Pruimentaart
Bereidingswijze
Tips
Een van de lastige dingen bij het bakken van een zelfgemaakte taart is voorkomen dat de bodem zompig wordt door de sappige fruitvulling. Een tip om ervoor te zorgen dat je bodem krokant en gelaagd wordt, is om de taart op een voorverwarmde bakplaat te bakken. Plaats gewoon een bakplaat in je oven terwijl deze voorverwarmt en bak daar je pruimentaart op.
Tips
Een andere tip om maximale gelaagdheid van je bodem te garanderen, is om het deeg tijdens de bereiding zo koel mogelijk te houden. Daarom is het belangrijk om het bladerdeeg minstens 10 minuten in de koelkast te laten afkoelen nadat je het deeg hebt bewerkt. Door het te koelen blijven de beboterde lagen van elkaar gescheiden en kunnen ze rijzen en gelaagd worden terwijl ze worden gebakken.
Tips
Als je deze taart buiten het pruimenseizoen maakt, kun u ingevroren pruimen gebruiken. In het pruimenseizoen ontpit je pruimen en bewaar je ze in een ziploc-zak of luchtdichte bak in de diepvries. Als je zin hebt in een versgebakken pruimentaart, haal ze je uit de diepvries.
Vragen over pruimentaart
Met ons eenvoudige recept bak je gemakkelijk een heerlijke zelfgemaakte taart met smakelijke, zoete en zure pruimen. Lees meer over deze heerlijke traktatie door onze antwoorden te bekijken op een paar van de meest gestelde vragen over deze fruittaart.
Ingrediënten
Ingevroren bladerdeeg (ontdooid)
|
5 vellen |
---|---|
Abrikozen jam
|
100 ml |
Pure marsepein
|
100 g |
Pruimen in helften en kwarten
|
350 g |
Rietsuiker
|
2 el |
Gehalveerde, gepelde amandelen
|
50 g |
Serveren met
Zure room, 18%
|
---|
Rustieke pruimentaart met bladerdeeg
Er gaat niets boven een lekkere warme fruittaart, vers uit de oven, met een schep koude zure room. Deze open pruimentaart is geen uitzondering op die regel, met zijn heerlijk gelaagde bladerdeegbodem en een vulling waarin zoet en zuur mooi in balans zijn. De combinatie van warm en koud, decadent en vers, zorgt voor een heerlijke taart die bijna lijkt te smelten in je mond. Amandelen geven de zachte, stroperige vulling van pruimen en marsepein meer textuur en zorgen voor een goed afgeronde ervaring.
Als je op zoek bent naar een andere rustieke taart om je tanden in te zetten of naar een zelfgemaakte, heerlijke koude traktatie voor bij je bladerdeegpruimentaart, bekijk dan eens onze eenvoudige recepten voor een Franse appelgalette of voor ouderwets ijs om bovenop je warme taart te serveren.
Ontdek een heerlijke manier om verse pruimen te verwerken
Ons eenvoudige recept voor pruimentaart is een goede manier om verse pruimen te verwerken als het daar het seizoen voor is. Je kunt alle soorten pruimen – blauw, rood of geel – gebruiken in je pruimentaartvulling. Je kunt ook je eigen perfecte mix van zure rode pruimen en de zoetere blauwe of gele pruimen gebruiken. Ben je gek op de smaak van pruimen? Bekijk dan onze recepten voor pruimenjam voor een heerlijke traktatie voor iedere dag of ons elegante dessert met vanille-ijs met pruimen en boekweitkrokantjes voor als je indruk wilt maken op vrienden en familie.
Zoet je pruimentaart met marsepein en amandelen
Verse pruimen, vooral de tuinvariëteit, kunnen een vrij zure nasmaak hebben vanwege de schil. Hoewel pruimen zoeter worden als ze worden gebakken, is het gebruik van abrikozenjam, marsepein en amandelen om de taart te zoeten een goede manier om het gerecht een dosis natuurlijke zoetheid te geven die de smaak wat complexer maakt.
Er is bijna niets zoeter dan marsepein, dat een pure zoetheid toevoegt aan de vulling. De gehalveerde amandelen voegen een notensmaak en aardsheid toe aan de taart die de frisse, fruitige pruimen, zoete jam en marsepein prachtig aanvult.
Voeg je eigen touch toe
Als je droomt van een gekruide versie van dit recept voor pruimentaart, zoek dan niet verder. Door sinaasappel- of mandarijnenschil en een kruidenmix van gemalen kaneel, gember, kardemom en kruidnagel toe te voegen aan de suiker waarmee je de taart bestrooit, creëer je een aromatische en verwarmende ervaring.
Als je de stevige smaak van de pruimen graag combineert met warme kruiden, probeer dan eens een pruimentaart met vijfkruidenpoeder. Deze geliefde kruidenmix met steranijs, kruidnagel, kaneel (kassia), szechuanpeper en venkelzaad, werkt goed in hartig en zoet voedsel en is een combinatie van zoet, bitter, zuur, zout en hartig. In dit recept voor een zoete amandel-pruimentaart voegt het een heerlijke complexiteit en diepte toe.
Voor een nog zoeter gevoel besprenkel je de pruimen voor het bakken met een beetje suiker of honing. Dat geeft de pruimen een prachtige glans en een laatste vleugje zoetheid.