Pijnboompitten
|
25 g |
---|---|
Verse basilicum (ca. 20 g)
|
1 bosje |
Knoflookteentjes
|
2 |
Olie
|
100 ml |
Svecia-kaas
|
100 g |
Zout
|
¼ tl |
Peper
|
1 snufje |
Als je zelf pesto kunt maken, ben je meteen een held in de keuken. Kies altijd voor ingrediënten van goede kwaliteit. Met name de olie bepaalt het karakter van je pesto. Een lekkere olijfolie zorgt voor een diepe, authentieke smaak. Bereid je basilicum voor door hem grondig te wassen en te laten drogen voordat je de saus mixt. Vergeet niet om de pijnboompitten lichtbruin te roosteren, zodat de delicate notensmaak beter tot zijn recht komt. Voeg ook niet meer dan een beetje knoflook per keer toe en proef om te voorkomen dat de knoflook de pesto overheerst.
Niet alle pesto is groen. Door zongedroogde tomaten en geroosterde rode paprika's toe te voegen, krijgt je pesto een roodbruine kleur en nieuwe smaakdimensies. Net als bij de groene pesto alla Genovese biedt een pesto rosso ruimte om te experimenteren. Je kunt verschillende soorten noten, kaas en olie proberen. Je kunt ook voor een eigen accent zorgen door chilivlokken toe te voegen of door de gewone olijfolie te vervangen door chili-olie.
Als je eenmaal het genot van zelfgemaakte pesto kent, zal je plezier geen grenzen kennen. Pesto is beste vrienden met pasta, maar past bij bijna elk gerecht. Het is een uitstekende, smaakvolle garnering voor vlees en vis of je kunt pesto door geroosterde groenten mengen en als verrassend bijgerecht serveren. Probeer er ook eens wat in soep of op een salade te sprenkelen, of in een dressing te verwerken. Pesto past ook geweldig bij pizza en bruschetta en zorgt voor een authentieke smaak. Je kunt zelfs wat verse pesto op een stukje brood smeren als late snack.