Ciabatta
|
1 |
---|---|
Rodewijnazijn
|
2 el |
Kerstomaatjes
|
250 g |
Komkommer
|
1 |
Knoflookteentjes
|
2 |
Rode ui
|
1 |
Gegrilde paprika in olie, uitgelekt
|
200 g |
Platte peterselie
|
1 bosje |
Verse basilicum
|
1 bosje |
Kappertjes
|
15 g |
Olijfolie
|
50 ml |
Zoutflakes naar smaak
|
Romige witte kaas (hele stuk)
|
200 g |
---|---|
Chilivlokken
|
½ tl |
Olijfolie
|
Panzanella is een bescheiden, maar uiterst verfrissende salade voor warme zomerdagen. Deze Toscaanse specialiteit is gemakkelijk te maken en nog gemakkelijker te waarderen.
Panzanella is een Italiaanse broodsalade, populair in Toscane en in heel Midden-Italië. De oorsprong ligt minstens in de 15e eeuw, toen drogen een gebruikelijke manier was om brood te bewaren. Het droge brood werd geweekt in water en azijn, uitgeknepen om het overtollige vocht kwijt te raken, en gemengd met verse groenten uit de tuin. Tegenwoordig zijn rijpe tomaten een belangrijk ingrediënt van panzanella. Maar tot de 20e eeuw was deze salade voornamelijk gebaseerd op uien.
Een panzanella kan zo eenvoudig of zo uitgebreid zijn als je wilt. Het brood kan in de oven of in een pan worden geroosterd met olijfolie. Er kunnen verschillende kruiden zoals munt, tijm en basilicum worden gebruikt. En traditionele Italiaanse kazen zoals mozzarella en parmezaan kunnen textuur en smaak toevoegen. Natuurlijk zijn alle groenten die je lekker vindt welkom, zoals paprika, selderij of dun gesneden venkel. Je kunt ook proberen de tomaten in de oven te roosteren, vooral als het tomatenseizoen nog niet op zijn hoogtepunt is. Probeer tenslotte eens borlottibonen, witte bonen of kikkererwten toe te voegen aan je panzanella.
Panzanella kan niet goed bewaard worden in de koelkast. Je kunt panzanella echter een paar uur van tevoren maken en in de groentela van je koelkast laten staan. Haal de salade minstens 30 minuten voor het opdienen uit de koelkast. Als je een panzanella maakt die je een paar uur later wilt opdienen, wacht dan met het kruiden en voeg de azijn en olie vlak voor het opdienen toe.