Quesadilla's met geroerbakte bonen en kaas

Quesadilla's met geroerbakte bonen en kaas

35 min.
Een vullend gerecht dat populair is bij zowel volwassenen als kinderen. Gevuld met zwarte bonen en kaas. Serveer met zoete aardappelen en salade.
https://www.arla.nl/recepten/quesadillas-met-geroerbakte-bonen-en-kaas/

Bereidingswijze

Zoete aardappel
  • Stel de oven in op 225 °C.
  • Was de zoete aardappelen en snijd ze in partjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Breng op smaak met zout en peper en besprenkel met boter en koolzaadolie.
  • Bak ze in het midden van de oven gedurende 15-20 minuten of tot ze zacht zijn geworden met een mooie kleur.
Zwartebonenpuree
  • Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn. Bak ze in een pan met boter en koolzaadolie gedurende ongeveer 5 minuten. Voeg de kruiden toe en bak nog een minuut.
  • Spoel de bonen af. Voeg ze toe aan de pan en verwarm het mengsel. Breng op smaak met limoensap, zout en peper. Pureer het bonenmengsel lichtjes.
Quesadilla
  • Verdeel de zwartebonenpuree over de tortilla's. Verkruimel de witte kaas en voeg toe aan de tortilla met de geraspte texmex kaas en gesneden jalapeños. Vouw de quesadilla’s dicht en bak ze in boter en koolzaadolie op middelhoog vuur tot het brood gekleurd is en de kaas gesmolten is.
  • Snijd ze in driehoeken. Serveer met de zoete aardappelen en partjes limoen, salade, zure room en salsa. Garneer desgewenst met koriander.
Eet smakelijk!

Quesadilla's met geroerbakte bonen en kaas

Wat is het verschil tussen een tortilla en een quesadilla?
Een tortilla is een rond, plat brood dat wordt gemaakt van maismeel of bloem. Het brood vormt de basis van een quesadilla waaraan een vulling wordt toegevoegd (meestal kaas met daarbij vlees en/of groente). De tortilla wordt vervolgens dubbelgevouwen en geroosterd tot de kaas is gesmolten, en wordt zo een quesadilla.
Moet een quesadilla knapperig zijn?
De perfecte quesadilla is krokant en goudbruin aan de buitenkant, zonder overdreven hard te zijn. Dat vormt een perfect contrast met de zachtere en gladdere vulling van zoete aardappel, zwarte bonenpuree en gesmolten kaas.
Hoe eten Mexicanen quesadilla's?
De quesadilla voldoet aan alle voorwaarden voor streetfood: hij is snel te bereiden, relatief gemakkelijk te eten zonder bestek, lekker en vriendelijk voor de portemonnee. Daarom wordt dit gerecht in Mexico het meest gegeten als ontbijt, lunch of diner voor onderweg. Op veel straathoeken staan lange rijen terwijl de verkopers de tortilla's vullen met van alles en nog wat, van gebakken bonen en stukjes kip tot groente en royale porties gesmolten kaas.
Is een quesadilla een volledige maaltijd?
Quesadilla's zijn er in alle soorten en maten. In Mexico word vooral op straat gegeten, maar in veel keukens thuis is het gerecht ook te vinden, als onderdeel van een grotere maaltijd of in combinatie met meer vullende bijgerechten.

Ingrediënten

Zoete aardappel
Zoete aardappel
600 g
Zout en peper naar smaak
Boter en koolzaadolie
Zwartebonenpuree
Sjalotjes
2
Knoflookteentjes
2
Komijnpoeder
1 tl
Gedroogde oregano
1 tl
Zwarte bonen (400 g)
1 blikje
Limoensap
1 tl
Zout en peper naar smaak
Quesadilla
Tortilla's
8
Blokjes witte kaas
150 g
Geraspte kaas, texmex
150 g
Ingelegde jalapeños, in plakjes gesneden
4 el
Voor het serveren
Limoen, in partjes gesneden
1
Gemengde sla
65 g
Zure room
300 ml
Tomatensalsa met stukjes tomaat
1 potja

Een Mexicaanse favoriet boordevol eiwitten

De quesadilla, misschien wel een van de populairste Mexicaanse gerechten, stamt uit het Azteekse rijk, waar de tortillavullingen zoet waren en ze vaak als dessert werden gegeten. Sindsdien zijn de vullingen sterk uitgebreid, van kaas tot vlees en groenten. Onze versie bevat een puree van zwarte bonen die vol zit met eiwitten en andere gezonde dingen zoals antioxidanten, vezels en calcium.

Een snack, voorgerecht of een volledige maaltijd?

Kies maar, dit recept is perfect voor elk moment van de dag. Voor een volledige maaltijd raden wij je aan wat bijgerechten toe te voegen, zoals de zoete aardappelen en de gemengde sla in dit recept. Andere opties zijn een pittige Mexicaanse koolsla, Mexicaanse straatmais (ook bekend als elote) en een heerlijk smakende korianderlimoenrijst die traditioneel langkorrelige witte rijst combineert met knoflook, limoensap en -rasp en koriander, en jalapeños voor een optionele extra kick.

Hoe je van quesadilla's fingerfood maakt

De bereide quesadilla in reepjes snijden, die oprollen tot rondjes en ze vastzetten met een tandenstoker of satéprikker is een leuke en gemakkelijke manier om dit recept om te toveren tot fingerfood. U kunt ook hapklare, volwaardige snacks maken met behulp van kleine borrelglaasjes. Druk met het glas op de quesadilla om de perfecte grootte te krijgen. Wissel de stukjes quesadilla nu in laagjes af met toppings, met als laatste laagje een toefje zure room en een partje limoen.

De beste bijgerechten voor een quesadilla

Veel mensen zullen beweren dat de toppings even belangrijk zijn als de vulling en de perfect gebakken tortilla – of misschien wel belangrijker. Partjes limoen zijn een must, en een eenvoudig kneepje geeft elke quesadilla een frisse en pittige toets. Zure room, een pittige tomatensalsa en romige guacamole zijn ook klassieke bijgerechten die je op de meeste tafels zult zien.