Pasta met zalm en champignons

Kooktijd 20 min.
Pasta met zalm en champignons

Ervaar ons heerlijke recept voor romige zalm-paddenstoelenpasta. Met zalm, champignons en spruitjes verwerkt in een fluweelzachte saus en gegarneerd met witte kaas, staat je een diner te wachten waar je familie versteld van zal staan!

Ingrediënten

Penne-pasta
360 g
Blokjes witte kaas in pekel
200 g
Champignons
12
Spruitjes
12
Knoflookteentje fijngehakt
1
Sjalot fijngehakt
1
Zalm
200 g
Verse rozemarijn fijngehakt
½ el
Olijfolie
2 el
Volvette room
100 ml

Bereidingswijze

  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking, bewaar wat kookvocht.
  • Scheid de bladeren van de spruitjes van de stronkjes.
  • Snij de harten en champignons in kwarten. Bak ze enkele minuten in olijfolie in een koekenpan.
  • Voeg de sjalot, knoflook, rozemarijn, spruitjesbladeren en de in hapklare stukjes gesneden zalm toe. Giet na ongeveer 1 minuut de kookroom en 100 ml van het bewaarde pastawater erbij.
  • Roer de ingrediënten door elkaar en breng aan de kook. Laat een paar minuten doorkoken. Meng de uitgelekte pasta erdoor en voeg de uitgelekte blokjes witte kaas toe. Breng op smaak met zout en peper.
Eet smakelijk!

Gebruik verse zalm

Om te controleren of je zalm vers is, kijk je naar stevig vlees dat terugveert als je erop drukt. De kleur moet helder roze-oranje zijn zonder doffe of grijze vlekken. Een verse filet heeft een milde, schone geur, dus alles wat te visachtig of zuur is, betekent dat hij over zijn beste tijd heen is. Als de huid er nog aan zit, moet deze glanzen.

Kies de beste paddenstoelen

Kies voor stevige paddenstoelen met gladde hoedjes en geen donkere vlekjes. Weidechampignons zijn een uitstekende keuze vanwege hun delicate textuur en milde nootachtige smaak. Kastanje- of cremini-paddenstoelen zijn ook geweldige opties, die een diepere, licht nootachtige en bosachtige smaak geven.

FAQ: Vragen over Pasta met zalm en champignons

Ervaar ons heerlijke recept voor romige zalm-paddenstoelenpasta. Met zalm, champignons en spruitjes verwerkt in een fluweelzachte saus en gegarneerd met witte kaas, staat je een diner te wachten waar je familie versteld van zal staan!

Hoe weet ik of de zalm goed gaar is?

Je weet dat de zalm gaar is als hij makkelijk uit elkaar valt en er helemaal ondoorzichtig uitziet. De kern mag nog steeds een beetje glazig zijn, maar niet droog of rauw. Als je een keukenthermometer hebt, probeer dan een kerntemperatuur van 50 – 55 °C te bereiken voor medium of 60 °C voor goed gaar. Pas op dat je de zalm niet te gaar maakt, want dan droogt hij snel uit.

Hoe bewaar en warm ik zalm- en champignonpasta op?

Om de zalm- en champignonpasta te bewaren, laat je deze eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Doe de pasta vervolgens in een luchtdichte verpakking en bewaar deze maximaal 2 dagen in de koelkast. Om op te warmen, kun je de pasta op laag vuur in een pan opwarmen met een scheutje water of room om de saus te verdunnen. In de magnetron kun je de pasta opwarmen met intervallen van 30 seconden, waarbij je tussendoor roert, totdat deze gelijkmatig is opgewarmd.

Wat kan ik doen als mijn saus te dik is?

Je kunt een scheutje bewaard gebleven pastawater, een beetje room of een scheutje olijfolie erdoor roeren op laag vuur tot het glad is. Voeg niet te veel vloeistof tegelijk toe; begin met een klein beetje en voeg meer toe indien nodig. Een dikke saus is gemakkelijk te repareren.

