Pepernoten – Deense kerstkoekjes

Pepernoten – Deense kerstkoekjes

1 u
Knapperige, kruidige koekjes vol van smaak die zeker een kerstsfeer creëren. Boordevol specerijen zoals kaneel, peper, gember en kruidnagel, deze zogenaamde Deense pepernoten zijn eenvoudig te maken en heerlijk om daarna op te eten. We raden aan een grote stapel te maken, want ze zullen ongetwijfeld snel op zijn.
https://www.arla.nl/recepten/pepernoten-deense-kerstkoekjes/

Bereidingswijze

  • Klop suiker en ei tot het luchtig is. Voeg de dubbele room toe.
  • Meng in een andere kom de bloem en specerijen en verkruimel de boter in het mengsel. Combineer met het eimengsel – het deeg is erg vettig. Koel minstens 1 uur in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot touwen van ongeveer 1-1,5 cm in diameter. Gebruik indien nodig een beetje bloem. Snijd in kleine stukjes, ongeveer ter grootte van een hazelnoot, en rol tot kleine balletjes.
  • Plaats op bakplaten met bakpapier en bak bovenin de oven op 200 °C (traditionele oven) gedurende 9–10 minuten.
Eet smakelijk!
Tips

Bewaar je pepernoten in een kerstachtig koekblik om de sfeer te verhogen. Ze blijven 1 tot 2 weken goed – als ze natuurlijk niet eerder worden opgegeten.

Tips

Maak kleine zakjes pepernoten om te geven wanneer je mensen bezoekt of als een kleine traktatie voor familie en vrienden tijdens de feestdagen.

Tips

Als je veel van deze kleine lekkernijen moet maken en wat tijd wilt besparen, rol het deeg uit tot een vierkant van ongeveer 1-1,5 cm dik. Gebruik een rooster om de pepernoten te "snijden" door het in het deeg te drukken en vervolgens in de tegenovergestelde richting te draaien, zodat je vierkantjes krijgt. Dit zal geen mooie, ronde pepernoten maken, maar de smaak is nog steeds fantastisch.

Ingrediënten

Suiker
175 g
Ei
1
Dubbele room
2 el
Bloem
250 g
Ammoniumbicarbonaat
¼ tl
Kaneel, gemalen
½ tl
Witte peper, gemalen
½ tl
Gember, gemalen
½ tl
Kruidnagels, gemalen
½ tl
Boter
100 g

Geniet van knapperige hapjes vol met aromatische kerstkruiden

Hoewel de naam misschien moeilijk te hanteren is, is er geen reden om de Deense kerstkoekjes bekend als pebernødder af te slaan. Direct vertaald betekent het pepernoten, wat verwijst naar de peper gebruikt in het deeg en de nootachtige vorm. Echter zijn het gewoon noten. Nu genoeg over de naam; laten we het over de koekjes hebben.

Pepernoten zitten vol met klassieke kerstkruiden, zoals kaneel, gember en kruidnagel. Ze zullen de kerstsfeer verspreiden met hun geur en smaak. De kruiden mengen naadloos met elkaar, waardoor een warme smaak ontstaat. De pepernoten worden hard als ze gebakken zijn, en deze knapperige textuur past perfect bij de kruiden.

En omdat ze zo klein zijn, is er een goede reden om een paar extra te pakken, toch?

Schuif aan tafel en geniet samen van de kerstsfeer

Deze kleine Deense kerstkoekjes zijn perfect voor een gezellige familieactiviteit. Iedereen kan meedoen met het rollen, terwijl de gesprekken voortvloeien en jullie samen nieuwe herinneringen maken. Als je iedereen langer wilt vermaken, kun je ook deeg maken voor peperkoekjes, die op verschillende manieren uitgesneden en versierd kunnen worden. Gebruik koekjesvormen of laat de kinderen hun eigen koekjes vormen. Bak en geniet ervan zoals ze zijn, of decoreer ze met glazuur.

Als je op zoek bent naar meer inspiratie voor kerstbakken, kun je ook ons recept voor peperkoekcakes overwegen.

Volop ruimte om te spelen en te experimenteren

Pepernoten zijn eenvoudig te maken, wat je veel ruimte geeft om er een persoonlijke draai aan te geven. Experimenteer met meer of minder kruiden door verschillende toe te voegen of de hoeveelheid van de al aanwezige aan te passen. Kleine aanpassingen kunnen grote veranderingen teweegbrengen, dus onthoud dat je niet te veel moet toevoegen, want je wilt nog steeds een gebalanceerde smaak.

Als je kinderen of kinderlijke zielen bij je in de keuken hebt, kun je spelen en creatief zijn met het deeg. Pepernoten zijn het meest geschikt om in kleine nootachtige stukjes gerold te worden, maar je kunt ze gebruiken om grotere kunstwerken te creëren door ze bijvoorbeeld in een bloemvorm te plaatsen of als kleine sneeuwpoppen, zodat ze na het bakken samenblijven.