Je kunt elk brood gebruiken dat je wilt voor paneermeel, maar we raden stevig brood aan met een dichte kruim en korst, zoals zuurdesembrood, Franse baguette of rustiek landbrood. Je kunt ook traditionele Japanse panko maken. Hier wordt korstloos witbrood gebruikt om drogere en vlokkerigere kruimels te maken.
Het belangrijkste is om overgebleven brood te gebruiken. Soms kan vers brood te vochtig en zacht zijn, terwijl brood van een dag oud perfect droog is. Dit zorgt ervoor dat het goed roostert in de oven.
Pas de textuur aan je voorkeuren aan door korter of langer te blenden. Een korte blendtijd geeft je paneermeel met een meer uitgesproken textuur, ideaal voor bijvoorbeeld salades en gratins. Een lange blendtijd resulteert in fijner paneermeel, perfect voor het paneren van vis, vlees en groenten – en om te mengen door gehakt.
Zelfs met een eenvoudig recept als dit, zullen er vragen rijzen. Hieronder gaan we door enkele van de meest voorkomende vragen over het maken van paneermeel en het juist bewaren ervan.
Brood
|
100 g |
---|---|
Zout
|
1 tl |
Versgemalen peper
|
Zelfgemaakt paneermeel is een eenvoudige manier om oud, overgebleven brood te gebruiken, zodat het niet verspild wordt. In slechts 15 minuten kun je een element creëren dat geschikt is om alles te verheffen, van ovenschotels en braadpannen tot gehaktballen en salades. Maak een voorraad paneermeel om in je keuken te bewaren. Zo heb je altijd een geheim wapen om traditionele dinerrecepten te verrijken.
De populariteit van paneermeel ligt in hun geroosterde smaak en hun vermogen om een gemakkelijke, krokante smaak toe te voegen aan een breed scala aan gerechten. Terwijl ze in de oven bakken, drogen ze uit en veranderen in een klein dienblad van gouden knapperigheid, perfect om bijvoorbeeld je favoriete ovenschotel te garneren. Geroosterd paneermeel wordt vaak gebruikt in gerechten die hun krokante en knapperige consistentie benadrukken, waardoor elke hap het gevoel geeft van iets uitnodigend zachts en perfect knapperigs.
Het heerlijk geroosterde paneermeel geeft bijna elk stuk mals vlees of vis een knapperige laag. Bedek het in eieren om het paneermeel iets te geven om aan te kleven, en bedek het vervolgens met paneermeel. Je kunt hetzelfde doen met groenten, zoals broccoli, bloemkool en wortels.
Je kunt paneermeel ook gebruiken als topping voor ovenschotels of gratins, zoals we in dit recept voor bloemkoolgratin doen. Het paneermeel wordt bovenop gelegd, waardoor een knapperige laag ontstaat.
Broodknoedels zijn een andere populaire manier om paneermeel te gebruiken. Ook bekend als Semmelknödel, worden de smaakvolle ballen vaak geserveerd met jus of soep, waardoor ze smaken kunnen opnemen.
De keuken is een geweldige manier om creatief te zijn, dus waarom zou je het paneermeel niet precies maken zoals je wilt? Omdat het recept zo eenvoudig is, heb je slechts kleine aanpassingen nodig om grote veranderingen te maken.
Terwijl zout en peper de basis van kruiden zijn, voel je vrij om de specerijen toe te voegen die je passend vindt. Voeg een beetje warmte toe met paprika en komijn. Deze zijn geweldig voor het paneren van kipfiletjes voor een rokerige smaak, maar je kunt het paneermeel ook over een ontbijt bowl met mac en kaas strooien.
Kruiden zoals rozemarijn, tijm en oregano zullen allemaal een verfrissende aroma en smaak aan de mix geven. Deze combinatie is geweldig voor salades of je favoriete pastagerecht.
Geraspte Parmezaanse kaas of fijngehakte knoflook zullen een gedurfde, licht decadente smaak aan het paneermeel geven, waardoor ze perfect zijn voor gegratineerde groenten of een rijk oven gerecht met pasta.