiche lorraine. Het is een tijdloze klassieker waar je gasten gek op zullen zijn. Als je meer uit de Franse keuken wilt proberen, bekijk dan ook eens ons recept voor coq au vin met gestoofde kip en salade Niçoise met tonijn, eieren en zwarte olijven. Probeer voor iets zoeters een klassieke crème brûlée. Allemaal voorbeelden van verrukkelijke klassieke gerechten uit de Franse keuken die onweerstaanbaar lekker zijn.

Quiche lorraine met ham en kaas

Quiche lorraine is de gouden standaard voor quiches. De luchtige korst met veel boter is gemaakt met slechts een paar ingrediënten en heeft een heerlijke textuur, waardoor hij de perfecte ondergrond is voor een hartige vulling. Onderschat nooit de kracht van ham en kaas. Met ham in de romige vulling en kaas erbovenop staat je een heerlijke ervaring te wachten. De gesmolten kaas zorgt voor een heerlijk smeuïge afwerking die smelt op je tong en de zoutheid en rokerigheid van de ham in evenwicht brengt, zodat elke hap goddelijk smaakt.

Luchtig eimengsel met zure room

Wil je het geheim weten achter de heerlijke quiche lorraine? Alles draait om de eenvoud. De vulling is waar alle ingrediënten echt samenkomen. Zure room, eieren, bloem en kruiden worden gecombineerd tot een smeuïg mengsel met een decadente consistentie en smaak, die over de gerookte ham wordt gegoten. De zure room zorgt voor een romige, delicate, rijke textuur die alle smaken samenbrengt. Het is het ultieme comfortfood voor speciale gelegenheden.

Serveer de Franse quiche als lunch of diner

De klassieke Franse quiche is het ideale menu-item voor lunch, brunch en diner, vooral in combinatie met een groene gemengde salade of soortgelijke bijgerechten. De groene salade zorgt voor een mooi en licht evenwicht met de rijke smaken van de taart. Met dit eenvoudige recept voor quiche lorraine tover je een perfecte hartige taart tevoorschijn die elke keer weer indruk maakt op je gasten. Serveer de taart de volgende keer dat je je gasten wilt verwennen met klassiekers uit de Franse keuken.

Geef er je eigen draai aan

Afhankelijk van de ingrediënten die je bij de hand hebt, is deze quiche eindeloos aan te passen, zodat je er nooit op uitgekeken raakt. Verander de vulling en ontdek nieuwe smaakcombinaties met verschillende groenten. Maak een quiche lorraine met prei en spek om wat zout en pit toe te voegen aan de ham- en kaasvulling. Snijd de prei in ringetjes en meng die met het spek. Doe het prei- en

spekmengsel in de voorgebakken deegkorst, giet het eimengsel erover en bestrooi met kaas. De prei geeft een zachte en licht zoete uiensmaak aan de Franse quiche.