Prei- en aardappelsoep

Prei- en aardappelsoep

30 min.
Aardappel-preisoep is een ouderwetse klassieker die nog altijd bijzonder in de smaak valt. Het is een eenvoudige en snelle maaltijd die niet veel ingrediënten vereist en geweldig smaakt. Een knapperige en hartige topping van gebakken prei en stukjes spek voegt extra textuur toe en een intense, zoute smaak. Als je op zoek bent naar een heerlijk romige maaltijd voor heel het gezin, moet je deze eenvoudige prei- en aardappelsoep zeker eens proberen.
https://www.arla.nl/recepten/prei-en-aardappelsoep/

Bereidingswijze

Soep
  • Smelt de boter op hoog vuur, maar laat hem niet bruin worden. Bak de uien en aardappelen ca. 2 minuten. Voeg de prei toe en bak ca. 1 minuut.
  • Giet de bouillon erbij en laat ca. 15 minuten koken of tot de groenten gaar zijn.
  • Mix tot een gladde massa met een staafmixer of in een gewone blender.
  • Doe de soep weer in de pan, voeg de room, de peper en het zout toe. Breng aan de kook en kruid volgens smaak.
Spektopping
  • Bak ondertussen het spek ca. 3 minuten zonder boter of olie op hoog vuur in een pan. Zet het vuur lager en bak gedurende ca. 5 minuten af op middelhoog vuur. Haal het spek uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier.
  • Veeg de pan schoon en voeg de prei toe. Bak ca. 4 minuten op hoog vuur.
  • Plet het gebakken spek lichtjes en voeg toe aan de prei.
  • Serveer de aardappel-preisoep met brood en stukjes spek. Garneer met waterkers.
Eet smakelijk!
Tips

Koop verse prei met een schone, slanke witte stengel en stevig donkergroen loof. Prei is het belangrijkste ingrediënt. Zorg er dus voor dat je de groente goed schoonmaakt, omdat er vrij veel zand en vuil tussen de bladeren kan zitten.

Tips

De eenvoudigste manier om dit te doen is door het groen en de wortel aan het einde van de preistengel af te snijden. Gooi de wortel weg, maar bewaar het donkergroene deel voor de topping. Gebruik een scherp mes om de prei in de lengte doormidden te snijden en spoel elke helft af met water. Trek de lagen voorzichtig uit elkaar om vuil dat ertussen zit te verwijderen. Na het schoonmaken hak je de prei volgens de instructies in het recept.

Vragen over prei- en aardappelsoep

Wil je weten hoe je een eenvoudige prei- en aardappelsoep maakt met een knapperige topping? Dan hebben wij het perfecte recept voor aardappel-preisoep met spek voor je. Hieronder lees je er alles over!

Wat is aardappel-preisoep?
Aardappel-preisoep is een klassiek, romig gerecht met gepureerde aardappelen, room, prei en kruiden dat heel populair is in de Franse keuken. De populaire soep is lekker eenvoudig en ouderwets en telt maar enkele basisingrediënten. Ons recept voor prei- en aardappelsoep wijkt daar niet van af, maar we kiezen voor een garnering met grof gehakte prei en krokant gebakken spekjes.
Hoe maak je prei- en aardappelsoep?
Bak de uien en aardappelen ongeveer 2 minuten in boter op een hoog vuur. Voeg de prei toe en bak 1 minuut. Doe er vervolgens de groentebouillon bij en laat ongeveer 15 minuten koken. Wanneer de groenten zacht zijn, pureer je de soep met behulp van een staafmixer of een gewone blender tot je een gladde consistentie krijgt. Giet de soep terug in de pan, voeg room, peper en zout toe en breng aan de kook. Garneer met gebakken spek, prei en waterkers.
Wat serveer je bij aardappel-preisoep?
Wil je het simpel en makkelijk houden? Serveer de aardappel-preisoep dan met geroosterd knapperig brood. Het brood is een snelle aanvulling op de maaltijd, maar je kunt echter ook voor een bijgerechtje kiezen, zoals een boerenkool- en speksalade, geroosterde spruitjes, een klassieke caesarsalade of knoflookbroodjes.
Hoe lang blijft aardappel-preisoep goed in de koelkast?
Kliekjes soep kun je bewaren in de koelkast. Aardappel-preisoep is 4-5 dagen houdbaar. Dek de soep wel goed af om de smaak en textuur te behouden. Een luchtdichte bak is ideaal, maar laat de aardappel-preisoep afkoelen tot kamertemperatuur voordat je de soep in de koelkast zet.
Kun je aardappel-preisoep invriezen?
Ja, je kunt aardappel-preisoep invriezen, maar doe het spek en de prei er pas op wanneer je de soep serveert. Laat de soep volledig afkoelen voordat je hem in een luchtdichte bak giet en in de vriezer plaatst. Als de soep op de juiste manier wordt bewaard, blijft hij tot 6 maanden goed. Om de soep achteraf makkelijker te kunnen ontdooien gebruik je bij het invriezen beter verschillende doosjes ter grootte van een portie.

