Om het perfecte Franse parfait-ijs te maken, is het kloppen van het mengsel van essentieel belang. Je wilt zoveel mogelijk lucht in het parfaitmengsel krijgen voordat je het in de vriezer plaatst. Je moet het ook regelmatig omroeren. Dit doe je om de luchtige textuur te verkrijgen waar het bevroren Franse roomdessert bekend om staat.
Om de perfecte slagroom voor je parfait-ijs te krijgen, koel je de kom (bij voorkeur een metalen of glazen kom) 15 minuten van tevoren. Tijdens het kloppen zal de koude kom het vet van de room afkoelen, waardoor de slagroom licht en luchtig wordt en beter zijn vorm behoudt.
Een andere manier om een luchtig parfait-ijs te krijgen, is de eieren en suiker lang op te kloppen. Ongeveer 5 minuten zou voldoende moeten zijn, maar ga door tot het mengsel een sterk lichtgele kleur heeft, bijna wit zelfs, en tot de suiker is opgelost. Het mengsel moet bijna verdubbelen in omvang. Het is erg belangrijk dat je de slagroom voorzichtig door dit mengsel van eieren en suiker spatelt. Doe je dat niet, dan kan de ingesloten lucht uit het mengsel worden geslagen.
Met ons eenvoudige recept voor parfait-ijs en onze tips voor het verkrijgen van de kenmerkende luchtige textuur maak je moeiteloos dit heerlijke bevroren Franse dessert. Kom er meer over te weten door hieronder de antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over Frans parfait-ijs.
Volvette room
|
½ L |
---|---|
Eidooiers
|
3 |
Suiker
|
60 g |
Vanillestokje
|
1 |
Parfait betekent perfect in het Frans en dit traditionele bevroren dessert is dat dan ook. Voor traditionele Franse parfait moet – in tegenstelling tot een traditioneel ijsrecept – de room worden opgeklopt voor deze met de andere ingrediënten wordt gemengd. Bij een parfait wordt er dus meer lucht in geklopt voordat deze wordt ingevroren, terwijl bij ‘gewoon’ ijs de meeste lucht wordt toegevoegd tijdens het karnen terwijl het ijs bevriest.
Daarom is parfait-ijs luchtig en romig en is het bijna als bevroren custard. Wat parfait-ijs nog geweldiger maakt, is dat het makkelijk te bereiden is en dat je er geen ijsmachine voor nodig hebt. Dus zelfs als je geen ijsmachine in huis hebt, kun je moeiteloos heerlijk Frans parfait-ijs maken.
Volg ons recept voor traditioneel Frans parfait-ijs om een luchtig bevroren dessert te maken met een zachte textuur en een vaste, maar toch romige consistentie. Hoewel deze parfait licht is, is hij dankzij de room en eierdooiers ook erg smaakvol. Het vleugje vanille versterkt de natuurlijke zoetheid van deze ingrediënten en geeft het parfait-ijs een aromatische, bloemige toets die aanwezig is zonder te overheersen. De weinige, maar hoogwaardige ingrediënten zorgen voor een smaakcombinatie die je gasten zeker zullen waarderen.
Als je wilt experimenteren met andere soorten ijsdesserts met vanillesmaak, bekijk dan zeker onze recepten voor zelfgemaakt ijs of laat je inspireren door ons vanille-ijs met pruimen en boekweitkrokantjes.
Een parfait wordt traditioneel geserveerd in elegante plakjes die worden gesneden met een in heet water gedompeld mes. Omdat de consistentie van parfait-ijs zo zacht en romig is, is het vrij kneedbaar. Dit houdt in dat het makkelijker te vormen is dan gewoon ijs, wat dan weer betekent dat je de parfait met een spuitzak kunt spuiten of makkelijk vorm kunt geven met behulp van verschillende vormen. Er zijn dus veel mogelijkheden om parfait-ijs te serveren. Hoe je dit dessert ook presenteert, het zal zeker indruk maken met zijn delicate smaak en luchtige textuur.
Hoewel je Frans parfait-ijs natuurlijk zonder iets erbij kunt eten, kun je het ook combineren met andere klassieke Franse gerechten zoals onze appelgalette of crêpes suzette om helemaal in de Franse sfeer te blijven.
Net als de meeste andere bevroren lekkernijen is parfait-ijs heerlijk op warme zomerdagen. Omdat er in die periode ook heel wat seizoensfruit verkrijgbaar is, kan het leuk zijn om je Franse parfait te serveren met een selectie van vers fruit en bessen. Zoete vruchten en bessen zoals perzik, aardbei en bosbes vullen het parfait-ijs perfect aan en geven het vla-achtige dessert een extra frisse smaak.
Een andere optie zijn vruchten met een eerder zure, scherpe smaak, zoals rabarber, cranberry en kruisbes. Of garneer je parfait met een beetje geraspte schil van je favoriete citrusvruchten: perfect voor een verrassende twist! Je kunt natuurlijk ook een traditioneel Frans parfait-ijs serveren wanneer de meeste vruchten en bessen niet verkrijgbaar zijn. Een heerlijke, zelfgemaakte vruchtensiroop van bevroren fruit om op de parfait te sprenkelen is dan een mooie optie, bijvoorbeeld een frambozencoulis die je kunt maken door frambozen samen met een beetje suiker te koken.