Voedingswaarde

Energie-inhoud:

2423 Kcal

vezels 28,7 gram vezels
eiwit 102,5 gram eiwit
koolhydraten 285,1 gram koolhydraten
vet 95,9 gram vet

Romige zalm-champignonpasta

Deze romige zalm-champignonpasta combineert het beste van twee werelden, met een combinatie van bijzondere ingrediënten uit zee en van het land op een simpele maar verrukkelijke manier. Zalm is sappig en valt mooi uit elkaar, terwijl champignons een aardse touch geven.

De vis laat tijdens het koken zijn natuurlijke oliën los, waardoor de saus een rijke smaak krijgt en de champignons heerlijk mals worden. De champignons absorberen op hun beurt die rijke sappen, waardoor hun diepere, bijna boterachtige kant naar voren komt.

Zoals je merkt, is dit echt een smaakvolle saus. De smaak wordt tot in de puntjes verzorgd door simpele toevoegingen zoals sjalotjes en knoflook, die een delicate scherpte en een onweerstaanbaar aroma geven. De fluweelzachte textuur kleeft aan de groeven van de pasta, terwijl de holte in het midden elk element vasthoudt, zodat je bij elke hap van al het heerlijks in deze maaltijd kunt genieten.

Met spruitjes en witte kaas

Spruitjes en witte kaas zijn twee heel simpele toevoegingen, maar met hun sterke karakter geven ze vorm aan de algehele smaak van de maaltijd. De spruitjes worden voor het koken in blaadjes en stronkjes verdeeld, waarbij elk deel anders wordt behandeld om optimaal te profiteren van hun textuur en smaak.

De gehalveerde stronkjes worden gebakken tot ze goudbruin, zacht en nootachtig geroosterd zijn. De buitenste blaadjes worden er op het laatst doorheen gegooid voor een heerlijke bite en een frisse, groene scherpte.

We strooien de blokjes witte kaas er als finishing touch overheen. Terwijl ze op de warme pasta rusten, worden de randen een beetje zacht, wat een contrast creëert tussen warm en koud, kruimelig en romig.

Probeer eens een nieuwe pastafavoriet

Je hebt waarschijnlijk al een favoriete pasta, maar probeer deze romige zalm-champignonpasta eens, en je hebt een nieuwe kanshebber voor die plek. Hij is klaar in minder dan 20 minuten, en is zo gemakkelijk te bereiden dat hij net zo goed werkt op hectische doordeweekse avonden als op relaxte weekenden wanneer je zin hebt in iets warms en verzadigends. Dus probeer het eens, we zijn er vrij zeker van dat hij snel een vaste plek in je pastaroulatie zal veroveren!

Ontdek meer snelle recepten, zoals onze kazige gebakken courgettes, die slechts 15 minuten duren, onze frisse asperge-tomatenpasta in 20 minuten, of onze hartige wortel-linzensalade, waar je maar een half uurtje voor nodig hebt.

Ideeën voor het variëren van het recept

Wil je deze zalm-champignonpasta een andere draai geven, dan zijn er tal van mogelijkheden om te verkennen. Voeg voor een frisse smaaktoevoeging wat cherrytomaten toe. Hun zoetheid en zuurtegraad vormen een mooi contrast met de rijke, romige saus. Blijf je liever in de sfeer van verwarmende smaken, voeg dan een handvol spinazie toe – die geeft een milde, aardse smaak die perfect contrasteert met de aardse champignons.

Vervang bovenop de witte kaas door geraspte Parmezaanse kaas voor een nootachtige, zoute smaak, of kies voor Gruyère. Die heeft een vergelijkbare nuance als Parmezaan, maar is iets zoeter en romiger, met een vleugje extra rijkdom. Wil je een heel andere richting op, kies dan voor ricotta. Die is mild, zijdezacht en heeft een lekkere melkzoete smaak die wonderen doet in de romige saus.

https://www.arla.nl/recepten/pasta-met-zalm-en-champignons/