Voor een zacht paninibrood met zacht kruim is het van het grootste belang de gist goed te behandelen. Een gistdeeg heeft tijd nodig om goed te rijzen. Voordat het kan rijzen, moet de gist echter goed worden geactiveerd met een lauwwarme vloeistof. Het is belangrijk om kraanwater te gebruiken dat lauw aanvoelt of idealiter 37-42°C is. Het gebruik van water van meer dan 60°C doodt de gist, waardoor het deeg niet kan rijzen.
Aangezien in ons recept zowel water als kwark wordt gebruikt, moet je de kwark op kamertemperatuur laten komen en water gebruiken dat iets warmer is dan lauwwarm om je vloeistofmengsel te maken. Los de gist op in het warme mengsel door het met je vingers te verkruimelen. Laat het mengsel vijf tot tien minuten staan om te zien of de gist goed is geactiveerd. Als dat het geval is, gaat het mengsel borrelen of schuimen. Nu kun je de droge ingrediënten toevoegen en verder gaan met ons recept voor paninibrood.
Met ons gemakkelijke recept voor panini kun je een heerlijk knapperige lunch of licht diner serveren met een scala aan verschillende vullingen. Lees hieronder meer over dit type brood in onze antwoorden op een paar van de meest gestelde vragen over panini.
Kwark 0,3%
|
100 g |
---|---|
Water
|
100 ml |
Gist
|
10 g |
Olijfolie
|
1 el |
Grof zout
|
½ tl |
Durumvolkorenmeel
|
100 g |
Speciale tarwebloem
|
100 g |
Losgeklopt ei
|
1 |
---|
Italiaanse panini heeft een krokante, goudbruine korst en een zacht kruim dat het brood perfect maakt voor tosti's. Wanneer het brood wordt geroosterd, krijgt het een heerlijk krokante textuur die goed combineert met zachte smeersels en beleg, waardoor het een prima optie is voor een lichte lunch of tussendoortje. Dit zelfgemaakte brood heeft een subtiele nootachtige smaak die aanwezig is zonder overheersend te zijn dankzij het volkoren durummeel. Dit betekent dat je het kunt vullen met vrijwel elke soort groente of vleeswaren voor een heerlijk resultaat.
Voel je je geïnspireerd om nog meer zelfgebakken brood te maken voor lunch en diner? Bekijk dan ook onze recepten voor platbrood, pizzadeeg en pitabrood . Net zoals dit recept voor panini bieden deze gemakkelijk te volgen broodrecepten een schat aan mogelijkheden om te experimenteren met verschillende toppings en vullingen.
Voor de perfecte paninitosti splijt je het verse of ontdooide brood open en vul je het met groente, vleeswaren en kaas naar keuze. Verwarm je grill of tosti-ijzer, leg de panini's erin legt en druk ze
goed aan. Bak de panini's tot het brood goudbruin is en duidelijke grillstrepen op het oppervlak heeft en de kaas is gesmolten.
Goed paninibrood smaakt heerlijk met allerlei verschillende vullingen. Een klassieke combinatie is groene pesto, plakjes tomaat, dungesneden ui, kaas en vleeswaren. Het gebruik van een zachte Italiaanse kaas zoals mozzarella is een goede optie, omdat die zeer goed smelt wanneer je de panini-tosti grilt. Deze kaas combineert ook goed met de meeste vleeswaren, dus of je nu meer houdt van serranoham, chorizo, salami, of kip of kalkoen, er is altijd een perfecte combinatie voor je. Als je wat vegetarische opties wilt, kun je inspiratie opdoen bij onze avocadotoast en je zelfgemaakte panini's vullen met gezouten en gepeperde avocado, gesneden kerstomaatjes en volle kaas. Door zelfgemaakte hummus te combineren met geroosterde rode paprika's, olijven, verkruimelde feta en wat rucola of babyspinazie krijg je ook een heerlijke vegetarische vulling voor je brood.
Het is mogelijk om verschillende soorten panini te maken, afhankelijk van de soorten meel die je gebruikt. Durummeel heeft een licht nootachtige smaak en aroma dat uitstekend werkt voor panini's. Het gebruik van durummeel geeft je brood ook een mooie goudbruine tint die je niet krijgt met een gewoon wit paninibrood dat alleen met tarwebloem is gemaakt. Het gebruik van een mix van durum- en tarwemeel, zoals in ons recept, is dan ook perfect omdat je dan het beste van twee werelden krijgt: een rustiek paninibrood met een zoete, nootachtige smaak, een licht goudkleurige korst en een licht, luchtig kruim.
Als je de subtiele nootachtige smaken die dit zelfgemaakte brood krijgt door het gebruik van durummeel wilt benadrukken, kun je ervoor kiezen sesamzaadjes over je panini's te strooien. Voeg ze gewoon toe aan de stukken brood nadat je die met losgeklopt ei hebt bestreken. Terwijl je panini's in de oven bakken, worden de sesamzaadjes geroosterd en krijgen ze een sterkere, heerlijke amandelachtige smaak. Het toevoegen van geurige zwarte komijnzaadjes zorgt voor een nog complexer smaakprofiel, omdat deze zaadjes iets bitterder zijn en een smaak hebben die doet denken aan die van geroosterde ui. De combinatie van de twee soorten zaadjes is heerlijk en geeft je zelfgemaakte panini's een verleidelijk uiterlijk. Ben je in een creatieve en avontuurlijke bui? Probeer dan eens een patroon te maken, zoals strepen of golven, met het lichte sesamzaad en het donkere komijnzaad.