Een pompoen schillen om soep mee te maken valt best mee. Snijd eerst de boven- en onderkant eraf, zodat je twee vlakke oppervlakken krijgt. Zo is het makkelijker werken. Gebruik nu een mes of dunschiller om de schil te verwijderen. Snijd daarbij altijd van jezelf af.
Nadat je de schil hebt verwijderd, snijd je de pompoen doormidden en maak je hem schoon door de pitten en vezelige slierten te verwijderen. Dat doe je het gemakkelijkst met een grote metalen lepel of een ijsschep. Je kunt de helften daarna in kleinere stukken en vervolgens in blokjes snijden.
Met dit recept voor pompoensoep zet je heel eenvoudig een verwarmende maaltijd vol Thaise smaken op tafel. Voor meer informatie vind je hieronder enkele van de meest gestelde vragen over het gerecht.
Pompoen zonder schil, bijvoorbeeld sierpompoen, Hokkaido-pompoen of flespompoen
|
900 g |
---|---|
Citroenen gras
|
2 stengels |
Geschilde gember
|
40 g |
Boter
|
40 g |
Groentebouillon
|
1½ L |
Laurierblaadjes
|
2 |
Versgeperst citroensap
|
3 el |
Grof zout
|
1½ tl |
Versgemalen peper
|
Zure room, 18%
|
250 ml |
---|---|
Verse korianderblaadjes
|
Volkorenbrood
|
300 g |
---|
Een eenvoudige pompoensoep met zoete en aardse smaken is uitstekend om te experimenteren met smaakprofielen uit verschillende keukens. Voor dit recept haalden we onze inspiratie bij de enorm populaire Thaise keuken. We voegen citroengras en gember toe en werken ons soepje af met koriander.
In ons recept maken we ook gebruik van laurierbladeren, die het gerecht een subtiele bitterheid geven en vermijden dat het te zwaar wordt, en versgeperst citroensap voor een verfrissend accent. Deze combinatie van ingrediënten garandeert je een soep vol smaak en een heerlijk veelzijdige eetervaring.
Zoals gezegd haalt dit recept zijn inspiratie in de Thaise keuken. Het gebruik van citroengras verleent de soep een heerlijk frisse, citrusachtige smaak met een vleugje munt, terwijl de gember een uitgesproken, warme kruidensmaak met een peperige toets toevoegt aan het recept.
De scherpte van zowel de gember als het citroengras gaat mooi samen met de zachte zoetheid van de pompoen. Bovendien geven de aroma's deze gember-pompoensoep een verrukkelijke geur die heel de keuken vult terwijl je aan de slag bent.
Dit is een recept dat je kunt afwerken met heerlijke toppings. IJskoude zure room en verse korianderblaadjes passen bijvoorbeeld perfect bij een smakelijke pompoensoep.
Zowel de zure room als de citrusachtige koriander zorgen voor een fris accent. Bovendien creëren ze een verkoelend gevoel in de mond, wat mooi contrasteert met de verwarmende smaken van deze pompoen-gembersoep. Serveer het gerecht met brood, bijvoorbeeld volkorenbrood, zuurdesembrood of zelfs een decoratief rond zonnebloempittenbrood om je maaltijd compleet te maken.
De beste pompoenen om soep mee te maken, hebben stevig en hard vruchtvlees. Soorten met zachter vruchtvlees maken je soep waterig in plaats van dik en romig. Hoewel je natuurlijk kunt kiezen voor de sierpompoen die gebruikt wordt bij Halloween, is de smaak beter als je flespompoen of Hokkaido-pompoen gebruikt.
Hokkaido-pompoensoep heeft heerlijk zoete, nootachtige accenten. Hetzelfde geld voor een soep op basis van flespompoen, een pompoen waarvan de smaak lijkt op die van zoete aardappel. Bovendien hoef je de dunne schil van deze pompoenen niet te verwijderen, waardoor ze veel makkelijker zijn in de keuken.
Welke soort je ook kiest, selecteer altijd harde, zware en vlekvrije pompoenen die een hol geluid maken wanneer je erop klopt.
Ben je door al die info over pompoenen nieuwsgierig geworden naar wat je er nog zoal mee kunt maken? Bekijk dan ook eens ons heerlijke recept voor salade met gebakken pompoen.
Vind je dat dit smaakvolle gerecht wat meer pit kan gebruiken? Voeg er dan verse chili, chilivlokken of chilipoeder aan toe. Op die manier zal je zelfgemaakte pompoensoep je smaakpapillen zeker doen tintelen!
Ook aromatische specerijen zoals kurkuma, komijn en kaneel zijn heel populair in de Thaise keuken en vormen een geweldige keuze om je Thais geïnspireerde soep meer pit te geven. Als je niet te veel tijd wilt besteden aan het maken van de perfecte kruiden- of specerijenmengeling voor je pompoensoep met gember en citroengras, kun natuurlijk ook kiezen voor kant-en-klare mengelingen, zoals het Indiase garam masala of Chinees vijfkruidenpoeder.