Ovengebakken kippenvleugels

Kooktijd 35 min.
Ovengebakken kippenvleugels

Ovengebakken kippenvleugels zijn de ultieme traktatie, of je nu een ontspannen zaterdagavond tegemoet gaat of nog op zoek bent naar een makkelijk gerecht voor een doordeweekse dag. De kippenvleugels laat je gemakkelijk krokant bakken in de oven, maar zijn ontzettend smaakvol door de lekkere specerijen en kruiden. Combineer met een romige yoghurtdressing en je zet zo een heerlijk gerecht op tafel!

Ingrediënten

Dressing

Turkse yoghurt
200 ml
Zout
½ tl
Gemalen komijn
½ tl
Paprikapoeder
½ tl
Verse koriander, gehakt
1 el
Verse munt, gehakt
1 el

Kippenvleugels

Kipvleugels
900 g
Koolzaadolie
4 el
Zout
2 tl
Zwarte peper
¼ tl
Paprikapoeder
½ tl
Knoflook
3 teentjes
Citroensap
4 el
Verse koriander, gehakt
2 el

Bereidingswijze

Dressing

  • Meng in een kom Turkse yoghurt, zout, gemalen komijn, paprikapoeder, koriander en munt tot alle ingrediënten gecombineerd zijn. Koel bewaren tot het serveren.

Kippenvleugels

  • Verwarm de oven voor op 225 °C of 200 °C met ventilator.
  • Meng koolzaadolie, zout, peper en paprikapoeder in een kom. Rasp de knoflook, voeg de kippenvleugels toe en meng.
  • Plaats de vleugels op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak ongeveer 20 minuten in het midden van de oven.
  • Meng citroensap met koriander en giet het mengsel over de vleugels. Bak nog 5 minuten.
  • Serveer met de dressing apart.
Eet smakelijk!

Kies kippenvleugels van gelijke grootte

Voor het beste resultaat kies je kippenvleugels die ongeveer even groot zijn. Vleugels van dezelfde grootte worden allemaal gelijkmatig gebakken, wat voorkomt dat sommige stukken overgaar of niet gaar genoeg zijn. De meest eenvoudige manier om alle kippenvleugels consistent te garen.

Zorg voor knapperige vleugels

Hoe krijg je de huid van de kip lekker goudbruin en knapperig? Dep de vleugels droog met keukenpapier om overtollig vocht te verwijderen. Overweeg om een beetje bakpoeder aan je kruidenmix toe te voegen, zo wordt de huid extra krokant. Verwarm je oven voor op 225 °C en gebruik een rooster op je bakplaat om te zorgen dat de lucht in de oven rond de vleugels kan circuleren. Zo garen ze gelijk en worden ze lekker knapperig! Een belangrijke tip! Zorg ervoor dat alle vleugels genoeg ruimte krijgen op de bakplaat, zodat de hete lucht genoeg ruimte krijgt om te circuleren. Zo krijgen ze een mooie bruine buitenkant. Vergeet ook niet de vleugels halverwege het bakken even om te draaien, zodat de kip rondom bruin kan worden.

FAQ: Vragen over ovengebakken kippenvleugels

Ons recept maakt het eenvoudig om perfecte ovengebakken kippenvleugels te maken. Vind antwoorden op veelgestelde vragen zoals het bereiken van een knapperige textuur, het van tevoren bereiden van vleugels, het proberen van verschillende sauzen en het kiezen van de beste bijgerechten om bij je vleugels te serveren.

Hoe lang moet je kippenvleugels in de oven bakken?

Kippenvleugels kan je het beste bakken in een oven op 225 °C of 200 °C met ventilator. Doe dit voor 25–30 minuten, maar controleer de kip vooral even omdat de gaartijd afhankelijk kan zijn van de grootte van de kip. Om te controleren of ze volledig gaar en knapperig zijn, kan je met een thermometer kijken of ze 75 °C zijn van binnen. Vind je het lekker als de vleugels extra knapperig zijn? Plaats de vleugels dan nog 3–5 minuten onder de grill!

Kan ik de ovengebakken kippenvleugels van tevoren bereiden?

