Pittige runderstoofpot

Met ons eenvoudige recept voor pittige runderstoofpot verander je in slechts enkele uren taaiere stukken vlees zoals runderschouder in een malse stoofschotel vol smaak. De pittige Indonesische smaakmaker sambal oelek geeft het gerecht een pikante en aardse umamismaak waarvan je water in je mond krijgt. Voeg daar wat volkorenrijst en een knapperige spitskoolsalade met een eenvoudige, zelfgemaakte vinaigrette aan toe en je hartige, pittige stoofpot wordt een volwaardige maaltijd.
Ingrediënten
Pittige runderstoofpot
Boter
|
25 g |
---|---|
Runderschouders in blokjes (ca. 2x2 cm)
|
600 g |
Grote gele uien (ca. 200 g), in plakjes
|
2 |
Paprika (ca. 150 g), in reepjes
|
1 |
Grof zout
|
1 tl |
Runderbouillon
|
300 ml |
Wittewijnazijn
|
1 el |
Sambal oelek
|
1 el |
Volvette room
|
150 ml |
Spitskoolsalade
Spitskool fijngehakt
|
300 g |
---|---|
Grof zout
|
1 tl |
Versgemalen peper
|
|
Koolzaadolie
|
2 el |
Wittewijnazijn
|
1 el |
Peterselie fijngehakt
|
½ dl |
Garnering
Peterselie fijngehakt
|
---|
Serveren met
Voorgekookte zilvervlies rijst (ca. 3 dl), gekookt
|
240 |
---|
Bereidingswijze
Pittige runderstoofpot
Spitskoolsalade
Tips
Vind je dat je stoofpot wat dikker mag? Dan zijn daar verschillende oplossingen voor. Je kunt bijvoorbeeld wat bloem of maïzena toevoegen. Zorg er daarna voor dat je alles goed mengt en laat je gerecht enkele minuten sudderen, zodat het bindmiddel zijn werk kan doen.
Tips
Je kunt ook een Franse beurre manié maken door 2 eetlepels boter op kamertemperatuur te mengen met 2 eetlepels bloem. Voeg het boterballetje toe aan de stoofpot en roer tot het opgenomen is. Laat de saus een paar minuten pruttelen terwijl hij dikker wordt.
Tips
Alles langzaam laten garen en niet overhaast te werk gaan is het geheim van een lekker pittige stoofpot. Hierdoor wordt het vlees malser en zullen de smaken intenser en sterker zijn. Houd je dus zeker aan de twee uur die in dit recept vermeld staan, maar je kunt de stoofpot ook langer laten trekken. De smaak zal alleen maar beter worden.
Vragen over runderstoofpot
Met ons recept voor pittige runderstoofpot bereid je een heerlijk romige en pittige maaltijd met lekkere bijgerechtjes. Lees voor het beste resultaat hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen over pittige runderstoofpot om een onweerstaanbare maaltijd te bereiden.
Hoe maak je runderstoofpot?
Hoewel de bereiding een tijdje duurt, is een zelfgemaakte stoofpot vaak de perfecte hartige maaltijd. Om aan de slag te gaan met ons recept voor pittige stoofpot, braad je het vlees aan en bak je de uien en de rode paprika. Bewaar de helft van de uien en de rode paprika om later toe te voegen voor wat extra knapperigheid. Voeg de bouillon, de wittewijnazijn en de sambal oelek toe en laat pruttelen tot het vlees gaar is. Doe er slot de room en de resterende groenten bij. Serveer de stoofpot met een verfrissende spitskoolsalade en volkorenrijst en garneer met peterselie.
Welk vlees gebruik ik het best voor runderstoofpot?
De beste stukken vlees voor pittige runderstoofpot zijn taaiere stukken, zoals runderschouder. Sterke, vaak gebruikte spieren zoals de schouder bevatten veel collageenrijk bindweefsel, dat smelt in het vlees terwijl het kookt en voor een heerlijk rijke smaak zorgt. Als je rundschouder gebruikt in een gerecht dat urenlang mag opstaan, krijg je een rijke en lekkere stoofpot met veel umamismaak.
Welk kruiden of specerijen doe je in runderstoofpot?
Dit recept geeft je het perfecte excuus om dat potje lekkere sambal oelek te gebruiken. Andere geweldige kruiden voor een pittige stoofpot zijn cayennepeper en paprika (rooksmaken) en kurkuma, gember en komijn om pit, diepgang en aardse smaken toe te voegen. Dit rood vlees smaakt verder ook heerlijk met gedroogde kruiden zoals oregano, basilicum en rozemarijn. De zware smaken van de stoofpot wat verlichten met wittewijnazijn is eveneens een prima idee.