Ingrediënten

Soep
Boter
10 g
Gele ui grof gesnipperd (ca. 75 g)
1
Aardappelen in blokjes
500 g
Preien in ringen – het witte deel (ca. 375 g)
3
Groentebouillon
¾ L
Volvette room of kookroom 8% of 15%
100 ml
Grof zout
1 tl
Versgemalen witte peper
empty unit
Spektopping
Buikspek, bij voorkeur zuurdesem
150 g
Prei grof gehakt – het groene deel (ca. 150 g)
1
Garnering
Waterkers
Serveren met
Geroosterd brood
240 g

Klassieke prei- en aardappelsoep met room

Houd het simpel met een klassieke prei- en aardappelsoep. Het recept is heel eenvoudig en je hebt maar een handvol ingrediënten nodig om dit ouderwetse, maar o zo heerlijke gerecht te bereiden. De room geeft de soep een fluweelzachte textuur die lekker veel deugd doet. Als finishing touch

kiezen we voor een garnering met gebakken stukjes spek, gebakken prei en wat waterkers. Serveer de soep met knapperig brood om helemaal authentiek te blijven. Bekijk voor nog meer lekkers ook onze recepten voor eenvoudige wortelsoep met roomkaas, romige broccolisoep met aardappelen of klassieke aspergesoep.

Een zachte, romige en zoete soep

Geniet in minder dan 30 minuten van een heerlijke maaltijd met dit romige recept voor prei- en aardappelsoep. De zachte smaken van de prei en de aardappelen vullen elkaar uitzonderlijk goed aan. Prei is minder intens van smaak dan uien en krijgt tijdens het koken een zoete toets, wat een heerlijke smaakervaring oplevert. Dit recept wordt vast een van je favorieten voor een snelle hap, zeker op een koude dag.

Lekker knapperige en hartige toppings

Terwijl de romige aardappel-preisoep suddert, bereid je de knapperige en hartige topping. Voor een harmonieuze smaak gebruiken we de prei zowel voor de topping als de soep. Het groen van de prei wordt grof gehakt en enkele minuten gebakken in de pan om het een zachtere textuur te geven. Anders kan het behoorlijk taai zijn. Het groen is ideaal als topping omdat het zijn vorm en textuur behoudt, zelfs na het bakken. En dan hebben we het nog niet over die prachtige, felgroene kleur op de diepgele aardappel-preisoep.

Aardappel-preisoep met spek

Deze klassieker is geen echte klassieker zonder stukjes spek erbij. Geen betere manier om je romige soep af te werken dan met krokant gebakken spekjes! Het spek voegt een knapperig contrast toe aan de gladde textuur van de aardappel-preisoep en zorgt voor een decoratieve en lekkere finishing touch. Als de prei en het spek gebakken zijn, meng je beide, zodat de prei een hartige en zoute smaak krijgt. Door spek te gebruiken til je dit stevige gerecht naar een nog hoger niveau en worden de smaken nog intenser.

Gebruik je fantasie

Je kunt het aantal aardappelen en preistengels in de soep aanpassen en meer of minder room of water toevoegen als je de consistentie wat te dik of te dun vindt. Zo heb je meteen ook een oplossing voor overgebleven groenten in de koelkast, afhankelijk van wat je hebt.

Als je meer smaak aan het recept wilt toevoegen, kun je allerlei specerijen, zaden of verse of gedroogde kruiden gebruiken. Probeer bijvoorbeeld cayennepeper, kerriepoeder, gebakken komijnzaad, geroosterde pompoenpitten of gedroogde tijm. Als je van pit houdt, kun je wat gedroogde chilivlokken toevoegen voor een vurige smaak.

Voeg voor nog meer intensiteit en een rijke, rinse smaak wat volvette room en citroensap bij de soep.