Het gladde mondgevoel en de smelt-in-de-mondtextuur die je van dit romige dessert zou verwachten, hangen af van het goed opstijven – dus van hoe je de gelatine behandelt. Zorg ervoor dat alle gelatineblaadjes helemaal onder water staan zonder dat ze aan elkaar plakken. Gebruik een ondiepe schaal of dienblad met een platte bodem. Als de blaadjes na ongeveer 10 minuten zacht genoeg zijn om te gebruiken, knijp je ze uit om overtollig water te verwijderen voordat je ze door de room mengt.
Roer de warme room vervolgens door totdat je zeker weet dat de gelatine volledig is opgelost – anders kunnen er klontjes ontstaan. Voeg gelatine nooit toe aan iets dat nog kookt. Gelatine die te veel wordt opgewarmd, stijft aanzienlijk minder goed op.
Het vrij eenvoudig om de delicate Italiaanse panna cotta te maken. Er zijn maar een paar dingen waar je op moet letten. Lees hieronder meer over de dessertklassieker in de antwoorden op een paar van de meest gestelde vragen over dit traditionele dessert.
Gelatineblaadje
|
2 |
---|---|
Vanillestokje - zaden
|
1 |
Volvette room
|
½ L |
Suiker
|
1 dl |
Bevroren bessen of aardbeien
|
100 g |
---|---|
Suiker
|
50 g |
Citroenmelisse
|
---|
Omdat het in wezen een eenvoudig roomdessert is, heb je niet veel ingrediënten nodig om deze Italiaanse traktatie voor je familie of gasten te kunnen serveren. Het is een licht en delicaat dessert met een textuur die zo glad en romig is dat het bijna lijkt te smelten op je tong. De verse vanillezaadjes voegen door hun bloemige aroma zowel zoetheid als een diepte van smaak toe aan het roomdessert. Door het vanillestokje zelf in de room te laten terwijl die kookt, wordt de prachtige smaak nog verder geaccentueerd, wat benadrukt waarom de vanillesmaak een klassieker is.
Als je op zoek bent naar een vergelijkbaar dessert, maar met een twist in de vorm van een knapperige, gekarameliseerde toplaag van geroosterde suiker, bekijk dan onze klassieke Franse crème brûlée.
Je maakt snel en gemakkelijk zelf een bessencoulis die je kunt gebruiken op je panna cotta. Een mix van bessen zoals framboos, bosbes, braam en aardbei werkt geweldig omdat deze lichtzure bessen goed bij elkaar passen. Je kunt alle bessen gebruiken die je wilt, verschillende mixen uitproberen of maar één smaak tegelijk gebruiken. De smaken van bessencoulis zijn zoet en levendig, en het fleurt het gerecht echt op. De kleur is diep roodpaars, afhankelijk van de bessen die je gebruikt, en dat ziet er prachtig uit op het roomwitte dessert. Met de combinatie van smaken en kleuren maak je ongetwijfeld indruk op vrienden en familie.
Omdat dit dessert kan worden gearomatiseerd met allerlei verschillende smaken, hebben we een paar van de mooiste variaties op de ingrediënten verzameld. Gebruik ons basisrecept en voeg mango, chocolade of aardbei toe om eens iets nieuws te proberen als variatie op een klassiek recept.
Een panna cotta met mango is een heerlijke frisse variatie op de klassieker. De zoetheid van de room en de frisse, wat zure mangopuree onder in het dessert brengen elkaar mooi in balans. Maak je eigen puree van mango, sinaasappelsap en suiker. Voeg limoenblaadjes toe aan het roommengsel terwijl het kookt, om deze versie van het roomdessert nog frisser te maken. Serveer de panna cotta met mango met fijngehakte mangostukjes, limoenschil en citroenmelisse.
Het op smaak brengen van desserts met chocolade is een klassieker en dat kun je ook met dit roomdessert doen. Omdat het een van nature zoet dessert is, kan het zelfs een zeer pure chocolade met een rijke, intense smaak aan. Door het toevoegen van fijngehakte chocolade aan het roomdessert verandert de textuur enigszins. Het wordt wat luchtiger en meer mousse-achtig. Serveer de decadente bruine panna cotta met chocolade met een schep slagroom en je smaakvolle bessencoulis.
Als panna cotta met chocolade je echt iets voor jou lijkt, wil je misschien ook onze recepten voor chocoladepudding en chocolademousse bekijken voor nog meer lekkers met een intense, opvallende chocoladesmaak.
Als je zo veel van zoete bessen houdt dat bessencoulis niet genoeg is, valt een panna cotta met aardbei misschien bij je in de smaak. Door gepureerde aardbeien toe te voegen creëer je een
prachtige en perfecte combinatie van zoetheid van de verse aardbeien en warmte van de vanille. De aardbeienpuree geeft het dessert ook een mooie lichtroze kleur die geaccentueerd kan worden met een beetje rode kleurstof. Serveer met groene muntblaadjes.