Eieren
|
4 |
---|---|
Melk
|
4 el |
Zout
|
½ tl |
Peper
|
½ snufje |
Boter en koolzaadolie
|
1 el |
Je kunt de ochtend niet beter beginnen dan met een perfecte omelet. Dit lichte en luchtige recept is verrassend eenvoudig te maken en omdat je de meeste ingrediënten al in huis hebt, kun je wanneer je maar wilt (of elke dag) van deze ontbijtfavoriet genieten.
Van Amerikaans en Japans tot Italiaans geïnspireerde frittata's, omeletten zijn er in vele stijlen. Hoewel de echte geschiedenis moeilijk te achterhalen is, is de naam Frans. Het woord betekent dunne, kleine plaat. De populairste versie zou de Omelette de la mère Poulard zijn, waarbij de eieren krachtig worden opgeklopt en zoveel mogelijk belucht, vaak met een vette room. De omelet wordt vervolgens langzaam met boter in een pan gebakken tot de luchtigste en zachtste versie die je ooit hebt geproefd.
Voor het perfect gebakken, luchtigste eindresultaat begin je met eieren op kamertemperatuur en een scheutje melk (of room). Zorg er ook voor dat het ei goed geklutst wordt: blijf kloppen tot het mengsel schuimig is en er geen witte vlekjes meer in zitten. Doe de eieren pas in de pan als de boter volledig is gesmolten en de belletjes beginnen weg te trekken, de perfecte temperatuur voor de perfecte omelet.
Met eieren als hoofdingrediënt kun je bijna alles wat hartig is aan dit recept toevoegen. Gewoon bestrooien met geraspte kaas (denk aan cheddar, mozzarella, feta of chèvre) voor het opvouwen is bij veel mensen favoriet. Kruiden als bieslook, dille en tijm geven er ook een interessante draai aan. Voor een meer geraffineerde benadering voeg je een wat zure room en kaviaar toe, een luxueuze combinatie voor speciale gelegenheden.