Paella

Recept voor Spaanse paella: kleurrijk en heerlijk! Dit recept bevat saffraan, garnalen en arboriorijst. Kook de paella in een grote wok, te beginnen met de rijst en daarna de kip, zeevruchten en groenten. Bestrooi met peterselie en serveer de paella rechtstreeks uit de wok.
Ingrediënten
Gele ui
|
1 |
---|---|
Knoflookteentjes
|
2 |
Boter voor het bakken
|
15 g |
Saffraan
|
¼ g |
Arboriorijst
|
200 g |
Water
|
500 ml |
Kippenbouillon
|
45 ml |
Boter
|
40 g |
Limoen
|
Sap van 1 |
Sambal oelek
|
1 tl |
Grote garnalen met schaal
|
500 g |
Gegrilde kip
|
1 |
Paprika
|
1 |
Tomaten
|
3 |
Mosselen, blik
|
225 g |
Grof gehakte verse peterselie
|
13 g |
Bereidingswijze
Paella
Wat is het geheim van een goede paella?
De pan, de rijst en de bouillon. Een traditionele pan is dun, breed en ondiep om die kenmerkende korst te creëren waar het gerecht bekend om staat. Omdat rijst de ster van de show is, kies je de beste kwaliteit die je kunt vinden. Kortkorrelige soorten werken het best, zoals Bomba- (de meest traditionele), Arborio- (het gemakkelijkst te vinden) of Calrose-rijst. De korrels absorberen alle smaken, waardoor je bouillon het laatste geheime ingrediënt wordt. Een zelfgemaakte bouillon is een echte aanrader en tovert je paella om tot een onvergetelijke maaltijd.
Kook je paella op hoog of laag vuur?
Op een middelmatig laag vuur kun je het kookproces controleren en voorkomen dat de rijst aanbrandt. Je kunt ook volledig traditioneel te werk gaan en je gerecht op een open houtvuur bereiden. Dat zorgt niet alleen voor een gelijkmatige warmtebron voor de perfecte kooktemperatuur, maar geeft ook een authentiek Spaanse flair en smaak aan je creatie.
Hoe voorkom ik dat mijn paella aanbakt?
Je wilt juist dat hij een beetje aanbakt, om de begeerde socarrat te creëren: de korst van gekarameliseerde rijst die een bijna perfect contrast vormt met de rest van het gerecht. De truc is om te weten wanneer de rijst wel en niet moet aanbakken. Schud tijdens het koken de pan regelmatig om aanbakken te voorkomen. In de laatste 5-10 minuten zet je het vuur iets hoger en laat je het gerecht dat karakteristieke knapperige laagje ontwikkelen.
Hoe maak je de onderkant van een paella krokant?
De laatste 5-10 minuten van de kooktijd (controleer of het meeste vocht is opgenomen en de rijst volledig gaar is) zet je het vuur iets hoger en houd je je neus en oren alert: de perfecte socarrat (de geliefde korst van gekarameliseerde rijst die traditioneel wordt gereserveerd voor eregasten) is wanneer je knisperende geluiden begint te horen en een licht geroosterd en nootachtig aroma ruikt.
Dek je de paella af tijdens het koken?
Traditioneel niet. Paellapannen hebben zelfs helemaal geen deksel. Er wordt vaak een theedoek gebruikt om het gerecht afgedekt te laten rusten voordat het wordt opgediend.
Het meest typische Spaanse gerecht
Levendig en kleurrijk, en met een keuken die net zo fantastisch flamboyant is als zijn cultuur: er zijn vele redenen waarom Spanje de op één na populairste toeristische bestemming ter wereld is. Dit authentieke paellarecept voert je mee naar het hart van Valencia, met saffraankleurige rijst, delicaat zoete zeevruchten en verse groente in elke heerlijke hap.
Het onofficiële nationale gerecht van Spanje
Het gerecht is vernoemd naar de paellera-pan en vindt zijn oorsprong in Valencia, een van de belangrijkste rijstproducerende regio's aan de oostkust van Spanje. Het verhaal gaat dat lokale boeren het gerecht maakten van rijst en andere gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten zoals konijn, slakken, tomaten en uien. Het verspreidde zich snel buiten de rijstvelden en kip en verse zeevruchten werden al snel toegevoegd als hoofdingrediënten. Tegenwoordig beschouwen velen het als het nationale gerecht van Spanje en weinigen zijn het er niet mee eens dat het verreweg de populairste culinaire creatie van het land is.
Dranken die goed bij paella passen
Voor een authentieke Spaanse ervaring combineer je je feestmaal met een zoete en fruitige sangria of frisse Cava als bruisend en elegant alternatief. Witte of rode wijn passen ook heel goed bij het gerecht en omdat Spanje de op één na grootste wijnproducent ter wereld is, hoef je niet ver te zoeken naar de perfecte lokale match. Voor een even heerlijke combinatie zonder alcohol kun je granizado de limón (bevroren limonade) of een alcoholvrije sangria proberen.
Zeevruchtenpaella en andere variaties
Traditioneel zijn er drie hoofdsoorten paella: de originele paella valenciana met konijn, kip, eend en/of slakken; paella de marisco met zeevruchten en paella mixta, een combinatie van vis en vlees.