Hoe lang blijft runderstoofpot goed?
Pittige stoofpot van rundvlees blijft 4-5 dagen goed in de koelkast. Laat het gerecht afkoelen en doe het in een luchtdichte doos of meerdere doosjes ter grootte van een portie voor je het in de koelkast plaatst. Kliekjes stoofpot kun je zowel opwarmen in de magnetron als in een pan. Om de smaak zo veel mogelijk te behouden kies je voor de pan en een laag vuurtje.
Kun je runderstoofpot invriezen?
Jazeker! Pittige runderstoofpot blijft tot 3 maanden goed in de vriezer. Ben je van plan om alles in te vriezen? Voeg de room dan pas toe wanneer je de stoofpot opwarmt om te voorkomen dat de room gaat schiften. Had je de room er al bijgedaan? Warm de stoofpot dan langzaam op, om schiften te voorkomen. Laat voldoende ruimte over in de diepvriesdoosjes, zodat de vloeistof kan uitzetten. Als je zin hebt in een portie stoofpot laat je het gerecht een nacht ontdooien in de koelkast voordat je de stoofpot opwarmt in een pan of de magnetron.
Pittige runderstoofpot met room
Aangebraden runderschouder in een licht gekarameliseerd jasje is de ster van deze runderstoofpot. Het vlees geeft het gerecht zijn diepe en rijke umamismaak, die mooi wordt aangevuld door de gebakken ui, de paprika en de pittige smaakmakers. Om de stoofpot wat dikker te maken hebben we ervoor gekozen om room toe te voegen. De smaakvolle bouillon krijgt zo een romige consistentie en dat typische rijke mondgevoel dat zo heerlijk aanvoelt in deze pittige maaltijd.
Ben je op zoek naar inspiratie voor meer overheerlijke rundvleesgerechten? Bekijk dan zeker even onze recepten voor chateaubriand met geroosterde knoflook en pepersaus of beef Wellington met aardappelen en champignon- en appelstoofpot.
Sambal oelek en wittewijnazijn voor extra pit
Sambal oelek zorgt voor een vurig accent in deze pittige runderstoofpot. Deze Indonesische chilipasta wordt meestal gemaakt met pittige pepers en smaakmakers zoals knoflook, garnalensaus, limoensap, gember en wat palmsuiker voor een zoete toets en om de smaken optimaal te laten samengaan. Sambal is populair in heel wat Zuidoost-Aziatische keukens, maar brengt ook stoofschotels perfect op smaak.
De wittewijnazijn in het recept heeft een zachte en licht fruitige smaak die de intense sambal oelek goed aanvult. Hij voegt een rins en verfrissend element toe aan het gerecht en helpt om de warmte en umami van de pittige runderstoofpot in balans te brengen. Bovendien helpt de wijnazijn om de runderschouder mals te maken, waardoor de kooktijd verkort. Ben je geïnteresseerd in meer rundvleesrecepten? Bekijk dan ook eens onze taco's met pulled beef en onze chili con carne.
Server dit gerecht met rijst en verse spitskoolsalade
De nootachtige, licht aardse smaak van volkorenrijst leent zich uitstekend voor een pittige stoofpot. Door de stevige textuur kun je de rijst makkelijk mengen met de romige saus zonder dat hij zijn textuur verliest of papperig wordt. Hierdoor neemt de rijst alle smaken en aroma's maximaal op en is hij bij uitstek geschikt voor dit gerecht.
Om de texturen goed te laten contrasteren hebben we bij onze pittige runderstoofpot gekozen voor een knapperige spitskoolsalade. Deze knapperige, maar zachte kool heeft een milde en frisse smaak die niet wordt overweldigd door de eenvoudige vinaigrette op basis van rinse witte wijnazijn en rijke koolzaadolie. De licht bittere peterselie voegt enkele peperige accenten toe die de puntjes op de i zetten.
Gebruik je fantasie
Als je deze al vrij intense runderstoofpot nog wat pittiger wilt kruiden, kun je meer dan één eetlepel sambal oelek toevoegen, chilivlokken gebruiken of met wat extra gedroogde specerijen je gerecht pikanter maken. Doe dat wel geleidelijk aan, zodat de runderstoofpot niet té vurig wordt.
Gerookte paprika's passen perfect in een stoofpot, omdat ze voor diepgang, warmte en rokerigheid zorgen. Dat geldt ook voor cayennepeper. Andere aromatische kruiden die je zeker kunt overwegen, zijn kurkuma (aards en licht bitter), gember (pittig) en komijn (intens). Ga voor één specifieke specerij of creëer je eigen, zelfgemaakte kruidenmengsel.
