Panzanella

Panzanella

45 min.
Panzanella is een Italiaanse broodsalade die perfect past bij een barbecue, voor het buffet of als eenvoudige lunch. Maak hem bij voorkeur in de zomer als de tomaten op hun best zijn!
https://www.arla.nl/recepten/panzanella/

Bereidingswijze

  • Snijd het brood in grove stukken en doe het in een kom. Giet de azijn erbij en meng goed. Laat 30 minuten staan.
  • Halveer de tomaten. Schil de komkommer en snijd in grove stukken. Pel de knoflookteentjes en hak ze fijn. Schil de ui en snijd hem in dunne plakjes. Versnipper de paprika. Hak de peterselieblaadjes en de basilicum grof.
  • Meng alle groenten, de kappertjes en de olijfolie met de stukjes brood. Breng op smaak met zoutflakes.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de kaas in vier plakken en leg die in een kleine ingevette ovenschaal. Bestrooi met chilivlokken en besprenkel met een beetje olijfolie. Verwarm 10-12 minuten in het midden van de oven. Serveer met de salade.
Eet smakelijk!

Panzanella

Waar serveer je panzanella bij?
Panzanella wordt traditioneel op zichzelf geserveerd, als een lichte en verfrissende maaltijd op een warme zomerdag. Niets weerhoudt je er echter van om panzanella te serveren met vleeswaren, zoals een Italiaanse antipastoschotel. Of voeg plakjes kip of biefstuk toe aan uw panzanella, zodat het een rijke en heerlijke maaltijd wordt. Gegrilde portobello of aubergine kan een perfect vegetarisch alternatief zijn.
Waarom heet dit gerecht panzanella?
Zoals bij veel traditionele gerechten is de exacte oorsprong van de naam panzanella onzeker. Het eerste deel, pan, verwijst waarschijnlijk naar brood. Volgens sommigen verwijst zanella naar het soort diepe schaal of kom waarin het geweekte brood en de groenten werden geserveerd.
Waar wordt winterpanzanella van gemaakt?
Winterpanzanella is een versie van panzanella waarvoor wintergroenten worden gebruikt in plaats van tomaten. Flespompoen, spruitjes en zoete aardappelen kunnen nadat ze goed zijn geroosterd allemaal in een winterpanzanella. Voeg vervolgens geroosterd brood, rode ui, kruiden en vinaigrette toe om een heerlijke salade te creëren voor gezellige herfst- en winterdagen.

Ingrediënten

Salade
Ciabatta
1
Rodewijnazijn
2 el
Kerstomaatjes
250 g
Komkommer
1
Knoflookteentjes
2
Rode ui
1
Gegrilde paprika in olie, uitgelekt
200 g
Platte peterselie
1 bosje
Verse basilicum
1 bosje
Kappertjes
15 g
Olijfolie
50 ml
Zoutflakes naar smaak
Garnering
Romige witte kaas (hele stuk)
200 g
Chilivlokken
½ tl
Olijfolie

Panzanella: de smaak van Toscane

Panzanella is een bescheiden, maar uiterst verfrissende salade voor warme zomerdagen. Deze Toscaanse specialiteit is gemakkelijk te maken en nog gemakkelijker te waarderen.

De oorsprong van panzanellasalade

Panzanella is een Italiaanse broodsalade, populair in Toscane en in heel Midden-Italië. De oorsprong ligt minstens in de 15e eeuw, toen drogen een gebruikelijke manier was om brood te bewaren. Het droge brood werd geweekt in water en azijn, uitgeknepen om het overtollige vocht kwijt te raken, en gemengd met verse groenten uit de tuin. Tegenwoordig zijn rijpe tomaten een belangrijk ingrediënt van panzanella. Maar tot de 20e eeuw was deze salade voornamelijk gebaseerd op uien.

Verschillende heerlijke panzanellavariaties

Een panzanella kan zo eenvoudig of zo uitgebreid zijn als je wilt. Het brood kan in de oven of in een pan worden geroosterd met olijfolie. Er kunnen verschillende kruiden zoals munt, tijm en basilicum worden gebruikt. En traditionele Italiaanse kazen zoals mozzarella en parmezaan kunnen textuur en smaak toevoegen. Natuurlijk zijn alle groenten die je lekker vindt welkom, zoals paprika, selderij of dun gesneden venkel. Je kunt ook proberen de tomaten in de oven te roosteren, vooral als het tomatenseizoen nog niet op zijn hoogtepunt is. Probeer tenslotte eens borlottibonen, witte bonen of kikkererwten toe te voegen aan je panzanella.

Handige bewaartips voor als je hem later eet

Panzanella kan niet goed bewaard worden in de koelkast. Je kunt panzanella echter een paar uur van tevoren maken en in de groentela van je koelkast laten staan. Haal de salade minstens 30 minuten voor het opdienen uit de koelkast. Als je een panzanella maakt die je een paar uur later wilt opdienen, wacht dan met het kruiden en voeg de azijn en olie vlak voor het opdienen toe.