Paté
Bereidingswijze
Tips
De beste Franse paté heeft een gladde consistentie, tenzij hij specifiek wordt omschreven als rustiek.. Voor die gladde consistentie is het belangrijk dat je de ingrediënten goed mengt om ervoor te zorgen dat er geen klontjes ontstaan. Een goede manier is om het mengen met je vingers te doen, omdat je zo veel gemakkelijker de textuur kunt voelen en beoordelen. Gebruik nitril of vinyl kookhandschoenen om verspreiding van bacteriën te voorkomen of als je niet graag rauw vlees aanraakt.
Vragen over paté
Een varkenspaté is een heerlijk voorgerecht dat niet al te moeilijk te maken is met dit eenvoudige recept. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om meer te weten te komen over de Franse klassieker.
Ingrediënten
Paté
Witbrood zonder korst
|
4 plakjes |
---|---|
Arla Biologische Halfvolle melk
|
200 ml |
Fijngesneden varkenslever van varkensvlees
|
½ kg |
Varkensgehakt, 6% vet
|
½ kg |
Gehakte verse krul peterselie
|
200 ml |
Fijngesnipperde ui
|
1 |
Ei
|
1 |
Geraspte nootmuskaat
|
¾ tl |
Grof zout
|
2½ tl |
Versgemalen peper
|
Garnering
Gedroogde cranberry's eventueel gemarineerd in wat sinaasappelsap
|
---|
Eenvoudige traditionele Franse paté
Varkenspaté is een smaakvolle klassieker. De Franse naam van het gerecht betekent gewoon 'pastei’ in het Nederlands, en dat beschrijft perfect de gladde en boterachtige textuur van het gerecht. Het smaakvolle smeersel met gehakt, varkenslever en ui is ongelooflijk rijk en smaakvol.
Dit romige Franse smeersel is gegarneerd met noten en gedroogde veenbessen voor een beetje knapperigheid en zoetheid een heerlijk voorgerecht, broodbeleg of toevoeging aan een goed gevulde lunchtafel of borrelplank met kaas en heerlijke stukken vlees.
Varkensleverpastei
Franse varkenspaté is een rijke en decadente hartige traktatie. De rijkdom van de varkenslever maakt de toevoeging van krulpeterselie perfect. Het verse kruid brengt een frisheid in het gerecht die het heerlijk opfleurt en verlicht.
De subtiele nootachtige en houtachtige smaak van de nootmuskaat combineert goed met het varkensvlees en zorgt voor een goed afgeronde eetervaring. Het voegt ook wat zoetigheid toe die goed past bij het milde varkensvlees en wordt mooi in evenwicht gehouden door de licht wrange cranberry's en bittere walnoten die erop worden geserveerd.
De traditionele manier om paté te serveren
In Frankrijk wordt het smeersel traditioneel geserveerd als voorgerecht op stokbrood of geroosterd brood. Gewoon in dunne plakjes op of naast het brood geserveerd kan de paté ook worden gegarneerd met gedroogde veenbessen en walnoten, zoals in dit recept, of met verse kruiden, of worden geserveerd met augurkjes en Dijonmosterd. Fruitige toevoegingen zoals een compote of chutney van vijgen, peren, bramen of rode ui passen ook goed bij de paté en zijn dan ook erg populair. De paté is ideaal als hors d’oeuvre of 'fingerfood', omdat hij vol zit met smaak en gemakkelijk in kleine hapjes kan worden opgediend.
Mocht ons recept voor dit klassieke Franse broodbeleg je inspireren tot het samenstellen van een heel menu dat is geïnspireerd op de befaamde Franse keuken, dan raden wij je aan ons recept voor coq au vin als hoofdgerecht te bekijken. Als dessert kun je kiezen voor een zachte [vanilleparfait](https://www.arla.nl/recepten/parfait/, een zoete kersenclafoutis of delicate chocolademacarons.
Voeg een eigen accent toe
Je kunt op verschillende manieren experimenteren met dit eenvoudige recept voor varkenspaté. Een optie is om naast de ui en nootmuskaat extra aromaten te gebruiken, zoals knoflook of sinaasappelschil. Deze gelaagdheid van smaken geeft diepte aan je zelfgemaakte paté. De paté op smaak brengen met kruiden als gedroogde tijm, laurier of piment is ook een goede optie. Dit voegt een kruidige aardsheid toe die goed past bij het rijke vlees.
Een andere populaire keuze in veel traditionele patérecepten is het toevoegen van een beetje whisky, cognac of Armagnac. Deze sterke dranken dragen bij aan de zachte en rijke smaak waar patés om bekend staan en waarom ze zo geliefd zijn.
Als je de Franse klassieker wat zouter wilt hebben, kun je hem voor het bakken inpakken in spek. Hoewel dit een minder traditionele keuze is, voegt het knapperige spek een andere textuur toe die de romigheid van de paté goed aanvult.