Vind je dat je stoofpot wat dikker mag? Dan zijn daar verschillende oplossingen voor. Je kunt bijvoorbeeld wat bloem of maïzena toevoegen. Zorg er daarna voor dat je alles goed mengt en laat je gerecht enkele minuten sudderen, zodat het bindmiddel zijn werk kan doen.
Je kunt ook een Franse beurre manié maken door 2 eetlepels boter op kamertemperatuur te mengen met 2 eetlepels bloem. Voeg het boterballetje toe aan de stoofpot en roer tot het opgenomen is. Laat de saus een paar minuten pruttelen terwijl hij dikker wordt.
Alles langzaam laten garen en niet overhaast te werk gaan is het geheim van een lekker pittige stoofpot. Hierdoor wordt het vlees malser en zullen de smaken intenser en sterker zijn. Houd je dus zeker aan de twee uur die in dit recept vermeld staan, maar je kunt de stoofpot ook langer laten trekken. De smaak zal alleen maar beter worden.
Met ons recept voor pittige runderstoofpot bereid je een heerlijk romige en pittige maaltijd met lekkere bijgerechtjes. Lees voor het beste resultaat hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen over pittige runderstoofpot om een onweerstaanbare maaltijd te bereiden.
Boter
|
25 g |
---|---|
Runderschouders in blokjes (ca. 2x2 cm)
|
600 g |
Grote gele uien (ca. 200 g), in plakjes
|
2 |
Paprika (ca. 150 g), in reepjes
|
1 |
Grof zout
|
1 tl |
Runderbouillon
|
300 ml |
Wittewijnazijn
|
1 el |
Sambal oelek
|
1 el |
Volvette room
|
150 ml |
Spitskool fijngehakt
|
300 g |
---|---|
Grof zout
|
1 tl |
Versgemalen peper
|
|
Koolzaadolie
|
2 el |
Wittewijnazijn
|
1 el |
Peterselie fijngehakt
|
½ dl |
Peterselie fijngehakt
|
---|
Voorgekookte zilvervlies rijst (ca. 3 dl), gekookt
|
240 |
---|
Aangebraden runderschouder in een licht gekarameliseerd jasje is de ster van deze runderstoofpot. Het vlees geeft het gerecht zijn diepe en rijke umamismaak, die mooi wordt aangevuld door de gebakken ui, de paprika en de pittige smaakmakers. Om de stoofpot wat dikker te maken hebben we ervoor gekozen om room toe te voegen. De smaakvolle bouillon krijgt zo een romige consistentie en dat typische rijke mondgevoel dat zo heerlijk aanvoelt in deze pittige maaltijd.
Ben je op zoek naar inspiratie voor meer overheerlijke rundvleesgerechten? Bekijk dan zeker even onze recepten voor chateaubriand met geroosterde knoflook en pepersaus of beef Wellington met aardappelen en champignon- en appelstoofpot.
Sambal oelek zorgt voor een vurig accent in deze pittige runderstoofpot. Deze Indonesische chilipasta wordt meestal gemaakt met pittige pepers en smaakmakers zoals knoflook, garnalensaus, limoensap, gember en wat palmsuiker voor een zoete toets en om de smaken optimaal te laten samengaan. Sambal is populair in heel wat Zuidoost-Aziatische keukens, maar brengt ook stoofschotels perfect op smaak.
De wittewijnazijn in het recept heeft een zachte en licht fruitige smaak die de intense sambal oelek goed aanvult. Hij voegt een rins en verfrissend element toe aan het gerecht en helpt om de warmte en umami van de pittige runderstoofpot in balans te brengen. Bovendien helpt de wijnazijn om de runderschouder mals te maken, waardoor de kooktijd verkort. Ben je geïnteresseerd in meer rundvleesrecepten? Bekijk dan ook eens onze taco's met pulled beef en onze chili con carne.
De nootachtige, licht aardse smaak van volkorenrijst leent zich uitstekend voor een pittige stoofpot. Door de stevige textuur kun je de rijst makkelijk mengen met de romige saus zonder dat hij zijn textuur verliest of papperig wordt. Hierdoor neemt de rijst alle smaken en aroma's maximaal op en is hij bij uitstek geschikt voor dit gerecht.
Om de texturen goed te laten contrasteren hebben we bij onze pittige runderstoofpot gekozen voor een knapperige spitskoolsalade. Deze knapperige, maar zachte kool heeft een milde en frisse smaak die niet wordt overweldigd door de eenvoudige vinaigrette op basis van rinse witte wijnazijn en rijke koolzaadolie. De licht bittere peterselie voegt enkele peperige accenten toe die de puntjes op de i zetten.
Als je deze al vrij intense runderstoofpot nog wat pittiger wilt kruiden, kun je meer dan één eetlepel sambal oelek toevoegen, chilivlokken gebruiken of met wat extra gedroogde specerijen je gerecht pikanter maken. Doe dat wel geleidelijk aan, zodat de runderstoofpot niet té vurig wordt.
Gerookte paprika's passen perfect in een stoofpot, omdat ze voor diepgang, warmte en rokerigheid zorgen. Dat geldt ook voor cayennepeper. Andere aromatische kruiden die je zeker kunt overwegen, zijn kurkuma (aards en licht bitter), gember (pittig) en komijn (intens). Ga voor één specifieke specerij of creëer je eigen, zelfgemaakte kruidenmengsel.