Paddenstoelenrisotto

Paddenstoelenrisotto

45 min.
Risotto is een van de grote Italiaanse klassiekers. Dit is het recept van onze versie van een heerlijke paddenstoelenrisotto, waarvan de smaken en texturen een verrukkelijke en magische aardse combinatie opleveren. De risotto is fantastisch als hoofdgerecht, maar kan ook worden geserveerd als voorgerecht of als bijgerecht bij vis, gevogelte of vlees. Met zijn unieke umamismaken van zowel paddenstoelen als kaas is deze Italiaanse klassieker een ideale keuze voor het avondeten.
https://www.arla.nl/recepten/paddenstoelenrisotto/

Bereidingswijze

  • Laat de boter smelten in een pan tot ze goudbruin is en bak de paddenstoelen, sjalotten en knoflook ca. 2 minuten.
  • Voeg de rijst, wijn en 300 ml bouillon toe en laat pruttelen.
  • Roer regelmatig en voeg meer bouillon toe tot je een romige consistentie krijgt.
  • Spatel de kaas en de room erdoor en laat al roerend smelten.
  • Voeg naar smaak de peterselie, de citroenschil, de peper en het zout toe. Serveer meteen met brood.
Eet smakelijk!
Tips

Zorg ervoor dat je kippenbouillon suddert. Als je koude bouillon gebruikt, vertraagt dat het kookproces. Doe de bouillon heel geleidelijk bij de rijst, zodat de vloeistof telkens de tijd krijgt om opgenomen te worden. Vergeet niet om regelmatig te roeren om de juiste consistentie te krijgen. Roer je te veel of te weinig, dan zal de risotto afkoelen of aan de pan blijven kleven.

Tips

We raden aan om voor dit gerecht een droge, frisse witte wijn te kiezen, zoals een Chablis, Riesling, Pinot Grigio of Sauvignon Blanc. Deze wijnen zorgen voor een heerlijk aroma zonder de paddenstoelensmaak te overweldigen.

Tips

Als je niet zeker weet wanneer de paddenstoelenrisotto klaar is, controleer dan de rijst. Als je een hap neemt, moeten de rijstkorrels stevig zijn, maar niet krokant. De risotto zelf moet mooi in het midden van het bord blijven liggen, maar voldoende vloeibaar zijn om zich aan de randen iets te verspreiden. Zorg dat de risotto niet te vloeibaar is, maar zeker ook niet zo droog als gewone gekookte rijst.

Vragen over paddenstoelenrisotto

Met ons recept voor paddenstoelenrisotto begeleiden we je bij elke stap, zodat je een romig gerecht op tafel kunt toveren met een heerlijk hartige, aardse paddenstoelenmaak. Hieronder vind je nog meer tips om dit recept met succes te bereiden. Lees verder voor meer info!

Wat is paddenstoelenrisotto?
Paddenstoelenrisotto is een klassiek Italiaans gerecht op basis van risottorijst, bouillon, witte wijn, paddenstoelen en eventuele extra ingrediënten, afhankelijk van het recept in kwestie. Zelf gebruiken we in onze paddenstoelenrisotto ook volvette room en kaas die heerlijk smelt in de warme risotto, waardoor het gerecht een extra romige textuur krijgt.
Hoe maak je paddenstoelenrisotto?
Voor een eenvoudige paddenstoelenrisotto bak je de paddenstoelen, sjalotten en knoflook ongeveer 2 minuten in gesmolten boter. Voeg vervolgens de rijst, witte wijn en 300 ml kippenbouillon toe. Laat alles pruttelen, maar vergeet niet om regelmatig te roeren. Blijf bouillon toevoegen totdat de risotto een romige consistentie heeft. Spatel de kaas en room erdoor en laat al roerend smelten in de risotto. Voeg ten slotte peterselie, citroenschil en peper en zout toe. Serveer meteen met brood.
Kun je paddenstoelenrisotto invriezen?
Paddenstoelenrisotto blijft 3 maanden goed in de vriezer als je enkele regels in acht neemt en het gerecht na het ontdooien goed opwarmt. Laat de risotto eerst een paar uur afkoelen voordat je het gerecht in porties verdeelt en in luchtdichte bakjes of diepvrieszakjes doet. Gebruik je zakjes? Duw er dan zo veel mogelijk lucht uit. Leg de bakjes of diepvrieszakjes tot slot voorzichtig in de vriezer. Door het gerecht in te vriezen zal de rijst veel water opnemen, waardoor deze na het ontdooien niet goed meer is. De beste manier om je risotto op te warmen is dan ook je gerecht 15-20 minuten in de oven zetten op 180 °C, eventueel met wat geraspte kaas erover.
Wat past er bij paddenstoelenrisotto?
Paddenstoelenrisotto is een veelzijdige klassieker die je kunt serveren als voorgerecht, bijgerecht of hoofdgerecht. De bereiding is heerlijk en hartig als hoofdgerecht met wat brood bij. Als bijgerecht past risotto goed bij gebakken vis, gebraden kip, geroosterde garnalen, knapperige kippendijen of gestoomde groenten.
Hoe blijft paddenstoelenrisotto goed in de koelkast?
Verse paddenstoelenrisotto blijft ongeveer 3-5 dagen goed in de koelkast. Doe je risotto in een luchtdichte bak als je het gerecht wilt bewaren in de koelkast. Weet je niet zeker of de risotto nog goed is? Controleer dan de textuur en de kleur. Risotto moet een romige, gladde textuur hebben zonder klontertjes, terwijl de kleur afhankelijk is van de gebruikte ingrediënten. Maar als je risotto eerst roomwit was en nu geel of bruin is geworden, is dat een teken dat je risotto begint te bederven.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 33,2 gram vezels
eiwit 103,7 gram eiwit
koolhydraten 379 gram koolhydraten
vet 117,9 gram vet

