Dit recept voor pizzadeeg is voor één grote pizza, maar je kunt er gemakkelijk twee kleinere van maken. Verdeel het deeg in 2 ballen, druk ze plat en rek ze uit tot ze een diameter van 25 cm hebben. Als je de pizzabodems wilt invriezen, leg je er gewoon een vel bakpapier tussen en doe je ze in een grote diepvrieszak. Wanneer je pizza's wilt gaan maken, laat je de pizzabodems ontdooien in de koelkast en laat je ze daarna ongeveer 15 minuten rijzen op het aanrecht voordat je de vulling erover verdeelt.
Houd het pizzadeeg warm en geef het voldoende tijd om te rusten. Dit voorkomt dat er gaten en scheuren ontstaan. Mocht dat toch gebeuren, dan kun je de gaten of scheuren repareren door het deeg samen te knijpen. Je kunt het zelfs 10 minuten laten rusten nadat je alle ingrediënten hebt gemengd en voordat je 8 minuten gaat kneden. Hierdoor absorbeert de bloem het water en wordt het glutennetwerk ontwikkeld, waardoor je uiteindelijk een beter deeg krijgt. Gebruik geen deegroller om je pizzabodems uit te rollen, want daarmee duw je het door de gist ontstane gas naar buiten, waardoor je een dichte en harde bodem krijgt.
Als je op zoek bent naar een makkelijk recept voor pizzadeeg, ben je hier aan het juiste adres. Met ons recept krijg je een geweldige bodem en een krokante korst voor je pizza. Lees hieronder hoe je zelf pizzadeeg maakt, hoe je pizzadeeg uitrekt en nog veel meer.
Gist
|
10 g |
---|---|
Lauwwarm water
|
150 ml |
Pizzabloem bijvoorbeeld Tipo 00
|
200 g |
Olijfolie
|
½ el |
Suiker
|
¼ tl |
Grof zout
|
¼ tl |
Zelf pizzadeeg maken is meestal geen sinecure, maar wel met ons recept voor pizzadeeg dat absoluut de beste zelfgemaakte pizza oplevert. Dit recept is supermakkelijk te maken met slechts een paar ingrediënten en eenvoudige stappen. Bestel een keer geen pizza, maar leer hoe je een krokante bodem kunt maken die elke keer perfect lukt. Verdeel je favoriete vulling erop en geniet van een heerlijk stuk zelfgemaakte pizza. Ontdek meer fantastische Italiaans geïnspireerde recepten voor bruschetta met rijpe tomaten, knoflook, olie en basilicum op geroosterd Italiaans brood, klassieke focaccia met rozemarijn, olie en zoutvlokken, en als dessert een eenvoudige en zachte panna cotta met vanillesmaak en bessencoulis.
De beste bloem voor je pizzadeeg is Tipo 00, een fijngemalen Italiaans tarwemeel. 00 meel wordt beschouwd als de gouden standaard voor pizzameel en wordt traditioneel gebruikt voor pizzadeeg en pasta. Omdat het meel zo fijn is, krijg je een elastischer deeg dat niet zo gemakkelijk scheurt wanneer het dun wordt uitgerold. De perfecte combinatie van stevig en delicaat maakt dit meel perfect voor het maken van heerlijke krokante pizzabodems die van binnen wat zachter zijn en een mooie open en luchtige structuur hebben.
Kijk naar het eiwitgehalte om het beste pizzameel te vinden. Hoe hoger hoe beter en het mag bij voorkeur niet minder zijn dan 12 g eiwit per 100 g. Dit zorgt voor een sterkere glutenstructuur, waardoor de pizza rekbaarder wordt.
Je kunt gemakkelijk een klassieke Napolitaanse pizza margherita maken met zelfgemaakte tomatensaus, mozzarella, verse basilicum en extra vièrge olijfolie op de pizzabodem. Pizzadeeg is echter heel veelzijdig, en pizza's zijn niet de enige mogelijkheid. Er zijn zoveel verschillende en even heerlijke manieren om van het deeg te genieten.
Als je nog een klein restje deeg over hebt, kun je daar toastjes van maken door het deeg heel dun uit te rollen, het te bestrijken met een dun laagje olijfolie en te bestrooien met zout. Bak de toastjes een paar minuten en breek ze na het afkoelen in kleinere stukjes. Je kunt het deeg ook uitrollen tot lange, dunne broodstengels en die goudbruin bakken. Het is een heerlijk tussendoortje.
Heb je altijd al een dichte pizza willen proberen? Maak een calzone door je vulling op de helft van de pizzabodem te verdelen en de andere helft over de vulling te vouwen. Een grote krokante, goudbruine holte gevuld met gesmolten kaas, saus en een vulling naar keuze. Er zijn eindeloze mogelijkheden met dit pizzadeeg; probeer het eens!
Welk soort meel je moet kiezen, hangt uiteindelijk af van de pizzastijl die je wilt maken. Aangezien elk meel zijn eigen karakteristieke eigenschappen heeft, kun je verschillende soorten bodems voor je pizza maken. Voor een bodem met meer structuur kun je bijvoorbeeld ongeveer 50 g van het pizzameel vervangen door volkorenmeel, of gewone bloem gebruiken voor een krokante bodem. Gewone bloem is bijzonder geschikt voor een dunne pizzabodem, omdat het deeg niet zo hoog rijst als bij gebruik van andere soorten bloem.
Voor een dik en luchtig deeg met krokante randen kun je broodmeel gebruiken. Dit meel is heel gemakkelijk te verwerken en wordt vaak gebruikt voor een pizza met een krokante korst die van binnen nog een beetje taai is. Als je van een dunne bodem houdt, gebruik dan amandelmeel in combinatie met boekweitmeel om smaak en structuur aan het deeg toe te voegen.