Paneer Boter Masala

Paneer Boter Masala

45 min.
Verwen jezelf met de rijke smaken van de Indiase keuken met ons recept voor paneer boter masala. Zachte blokjes paneer in een romige, boterachtige tomatensaus, deze versie van de Indiase klassieker heeft een zachte textuur en een heerlijke mix van geurige specerijen. Serveer het met luchtige naan of warme rijst voor een smaakvolle maaltijd.
https://www.arla.nl/recepten/paneer-boter-masala/

Bereidingswijze

  • Pel de ui, knoflook en gember. Hak samen met de chilipeper grof en maal tot een fijne pasta in een blender.
  • Fruit de pasta in olie voor 4–5 minuten. Voeg de currysaus of kruidenmix toe en rooster 1 minuut.
  • Voeg yoghurt, bouillon en tomaten toe.
  • Doe de in blokjes gesneden groenten erbij, laat sudderen en kook 20–30 minuten.
  • Voeg boter toe aan de curry. Breng op smaak met zout, suiker en limoensap, en voeg de spinazie toe tot deze geslonken is.
  • Bak de paneer in neutrale olie en snijd in hapklare stukken, voeg het toe aan het gerecht en serveer onmiddellijk.
Eet smakelijk!
De juiste oranje pompoen kiezen

Gebruik een pompoen met een mooie dieporanje kleur. Dit betekent dat hij goed rijp is en een zoetere, vollere smaak heeft. De schil moet stevig zijn zonder grote zachte plekken. Kleine krasjes zijn prima en hebben geen invloed op de smaak. Een pompoen die zwaar aanvoelt, is meestal sappiger en smaakvoller.

Restjes bewaren en opwarmen

Bewaar restjes in een afgesloten bak in de koelkast voor 3-4 dagen. Warm het zachtjes op het fornuis of in de magnetron en voeg een beetje water of melk toe om de saus romig te houden.

FAQ: Vragen over paneer boter masala

Als je voor het eerst paneer boter masala maakt, hebben we een FAQ samengesteld om eventuele vragen die je hebt over dit gerecht te beantwoorden. Lees hieronder als je meer wilt weten.

Kan ik paneer boter masala van tevoren maken?
Ja, je kunt de saus van tevoren maken. Bewaar de saus in een luchtdichte bak in de koelkast of vriezer. Als je klaar bent om te serveren, verwarm de saus tot hij suddert en voeg dan de paneer toe. Dit zorgt ervoor dat het gerecht zijn verse, rijke smaak behoudt en het bespaart tijd als je het wilt serveren.
Wat onderscheidt paneer boter masala van paneer tikka masala?
Paneer boter masala is gladder en milder, met een boterachtige, romige saus en een lichte zoetheid. Paneer tikka masala is pittiger, met gemarineerde en gegrilde paneer die een rokerige smaak heeft. De saus van tikka masala is dikker en heeft meer pit door de combinatie van tomaten, uien en specerijen.
Kan ik overgebleven paneer boter masala invriezen?
Ja, je kunt overgebleven paneer boter masala 2-3 maanden invriezen. Laat het eerst goed afkoelen en doe het dan in een luchtdichte bak of vrieszak. Ontdooi het in de koelkast en warm het op het fornuis of in de magnetron. Voeg eventueel een scheutje water of bouillon toe om de saus weer romig te maken.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

657 Kcal

vezels 11,5 gram vezels
eiwit 10 gram eiwit
koolhydraten 29,9 gram koolhydraten
vet 56 gram vet

Ingrediënten

Apetina® Paneer
450 g
Oranje pompoen, in hapklare stukjes (alternatief: wortels of zoete aardappel)
250 g
Babyspinazie
100 g
Van je favoriete kerriesaus of kruidenmix voor boterkip masala
2 el
100 ml
Grote ui
1
Knoflook
1 teen
Gember
20 g
Rode chili
1
Plantaardige olie
1 el
Geplette tomaten
1 blikje
Groente- of kippenbouillon
250 ml
Boter
50 g
Limoensap
Gehakte of korianderpoeder (optioneel)

Geniet van heerlijke paneer boter masala

Geniet van de heerlijke smaak van paneer boter masala, een klassiek Indiaas gerecht met zachte paneerblokjes in een romige tomaten- en botersaus. In deze versie voegen we oranje pompoen toe voor een subtiele zoetheid die goed past bij de yoghurt en boter in de saus. Serveer met naan of rijst voor een heerlijke maaltijd.

Authentieke Indiase smaken

De authentieke smaken in dit recept komen van de geurige kruidenpasta en traditionele masala-kruiden. De pasta is gemaakt van ui, knoflook, gember en rode chilipeper. Uien zorgen voor een diepte, knoflook voor pit, gember voor een warme smaak, en rode chili voor een beetje pittigheid.

De masala-kruiden, zoals komijn, koriander en kardemom, voegen nog meer lagen smaak toe. Komijn geeft een nootachtige smaak, koriander zorgt voor een frisse toets, en kardemom voegt een zoete, bloemige smaak toe. Andere kruiden zoals kruidnagel en kaneel maken de smaak nog rijker.

Romige basis met yoghurt, bouillon en tomaten

De basis van deze paneer boter masala is heerlijk romig dankzij de combinatie van yoghurt, bouillon en geplette tomaten. Terwijl de saus langzaam indikt, krijgt het een fluweelachtige textuur die elk stukje paneer bedekt. De combinatie van de zure tomaten en de romige yoghurt maakt de saus vol en rijk van smaak.

Pompoen en babyspinazie voor extra smaak

Oranje pompoen en verse babyspinazie voegen extra smaak en textuur toe aan het gerecht. De zoetheid van de pompoen vult de rijke saus goed aan, terwijl de spinazie voor een frisse en lichte bite zorgt. De pompoen wordt tijdens het koken zacht en smelt bijna in de saus, terwijl de spinazie een mooie groene kleur geeft.

Serveer met rijst, naan of bijgerechten

Paneer boter masala is het lekkerst met de juiste bijgerechten. Serveer het met naan om de romige saus mee op te dippen, of met geurige basmatirijst die licht is gekruid met komijnzaad of saffraan. 

Laat je inspireren voor bijgerechten met enkele van onze recepten. Bijvoorbeeld, kikkererwtenmeel platbrood, bloemkoolrijst met rode biet, auberginesalade, rodekoolsalade, rucola-avocadosalade of komkommer-rodebietensalade.

Ideeën om te variëren met het recept

Dit gerecht leent zich goed voor aanpassingen. Voeg bijvoorbeeld een snufje garam masala of gemalen komijn toe om de smaak te verdiepen. Je kunt ook de pompoen roosteren voordat je hem aan de saus toevoegt voor een intensere smaak. Als je meer groenten wilt toevoegen, vervang dan de spinazie door boerenkool of snijbiet voor wat extra bite.

Ook met de paneer kun je variëren. Grill de paneerblokjes voordat je ze toevoegt voor een knapperige buitenkant, of marineer ze in yoghurt en kruiden voor extra smaak.