Porchetta

Porchetta is een echte klassieker in de Italiaanse keuken. Dit recept is gemaakt met een sappige stuk varkensvlees dat is gevuld met verse kruiden en citroen. Het varkensvlees met de vulling wordt opgerold en in de oven gegaard. Serveer porchetta met in de oven geroosterde aardappelen, tomaten en rucola.
Ingrediënten
Varkensvlees met zwoerd
|
1 kg |
---|---|
Zoutflakes
|
1 el |
Knoflookteentjes
|
2 |
Tijm
|
1 |
Peterselie
|
1 |
Citroenen (onbehandeld), fijn geraspte schil
|
2 |
Droge appelcider
|
200 ml |
Boter
|
25 g |
Volvette room
|
300 ml |
Serveren met
Cocktailtomaten
|
|
---|---|
Rucola
|
Bereidingswijze
Porchetta
Tot welke temperatuur moet je porchetta bakken?
De kerntemperatuur van je porchetta moet 80 °C zijn, gemeten met een vleesthermometer.
Kun je porchetta te lang bakken?
Absoluut. Te lang gebakken porchetta wordt taai en droog. Als de kerntemperatuur nog niet hoog genoeg is, maar de buitenkant dreigt te verbranden, dek de ovenschaal dan af met aluminiumfolie. Maar doe dat pas als de buitenste huidlaag is opengebarsten. Je wilt de knapperigheid van de 'korst' niet verpesten.
Moet je porchetta afdekken tijdens het bakken?
Porchetta moet onbedekt worden gebakken en je moet ervoor zorgen dat de huid absoluut droog is voordat je hem in de oven zet, anders wordt het vlees eerder gestoomd dan gebakken en krijgt het niet die knapperige, krokante buitenkant.
Hoe rol je porchetta op?
Leg het buikspek op een snijplank, met de huid naar beneden. Verdeel de vulling gelijkmatig over het vlees en rol het varkensvlees op, met de huid naar buiten. Zet het vast met slagerstouw en leg het met de naad naar beneden in een braadslee.
Een beproefd gerecht voor speciale gelegenheden
Dit klassieke Italiaanse gerecht is eenvoudig genoeg voor de zondagse lunch en feestelijk genoeg voor een etentje of vakantie. Geroosterde aardappelen en een groene salade maken de maaltijd compleet.
Heerlijke serveertips
Porchetta is zo spectaculair - zowel qua smaak als qua uiterlijk - dat er niets bijzonders bij hoeft. Eenvoudige geroosterde aardappelen met een knapperige buitenkant en een luchtige binnenkant passen er perfect bij. Maar als je iets wilt om de smaak te versterken, is een theelepel heerlijke pittige mosterd voldoende. Of probeer eens klassieke Italiaanse mostarda (gekookte appels met mosterd)!
Wat kun je doen met restjes porchetta?
Porchetta is net zo lekker op kamertemperatuur. Je maakt er ook een mooie sandwich mee, koud uit de koelkast, besmeerd met een laagje cranberryrelish of mosterd en belegd met een blaadje knapperige romainesla. Je kunt het ook goed opwarmen. Leg de plakjes in een ovenschaal, besprenkel ze met een beetje water en dek de schaal goed af met folie. Verwarm gedurende 15 minuten in de oven op 160 °C.
