Bij het maken van pitabrood moet het water de juiste temperatuur hebben om de gist op te lossen. Gist zorgt dat de pitabroodjes rijzen, maar als het water te heet is, doodt het de gist en rijst het brood niet. Ook als het water te koud is, wordt de gist niet geactiveerd, wat resulteert in een plat pitabrood. Idealiter heeft het water een temperatuur tussen 32-38°C.
Voeg de laatste bloem beetje bij beetje toe. Het kan verleidelijk zijn om het allemaal tegelijk toe te voegen, vooral als het deeg plakkerig aanvoelt, maar je hebt vocht in het deeg nodig om het Griekse brood in de oven te laten opzwellen. Als je dus te veel bloem toevoegt, krijg je een droog deeg. Het is belangrijk om het brood zo gelijkmatig mogelijk plat te maken, anders wordt het op sommige plekken meer opgeblazen en blijft het op andere plekken plat.
Zelf pitabrood maken is heel eenvoudig met ons gemakkelijke recept voor pitabroodjes en een paar eenvoudige maar goed gekozen ingrediënten. Lees verder en leer hoe je zachte, luchtige, goudbruine pitabroodjes maakt die je kunt vullen met heerlijke en smakelijke vullingen.
Arla Biologische Halfvolle melk
|
150 ml |
---|---|
Water
|
150 ml |
Gist
|
25 g |
Suiker
|
½ tl |
Grof zout
|
½ tl |
Durumvolkorenmeel
|
60 g |
Pizzabloem
|
375 g |
Maar weinig mensen kunnen de warme geur van heerlijk, luchtig en bol pitabrood weerstaan. Ons recept is eenvoudig en vereist slechts een paar ingrediënten waarvan je de meeste al in huis hebt, zodat je gemakkelijk kunt genieten van deze verse, warme, heerlijke, zelfgemaakte creatie. Het zachte brood is als een leeg rond zakje dat erop wacht gevuld te worden met je favoriete vulling en dressings. Je kunt het brood zelfs in hapklare stukjes scheuren en in soepen en stoofschotels dopen. Het is het perfecte brood om te serveren als hoofdgerecht of als bijgerecht bij talloze andere heerlijke maaltijden. Heb je inspiratie nodig voor je pitabroodjes? Bekijk ons recept voor falafel met kikkererwten, knapperig van buiten en zacht van binnen, of probeer onze salade met flespompoen, Griekse salade of misschien hummus voor de smaak en als heerlijke dressing.
Dit traditionele luchtige Griekse brood is een hoofdbestanddeel van talloze Griekse gerechten. Hoewel Griekenland naar verluidt meer dan 70 verschillende soorten brood kent, is pitabrood veruit de meest populaire en wereldberoemde soort. Dit smaakvolle, heerlijke brood wordt gebakken bij hoge temperaturen, waardoor het water in het deeg in stoom verandert. Hierdoor zet de pita uit en ontstaat een magische holte dat dit brood onderscheidt van zoveel andere soorten platbrood.
Deze pitabroodjes zijn perfect om gevuld te worden met heerlijke vullingen voor een snelle lunch onderweg. Er zijn geen beperkingen bij het kiezen van een vulling voor je brood. Maak het in Griekse stijl met kipgyros, romige tzatziki en sla, allemaal samen in een warm en zacht pitabroodje. Een perfecte balans van kruiden en aroma's die je versteld doet staan. Voor een vulling met knapperige groente maak je een in citroen gemarineerde bonenvulling waarvoor je bonen, uien, tomaten, selderij en kruiden door elkaar schept. Meng citroensap en -rasp met knoflook, olijfolie, zout en honing en giet dit over de bonensalade. Schep de dressing door de salade en vul je pitabroodje met de honing-citroensmaak.
Je kunt zelfs een dessertversie maken waar de kinderen absoluut dol op zullen zijn. Doe er gewoon wat hazelnootpasta en misschien zelfs slagroom of een paar stukjes fruit in.
Maak je pitabroodje interessanter met kruiden voor extra smaak. Kneed en vorm het deeg volgens de aanwijzingen in het recept en laat het rijzen terwijl je de kruiden voor het brood bereidt. Meng olijfolie, gerookt paprikapoeder, knoflookpoeder en Italiaanse kruiden - een combinatie van verschillende gedroogde kruiden zoals basilicum, rozemarijn en oregano. Smeer het mengsel helemaal tot aan de randen van de pitabroodjes, vlak voordat je het brood in de oven zet. De combinatie van specerijen en kruiden zorgt voor een verfrissende en aromatische ervaring die moeilijk te weerstaan is en waar je ongetwijfeld meer van wilt eten.