Paddenstoelensoep

Paddenstoelensoep

1 u
Aardappelsoep wordt een heerlijke paddenstoelensoep als je cantharellen of andere paddenstoelen toevoegt.
https://www.arla.nl/recepten/paddenstoelensoep/

Bereidingswijze

  • Snijd de paddenstoelen in stukjes. Bak ze in boter en zet ze apart.
  • Pel de ui, schil de aardappelen en snijd alles in schijfjes. Bak de aardappelen en de ui in boter in een pan.
  • Voeg het water, de peper en de bouillonblokjes toe. Laat de soep 15 minuten koken.
  • Prak of pureer de uien en aardappelen. Voeg de paddenstoelen, melk en room toe. Laat enkele minuten koken. Breng op smaak met zout, wijn en bieslook.
Eet smakelijk!

Paddenstoelensoep

Hoe maak je paddenstoelensoep dikker?
De makkelijkste manier om een soep in te dikken is door een roux te maken. Verhit gelijke delen vet (boter of olie) en bloem in een pan op matig vuur. Blijf roeren tot het mengsel licht gebruind is en een koekjesachtig aroma heeft. De afgekoelde roux wordt dan aan het einde van het sudderen aan de soep toegevoegd. Zo kun je de textuur van de soep veranderen door geleidelijk roux toe te voegen en de soep telkens te laten indikken voordat je meer toevoegt.
Hoe laat je paddenstoelen sterker smaken?
De sleutel tot smaakvolle paddenstoelen is vet en tijd. Bak de paddenstoelen eerst op middelhoog vuur in een droge pan tot ze vocht beginnen af te geven. Laat het vocht verdampen in de pan tot de paddenstoelen bijna helemaal droog zijn. Voeg dan olie of boter, zout, peper en een geperst teentje knoflook toe voor extra smaak. Zonder het vet zullen de paddenstoelen geen volle smaak ontwikkelen. Wanneer ze een mooie bruine kleur hebben, zijn de paddenstoelen klaar.
Waarom is mijn paddenstoelensoep slijmerig?
Als de paddenstoelen slijmerig en donker geworden zijn in de koelkast, is de houdbaarheidsdatum ervan waarschijnlijk verstreken. Neem geen risico met slijmerige paddenstoelen; gooi ze weg en koop nieuwe. Soms krijg je na het pureren van de aardappelen ook een slijmerige textuur, omdat het aardappelzetmeel zich bindt met de vloeistof. Als je een elektrische mixer of aardappelstamper gebruikt om de soep tot een gladde massa te mixen, kun je deze slijmige textuur voorkomen.
Wat is de meest smaakvolle paddenstoel?
Als je ze correct bereidt, hebben de meeste paddenstoelen een milde, volle, bosachtige smaak. Verschillende paddenstoelensoorten hebben echter een verschillende smaakintensiteit. Aan de mildere kant van het spectrum vinden we soorten als witte champignons en oesterzwammen. Meer smaakvolle soorten zijn portobello en shiitake. Enkele van de meest smaakvolle paddenstoelen die je in winkels en restaurants tegenkomt, zijn cantharellen, eekhoorntjesbrood en morieljes. Deze worden terecht beschouwd als delicatessen en kunnen niet worden gekweekt, maar elk jaar slechts gedurende een beperkte periode worden geplukt.

Ingrediënten

Gemengde paddestoelen
372 g
Boter
Melige aardappelen
4
Gele ui
1
Water
300 ml
Witte peper
1 snufje
Groentebouillon
2 teentjes
Melk
500 ml
Kookroom
250 ml
Zout
½ tl
Witte wijn of citroensap
2 el
Gehakte verse bieslook
20 g

Een rijk soeprecept met heerlijke herfstingrediënten

Als de zomer voorbij is en de kille dagen en levendige kleuren van het herfstseizoen eraan komen, wat is er dan heerlijker dan een kop dampende, romige paddenstoelensoep? Je kunt alle soorten verse paddenstoelen gebruiken, zelf geplukt of uit de winkel. Zorg er wel voor dat je ze voldoende lang bakt zodat ze diepe kleuren en een volle smaak krijgen.

Wat eet je bij een romige paddenstoelensoep?

Je kunt deze romige paddenstoelensoep serveren als voorgerecht bij een herfstdiner. De soep ziet er geweldig uit in kleine kommen of kopjes, met paddenstoelen en wat gehakte bieslook of peterselie erop. Bak voor extra flair en smaak parmezaankrokantjes in de oven en serveer ze op of naast de soep. Maar deze soep kan net zo goed het hoofdgerecht zijn tijdens een doordeweekse lunch of diner, geserveerd met knapperig brood, wat kaas en een seizoenssalade.

Kun je paddenstoelensoep maken zonder room?

Er zijn verschillende mogelijkheden om volle room in de soep te vermijden. Een daarvan is hem te vervangen door plantaardige of veganistische room. Een andere is om een paar eetlepels bloem toe te voegen aan het eind van het bakken van de uien en aardappelen, waardoor een roux ontstaat. De roux zal de soep indikken terwijl deze suddert, waardoor hij extra romig wordt. Je kunt de textuur vervolgens aanpassen met halfvolle of plantaardige melk. Je kunt de roux ook apart maken en aan het einde van het sudderen toevoegen.

Restjes bewaren

Restjes paddenstoelensoep kun je makkelijk bewaren. Wanneer de soep is afgekoeld, kun je hem maximaal vijf dagen in een luchtdichte doos bewaren. Of je kunt de soep tot twee maanden invriezen. Verwarm de soep opnieuw op het fornuis en voeg room of melk toe om de textuur naar wens aan te passen. Laat bevroren soep een nacht in de koelkast ontdooien voordat je hem opnieuw opwarmt.