Pompoensalade

Kooktijd 30 min.
Pompoensalade

Wat past er beter bij de herfst dan een lekkere pompoensalade! Door de pompoen te roosteren, wordt deze heerlijk zoet en gekarameliseerd. Voeg daar appels aan toe voor een lekkere crunch, bramen voor een frisse zoetheid en natuurlijk geroosterde hazelnoten. Maak af met romige saladekaas en een vleugje ahornsiroop. Eet deze salade met warm stokbrood en je geniet van de herfst op je bord!

Ingrediënten

(hokkaido) pompoen (ongeveer 1 kg)
1
Boter
25 g
Ahornsiroop
1 el
Grof zout
1 tl
Grote rode appels (ongeveer 500 g)
2
Citroensap, vers geperst
2 el
Boerenkoolbladeren, dun gesneden
200 g
Bramen, afgespoeld
200 g
Hazelnoten, grof gehakt en geroosterd
25 g
Apetina® witte kaasblokjes
100
Gedroogde cranberry's
50 g

Om te serveren

Franse baguettes
2

Bereidingswijze

  • Was en halveer de pompoen. Verwijder de zaden en snijd de pompoen in hapklare stukjes – laat de schil zitten.
  • Smelt de boter in een pan of wokpan tot deze goudbruin is. Bak de pompoenstukjes op hoog vuur ongeveer 8 minuten, af en toe omscheppend, tot ze zacht zijn.
  • Besprenkel met siroop en bestrooi met zout. Haal de pan van het vuur.
  • Was de appels, snijd ze in kleine blokjes en hussel ze met citroensap.
  • Leg de boerenkool en geroosterde pompoen op de bodem van een grote schaal.
  • Garneer met appel, bramen, geroosterde hazelnoten, saladekaas en cranberry's.
  • Serveer met baguette aan de zijkant.
Eet smakelijk!

Kies de juiste pompoen

Hokkaido pompoen is het meest geschikt voor deze salade vanwege zijn natuurlijk zoete, nootachtige smaak en gladde textuur. Je kunt echter ook kiezen voor suikerpompoenen. Deze bieden een vergelijkbare zoetheid, terwijl flespompoen en eikelpompoen een stevigere textuur en een lager vochtgehalte hebben. Kabocha pompoen is ook een goede keuze, met een rijke, bijna kastanje-achtige smaak.

Kies zure appels

Ga voor zure rode appels die een verfrissend contrast bieden met de pompoen en ahornsiroop, terwijl ze een knapperige textuur aan de salade geven. Honeycrisp is een uitstekende keuze, die zuurheid balanceert met een bevredigende crunch. Pink Lady brengt een vleugje zoetheid samen met een knapperige beet, terwijl Braeburn een iets diepere smaak biedt met een mix van zure en zoete smaaktonen. Deze appels behouden goed hun vorm en werken goed samen met de andere ingrediënten. Liever gaan voor een scherpe zuurheid? Dan is Granny Smith de beste keuze, hoewel deze wat meer de smaken zal overheersen.

FAQ: Vragen over pompoensalade

Heb je vragen over deze op de herfst geïnspireerde pompoensalade? Hieronder hebben we enkele nuttige antwoorden verzameld.

Moet ik de pompoen schillen voor de salade?

Nee, schillen is niet nodig. Hokkaido pompoen heeft een eetbare schil die mooi zacht wordt bij het koken. Je kunt de schil laten zitten voor een meer rustieke uitstraling of verwijderen na het bakken of roosteren als je dit minder lekker vindt. Gebruik je een andere pompoen, check even of je deze kan eten.

Kan ik de pompoensalade van tevoren bereiden?

Nee, we raden niet aan om deze pompoensalade van tevoren te maken. De ingrediënten blijven niet zo lekker als ze te vroeg worden voorbereid. Het is veel beter om alles vlak voor het serveren te snijden en samen te stellen. Op deze manier blijft alles vers en smaakt het precies goed.

Hoe moet ik de pompoensalade bewaren?

Bewaar je overgebleven pompoensalade in een luchtdichte bak in de koelkast en geniet ervan binnen 1-2 dagen. Wees je ervan bewust dat de pompoen in de loop van de tijd zachter zal worden en de boerenkool kan wat van zijn knapperigheid verliezen, dus het is het beste om de salade vers te eten. Indien mogelijk, bewaar de ingrediënten apart en stel de salade vlak voor het serveren samen om alles vers te houden. Als dat geen optie is, hussel de salade voorzichtig voor het eten.

Voedingswaarde, per Serving

Energie-inhoud:

454 Kcal

vezels 14 gram vezels
eiwit 12,7 gram eiwit
koolhydraten 74,3 gram koolhydraten
vet 11,4 gram vet

Heerlijke pompoensalade met verse vruchten en groenten

Deze pompoensalade draait helemaal om herfstsmaken. De combinatie van kleuren maakt het een blikvanger op elke tafel, met dieporanje pompoen, donkergroene boerenkool en accenten van rood en paars van knapperige appels en bessen. Je zet dit makkelijk op tafel met een warm stuk brood ernaast.

Zure zoetheid van knapperige appels en sappige bramen

Knapperige appels brengen een scherpe, verfrissende smaak die goed past bij de gekarameliseerde Hokkaido pompoen. De bramen zijn licht zuur, maar hebben een heerlijke smaak die perfect samengaat met de knapperige appels.

Gegarneerd met witte kaas, gedroogde cranberry's en geroosterde hazelnoten

Sommige smaken passen gewoon heel goed bij elkaar en deze ingrediënten bewijzen dat. Witte kaas heeft een romige, licht zoute smaak die een lekkere tegenhanger is voor de zoete en zure cranberry's. De cranberry's hebben een lekkere bite, die perfect samengaat met het romige van de kaas. De geroosterde hazelnoten maken het compleet met een diepe, nootachtige smaak en een warm, geroosterd aroma. Dit gerecht heeft daarom een beetje romigheid, een beetje zoetheid en een beetje crunch in elke hap.

Probeer het als bijgerecht of een lichte lunch

Op zichzelf is dit gerecht een frisse en heerlijke lunch, of je het nu thuis eet, deelt met vrienden of inpakt voor werk. Maar als je het naast iets warms wil serveren, is dat ook heel lekker. Geniet ervan met knolselderij schnitzel, kip in roomsaus, of naast klassieke rundvleespasteitjes. Het werkt ook goed met geroosterd lam, in de pan gebakken eendenborst of een milde witte vis zoals kabeljauw. Voor een volledige maaltijd, serveer het met geroosterde wortelgroenten of boterige aardappelpuree. Hoe je het ook serveert, deze salade past perfect.

Ideeën om te variëren

Onze pompoensalade is makkelijk aan te passen afhankelijk van wat er in het seizoen beschikbaar is of gewoon wat je in huis hebt. Geen appels? Vervang ze door peren als je een zachtere, milde zoetheid wilt of ga voor pruimen als je een beetje meer zuurheid lekker vindt. Als bramen geen optie zijn, gebruik dan bosbessen voor een zachtere zoetheid of rode bessen voor een scherpere smaak.

Experimenteer ook eens met de basis van de salade. Boerenkool geeft de salade een aardse smaak, maar savooiekool of palmkool zal een stevigere beet toevoegen met een licht zoetere smaak. Voor extra crunch, vervang hazelnoten door walnoten of amandelen voor een meer nootachtige smaak. En als je de kazen wilt wisselen, vervang dan witte kaas door verkruimelde geitenkaas of juist geschaafde Parmezaanse kaas voor een scherpere, zoute smaak.

https://www.arla.nl/recepten/pompoensalade/