Gemengde paddestoelen
|
372 g |
---|---|
Boter
|
|
Melige aardappelen
|
4 |
Gele ui
|
1 |
Water
|
300 ml |
Witte peper
|
1 snufje |
Groentebouillon
|
2 teentjes |
Melk
|
500 ml |
Kookroom
|
250 ml |
Zout
|
½ tl |
Witte wijn of citroensap
|
2 el |
Gehakte verse bieslook
|
20 g |
Als de zomer voorbij is en de kille dagen en levendige kleuren van het herfstseizoen eraan komen, wat is er dan heerlijker dan een kop dampende, romige paddenstoelensoep? Je kunt alle soorten verse paddenstoelen gebruiken, zelf geplukt of uit de winkel. Zorg er wel voor dat je ze voldoende lang bakt zodat ze diepe kleuren en een volle smaak krijgen.
Je kunt deze romige paddenstoelensoep serveren als voorgerecht bij een herfstdiner. De soep ziet er geweldig uit in kleine kommen of kopjes, met paddenstoelen en wat gehakte bieslook of peterselie erop. Bak voor extra flair en smaak parmezaankrokantjes in de oven en serveer ze op of naast de soep. Maar deze soep kan net zo goed het hoofdgerecht zijn tijdens een doordeweekse lunch of diner, geserveerd met knapperig brood, wat kaas en een seizoenssalade.
Er zijn verschillende mogelijkheden om volle room in de soep te vermijden. Een daarvan is hem te vervangen door plantaardige of veganistische room. Een andere is om een paar eetlepels bloem toe te voegen aan het eind van het bakken van de uien en aardappelen, waardoor een roux ontstaat. De roux zal de soep indikken terwijl deze suddert, waardoor hij extra romig wordt. Je kunt de textuur vervolgens aanpassen met halfvolle of plantaardige melk. Je kunt de roux ook apart maken en aan het einde van het sudderen toevoegen.
Restjes paddenstoelensoep kun je makkelijk bewaren. Wanneer de soep is afgekoeld, kun je hem maximaal vijf dagen in een luchtdichte doos bewaren. Of je kunt de soep tot twee maanden invriezen. Verwarm de soep opnieuw op het fornuis en voeg room of melk toe om de textuur naar wens aan te passen. Laat bevroren soep een nacht in de koelkast ontdooien voordat je hem opnieuw opwarmt.