Gele ui
|
1 |
---|---|
Knoflookteentjes
|
2 |
Boter voor het bakken
|
15 g |
Saffraan
|
¼ g |
Arboriorijst
|
200 g |
Water
|
500 ml |
Kippenbouillon
|
45 ml |
Boter
|
40 g |
Limoen
|
Sap van 1 |
Sambal oelek
|
1 tl |
Grote garnalen met schaal
|
500 g |
Gegrilde kip
|
1 |
Paprika
|
1 |
Tomaten
|
3 |
Mosselen, blik
|
225 g |
Grof gehakte verse peterselie
|
13 g |
Levendig en kleurrijk, en met een keuken die net zo fantastisch flamboyant is als zijn cultuur: er zijn vele redenen waarom Spanje de op één na populairste toeristische bestemming ter wereld is. Dit authentieke paellarecept voert je mee naar het hart van Valencia, met saffraankleurige rijst, delicaat zoete zeevruchten en verse groente in elke heerlijke hap.
Het gerecht is vernoemd naar de paellera-pan en vindt zijn oorsprong in Valencia, een van de belangrijkste rijstproducerende regio's aan de oostkust van Spanje. Het verhaal gaat dat lokale boeren het gerecht maakten van rijst en andere gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten zoals konijn, slakken, tomaten en uien. Het verspreidde zich snel buiten de rijstvelden en kip en verse zeevruchten werden al snel toegevoegd als hoofdingrediënten. Tegenwoordig beschouwen velen het als het nationale gerecht van Spanje en weinigen zijn het er niet mee eens dat het verreweg de populairste culinaire creatie van het land is.
Voor een authentieke Spaanse ervaring combineer je je feestmaal met een zoete en fruitige sangria of frisse Cava als bruisend en elegant alternatief. Witte of rode wijn passen ook heel goed bij het gerecht en omdat Spanje de op één na grootste wijnproducent ter wereld is, hoef je niet ver te zoeken naar de perfecte lokale match. Voor een even heerlijke combinatie zonder alcohol kun je granizado de limón (bevroren limonade) of een alcoholvrije sangria proberen.
Traditioneel zijn er drie hoofdsoorten paella: de originele paella valenciana met konijn, kip, eend en/of slakken; paella de marisco met zeevruchten en paella mixta, een combinatie van vis en vlees.