Zeker! Je kunt de kippenvleugels op twee manieren voorbereiden. Het is erg lekker om de vleugels van tevoren even te laten marineren in het kruidenmengel, om de smaken volledig in te laten trekken. Doe dit minstens 1–2 uur, of het liefst een nachtje, van tevoren en laat in de koelkaast staan totdat je de kippenvleugels gaat bereiden. Je kunt ook eventueel de vleugels van tevoren bakken. Laat ze daarna volledig afkoelen en dan kan je ze tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt de vleugels even opwarmen in een oven van 200 °C om ze weer lekker knapperig te maken.

Hoe bewaar je ovengebakken kippenvleugels?

Laat de kippenvleugels eerst volledig afkoelen, zodat de vleugels niet zompig worden. Bewaar ze vervolgens in een luchtdichte bak in de koelkast tot wel 3 dagen.

Kan ik ovengebakken kippenvleugels invriezen?

Ja, je kunt ovengebakken kippenvleugels tot 2 maanden invriezen. Laat de vleugels volledig afkoelen voordat je ze in een vriesbestendige bak doet. Wanneer je klaar bent om weer van de kip te genieten, verwam je de vleugels in de oven op 200 °C tot ze heet en knapperig zijn.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

2414 Kcal

vezels 1,3 gram vezels
eiwit 180,1 gram eiwit
koolhydraten 39,7 gram koolhydraten
vet 172 gram vet

Knapperige ovengebakken kippenvleugels

Een makkelijk, smaakvol gerecht: dat zijn deze ovengebakken kippenvleugels! Ze zijn lekker krokant van buiten en super sappig van binnen – de perfecte combinatie. Het geheim? Je maakt deze kippenvleugels lekker makkelijk in de oven. In minder dan een halfuur staat er een heerlijk knapperige maaltijd op tafel. Of je nu lekker thuis eet met het gezin of een feestje hebt, deze vleugels zijn altijd een hit!

En als je op zoek bent naar meer gezellige recepten, probeer dan eens onze kaasachtige gebakken nacho's, de hartige mozzarella kip of de smaakvolle panang curry met kip.

Een eenvoudige kruidenmix

Een smaakvol gerecht hoeft niet altijd moeilijk te zijn! De simpele kruidencombinatie van zout, peper, paprika en knoflook geeft dit gerecht een heerlijke smaak. Door het toevoegen van de paprika geef je de kippenvleugels een subtiele rokerige smaak en de knoflook maakt het helemaal af.

Verse smaak van koriander en citroen

Koriander en citroen geven deze vleugels precies de verfrissende twist die ze nodig hebben! De frisse smaken van koriander en munt zorgen voor een kruidige kick, terwijl een kneepje citroensap het geheel een pittige, zure boost geeft. Samen zorgen ze voor de perfecte balans en finishing touch aan de kippenvleugels.

Serveer met een romige yoghurtdressing en andere smakelijke bijgerechten

Een dip kan natuurlijk niet ontbreken! De romige yoghurtdressing past perfect bij de gekruide, knapperige kippenvleugels en geeft het gerecht een verfrissende smaak. Een perfect balans met de rokerige smaak van de kruiden. Heerlijk om de vleugels in te dippen!

Je kunt veel verschillende bijgerechten serveren bij deze kippenvleugels. Knapperige frietjes of aardappelwedges zijn altijd een goede idee voor een echte comfort food maaltijd. Of ga juist voor een frisse groene salade met een lekkere vinaigrette. Wil je het barbecuegevoel aan tafel brengen? Maak boterachtige maiskolven of geroosterde zoete aardappelen bij de kippenvleugels.

Experimenteer met het recept

Je kunt ook eindeloos variëren met verschillende kruiden! Wil je een diepe rokerige smaak, vervang dan de paprika door gerookte paprika. Houd je van een beetje pit? Gebruik dan wat cayennepeper of chilipoeder voor een pittige kick, die goed samen gaat met de frisheid van de citroen en koriander. Je kunt ook proberen om uienpoeder toe te voegen voor een hartige smaak of gemalen komijn voor een nootachtige smaak.

Als het gaat om dips, zijn er ook genoeg opties om te proberen. Een klassieke ranchdressing is altijd makkelijk als je graag meer knoflook wil toevoegen. Of ga voor barbecuesaus om een zoete smaak aan de vleugels te geven. Een yoghurtdip met dille en komkommer is ook een goede keuze. Of ga voor meerdere dips om alles lekker te kunnen proberen en te proeven welke dip jouw favoriet is!

https://www.arla.nl/recepten/ovengebakken-kippenvleugels/