Omelet

Omelet

10 min.
Als je eieren in huis hebt, maak je in een handomdraai een heerlijk omelet. Een perfect gerecht om te vullen met groente, kaas of andere restjes uit de koelkast.
https://www.arla.nl/recepten/omelet/

Bereidingswijze

  • Klop de eieren, de melk, de zout en het peper door elkaar.
  • Bak de omelet op laag vuur in boter en koolzaadolie in een koekenpan. Roer een paar keer door met een spatel.
Eet smakelijk!

Omelet

Moet je melk toevoegen aan een omelet?
Een veelbesproken onderwerp. Veel mensen zweren bij melk (of room) als hun geheime ingrediënt voor het luchtigste resultaat. Anderen vinden dat melk de eieren taaier en wateriger maakt. Het is een persoonlijke voorkeur, dus experimenteer maar raak!
Waarom vallen mijn omeletten uit elkaar?
Controleer het formaat van je pan. Als die te groot is, wordt het eimengsel te dun verspreid en breekt het bij het opvouwen of, als je een vulling gebruikt, kan het het extra gewicht niet houden. