Pannenkoeken

Pannenkoeken

30 min.
Geniet van de smaak van zachte, warme pannenkoeken met ons eenvoudige recept dat zo lekker is dat je er meteen meer van wilt maken. Serveer de zelfgemaakte pannenkoeken met je favoriete jam en slagroom voor een zacht, luchtig en heerlijk zoet gevoel op je versgebakken pannenkoeken. Het is de perfecte traktatie voor het hele gezin en je hebt maar een paar eenvoudige ingrediënten nodig om ervan te genieten.
https://www.arla.nl/recepten/pannenkoeken/

Bereidingswijze

  • Doe de bloem in een kom en klop de melk er beetje bij beetje door tot een "klontvrij" en glad geheel.
  • Smelt de boter in een koekenpan en voeg die toe aan het mengsel.
  • Voeg de eieren en het zout toe, klop het beslag goed door en laat het ca. 30 minuten rusten.
  • Bak één pannenkoek per keer (½-¾ dl beslag per pannenkoek) op hoog vuur, ca. 1 minuut per kant of tot ze goudbruin zijn.
  • Houd ze warm onder aluminiumfolie en herhaal dit tot het beslag op is.
  • Serveer de pannenkoeken met slagroom en jam.
Eet smakelijk!
Tips

Voor een glad pannenkoekenbeslag zonder klontjes meng je de ingrediënten in een blender. Door het beslag te laten rusten, krijg je ook gladdere pannenkoeken. In de rusttijd kan de bloem zachter worden en vloeistof absorberen, waardoor je een lichtere en zachtere pannenkoek krijgt.

Tips

Gebruik een koekenpan met antiaanbaklaag voor de pannenkoeken. Je kunt ze dan gemakkelijker omkeren en je hoeft geen extra boter aan de pan toe te voegen. Verwarm de pan langzaam op matig tot hoog vuur. Zo hou je de temperatuur gemakkelijker onder controle zonder hem constant aan te passen en krijg je uiteindelijk het beste resultaat.

Tips

Vries eventuele overgebleven pannenkoeken in door er bakpapier tussen te leggen. Als je ze wilt serveren, kun je gewoon het benodigde aantal pannenkoeken uit de vriezer halen en ontdooien.

Vragen over pannenkoeken

Pannenkoeken zijn een gemakkelijk en heerlijk dessert die je kunt eten met heel veel verschillende vullingen. Lees hieronder meer over dit klassieke dessert, waar we enkele van de meest gestelde vragen doornemen, zodat je deze eenvoudige maar onweerstaanbare traktatie kunt maken.

Hoe maak je een pannenkoek?
Als je het pannenkoekenbeslag hebt gemaakt, verwarm je een koekenpan. Je hoeft geen boter aan de pan toe te voegen, omdat het beslag al genoeg boter bevat om te bakken – vooral als je een pan met een goede antiaanbaklaag gebruikt. Giet ongeveer ½-1 dl beslag, afhankelijk van de grootte van je pan, in de pan en bak één pannenkoek per keer op hoog vuur tot beide kanten van de pannenkoek goudbruin zijn. Gebruik aluminiumfolie om ze warm te houden totdat je klaar bent om ze te serveren met slagroom en jam.
Hoe maak je pannenkoekenbeslag?
Het pannenkoekenbeslag is eenvoudig te maken omdat je maar een paar ingrediënten nodig hebt, die je waarschijnlijk al in huis hebt. Meng de ingrediënten en klop tot je een glad beslag hebt zonder klontjes. Je kunt ook een blender gebruiken om er zeker van te zijn dat het beslag glad wordt. Laat het ongeveer 30 minuten rusten voordat je de pannenkoeken gaat bakken. Dat geeft een veel lichter, zachter en gladder resultaat.
Hoe lang blijft pannenkoekenbeslag goed?
Hoe lang je het pannenkoekenbeslag in de koelkast kunt bewaren, hangt voor een groot deel af van de houdbaarheid van je ingrediënten, dus controleer dat voordat je het beslag bewaart. Ons pannenkoekenrecept bevat bloem, eieren, melk, boter en zout, waardoor het beslag ongeveer 2-4 dagen goed blijft in de koelkast. Zorg dat je het beslag meteen in de koelkast zet en het niet een paar uur erbuiten laat staan. Bewaar het in een luchtdichte kom.
Kun je pannenkoekenbeslag invriezen?
Als je wat overgebleven beslag hebt of gewoon tijd wilt besparen, kun je het beslag invriezen. De kwaliteit van pannenkoeken van ingevroren beslag hangt echter af van hoe lang je het ingevroren houdt en welke ingrediënten je gebruikt. Giet het beslag in een diepvrieszak en duw voorzichtig de overtollige lucht eruit, maar laat wat ruimte over zodat het beslag kan uitzetten als het bevriest. Als je pannenkoeken wilt gaan maken, laat je het bevroren beslag een nacht in de koelkast ontdooien.
Wat is het verschil tussen crêpes en pannenkoeken?
Het verschil tussen crêpes en pannenkoeken hangt af van het specifieke recept. Crêpes zijn heel dunne pannenkoeken in Franse stijl. Andere soorten kunnen dun zijn, zoals in dit recept voor dunne pannenkoeken, of dikker, zoals Amerikaanse pannenkoeken. Onze dunne pannenkoeken en crêpes bevatten geen bakpoeder, terwijl dat wel in Amerikaanse pannenkoeken of bananenpannenkoeken zit.
Hoe dik moet pannenkoekenbeslag zijn?
Pannenkoekenbeslag mag niet te dik of te dun zijn, maar het moet dun genoeg zijn om het in een dunne stroom uit een pollepel te kunnen gieten. Het belangrijkste om de juiste consistentie van het beslag te krijgen is het ongeveer 30 minuten afgedekt te laten rusten voordat je de pannenkoeken bakt. Dat geeft het beslag voldoende tijd om stevig te worden. Om te controleren of het beslag de juiste consistentie heeft, giet je een beetje van het beslag in de pan om te zien hoe goed het zich door de pan verspreidt. Als je het gevoel hebt dat het beslag te dik is, kun je meer vloeistof toevoegen om het te verdunnen. Andersom kun je meer bloem toevoegen om het beslag dikker te maken als het te dun is.
Hoe weet je wanneer je een pannenkoek moet omkeren?
Voor het beste resultaat keer je de pannenkoek om als er belletjes ontstaan in het beslag en de randen van de pannenkoek goudbruin zijn. Je kunt ook de rand voorzichtig optillen met een paletmes, maar pas op dat de pannenkoek niet scheurt.
Moeten pannenkoeken in de koelkast worden bewaard?
Je kunt de pannenkoeken na het bakken een paar uur buiten de koelkast laten staan. Anders moet je ze in de koelkast bewaren, afgedekt met vershoudfolie of aluminiumfolie, waar ze 2-4 dagen goed blijven voordat ze droog worden. We raden je aan ze vanuit de koelkast in de oven of magnetron te verwarmen voor de beste smaak en textuur.
Hoe krijg je klontjes uit pannenkoekenbeslag?
Om klontjes in het pannenkoekenbeslag te voorkomen, klop je de melk er beetje bij beetje door. Je kunt ook de bloem zeven voordat je de melk aan het mengsel toevoegt. Maar als je toch klontjes in het beslag krijgt, gebruik dan een blender of keukenmachine om een glad, romig beslag zonder klontjes te krijgen.

Ingrediënten

Pannenkoeken
Speciale tarwebloem
150 g
Arla Biologische Halfvolle melk
400 ml
Boter
50 g
Eieren
3
Grof zout
½ tl
Topping/vulling
Volvette room opgeklopt tot een schuim
1½ dl
Jam
125 g

Klassieke dunne pannenkoeken voor het hele gezin

Deze klassieke pannenkoeken zijn gemakkelijk te maken en smaken heerlijk. Een dunne en bescheiden traktatie waar het hele gezin dol op zal zijn en er is genoeg voor iedereen. Wij serveren ze in dit recept met jam, maar ze zijn ook heerlijk met een schepje koude, lichte en zachte slagroom. Dit pannenkoekenrecept wordt vast snel je go-to dessert met zijn lichte en luchtige gemakkelijk te maken beslag en een zoete vulling naar keuze.

Gemakkelijke pannenkoek als dessert of tussendoortje

Toe aan een snel en gemakkelijk dessert of tussendoortje? Dan zijn deze zelfgemaakte pannenkoeken de perfecte keuze voor elke gelegenheid. Je kunt het beslag in een paar minuten maken, hoewel het beter wordt als je het 30 minuten laat rusten. Serveer ze warm, opgerold met een zoete vulling en een kopje warme chocolademelk na het avondeten of in de middag, of geniet ervan als je zin hebt in een snel en licht tussendoortje. Ze zijn zo lekker dat je ze ook zonder vulling kunt eten en de zoete smaak voor zichzelf kunt laten spreken.

Een zoete traktatie met heel weinig ingrediënten

Stil je zoete trek met een helemaal zelfgemaakte luchtige, zachte pannenkoek. Het beste is dat je maar een paar basisingrediënten nodig hebt om van deze lekkernij te kunnen genieten, die dan ook ideaal is als spontaan tussendoortje of als snel gerecht voor op de brunchtafel. Zelfs de vulling heb je altijd in je koelkast staan; in ieder geval je favoriete jam, die heerlijk is in combinatie met de warme pannenkoek. De verschillende smaken en texturen smelten in je mond, waardoor elke hap hemels smaakt. Een zoete traktatie die heel snel klaar is!

Geef je pannenkoeken meer smaak

Ons pannenkoekenrecept is heel eenvoudig en je kunt het gemakkelijk aanpassen met verschillende smaken. Voeg voor een meer aromatische smaak 1 theelepel kardemom en wat citroenschil toe aan het pannenkoekenbeslag. De prachtige combinatie van kardemom en citroen voegt een subtiele bloemige smaak en extra frisheid toe. Je kunt ook kaneel aan het beslag toevoegen, wat de kardemom goed aanvult en een warm en houtachtig aroma geeft. Als je de voorkeur geeft aan een zoet en kruidig tintje, strooi dan kaneel en vanille in het pannenkoekenbeslag. Veel plezier met het uitproberen van verschillende kruiden en smaken!

Tips

Je kunt je pannenkoeken ook met een andere vulling of topping eten. Probeer eens ons recept voor een zelfgemaakte zoetzure pruimenjam, of dulce de leche met zijn toffee-achtige smaak, waarmee je je pannenkoek vult samen met zelfgemaakt vanille-ijs. Je kunt ook een Franse klassieker proberen met ons recept voor crêpe suzette als je houdt van ons recept voor dunne pannenkoeken en geen genoeg kunt krijgen van het zoete dessert.