Ingrediënten

Boter
10 g
Banaansjalotten fijngehakt
2
Grote knoflookteentjes fijngehakt
2
Gemengde paddestoelen in kleine stukjes
500 g
Risotto rijst (ca. 320 g)
4 dl
Witte wijn
200 ml
Kippenbouillon
1 L
Geraspte cheddar en maasdammer
175 g
Volvette room
100 ml
Gehakte peterselie
1 dl
Citroenschil (onbehandeld)
2 tl
Grof zout
1 tl
Versgemalen peper
Serveren met
Brood
240 g

Klassieke paddenstoelenrisotto met witte wijn

Soms zijn de eenvoudigste recepten de beste. Deze authentieke Italiaanse paddenstoelenrisotto met kaas, gemengde paddenstoelen, kippenbouillon en room biedt een perfecte combinatie van rijke en romige smaken. Een flinke scheut witte wijn geeft de risotto smaak, terwijl de zuurheid van de wijn helpt om deze rijke klassieker in evenwicht te brengen. Een beetje citroenschil en verse peterselie geven het gerecht een subtiele frisse toets.

Als je nog nooit risotto hebt gemaakt, lijkt voortdurend roeren en je aandacht erbij houden misschien een gedoe, maar het loont zeker de moeite. En als je de instructies in het recept goed volgt, is het veel makkelijker dan je denkt. Bekijk zeker ook enkele van onze andere geweldige recepten, zoals romige paddenstoelensaus met cantharellen en kastanjechampignons, kikkererwtencurry met gebakken kaas of Indiaas geïnspireerde bloemkoolcurry met currypasta en gember.

Kies een lekkere combinatie van paddenstoelen

Risotto bestaat op zich alleen uit rijst en bouillon, waardoor er heel wat mogelijkheden zijn om heerlijke smaken en aroma's toe te voegen. Paddenstoelen vormen op dat vlak een geweldige manier om de smaak van dit romige gerecht naar je hand te zetten. Zolang de paddenstoelen stevig en glad zijn, kun je elke combinatie gebruiken, maar we geven je graag enkele tips die het misschien makkelijker maken om de juiste keuze te maken, of je nu de voorkeur geeft aan een risotto van gedroogde of wilde paddenstoelen.

Portobellochampignons geven een rokerige en hartige smaak, en zorgen voor een authentieke Italiaanse ervaring. Cantharellen passen goed bij witte wijn en vallen op door hun felgele kleur en uitgesproken smaak. met intense toetsen van peper en abrikozen. Voor een rijke, rokerige smaak is gedroogd eekhoorntjesbrood de beste optie. Je risotto krijgt dan nog meer textuur en een diep, notig aroma.

Zo krijgt je paddenstoelenrisotto de perfecte consistentie

Het geheim achter een romige paddenstoelenrisotto is een rijke bouillon vol smaak. Terwijl de rijst suddert in de kippenbouillon wordt de vloeistof en dus ook de rijke smaak van de bouillon geleidelijk opgenomen. Het gerecht krijgt zijn romige textuur door voortdurend te roeren en telkens bouillon aan de rijst toe te voegen wanneer de vloeistof is opgenomen. Hierdoor kan de rijst zijn zetmeel langzaam afgeven, waardoor een heerlijk romige consistentie ontstaat.

Geef je eigen draai aan deze klassieker

Een truffelrisotto is een elegante variant op de traditionele risotto die gegarandeerd indruk zal maken. Het is een heel eenvoudig gerecht om te maken. Gebruik het eenvoudige recept voor paddenstoelenrisotto, voeg na de kaas 2 eetlepels truffelolie toe en roer het mengsel goed door. De truffelolie heeft intense, aardse smaak die de paddenstoelen aanvult en het gerecht een mooie boost geeft. Je kunt zwarte of witte truffelolie gebruiken. Ga voor witte truffelolie als je een zachtere smaak wilt met zure en knoflookachtige aroma's. Liever wat zoeter? Dan is zwarte truffelolie de beste keuze. Zorg er wel voor dat je kwaliteitsolie gebruikt, zodat de truffels mooi naar voren komen en de verhouding tussen de olie en de smaak goed zit.

Als je van spek houdt, moet je zeker eens een spek- en paddenstoelenrisotto proberen. Die is net zo lekker als de truffelversie, maar ietsje knapperiger. Bak gewoon wat kleine stukjes spek en strooi ze over de risotto. Dat voegt een heerlijk krokante toets toe aan elke hap.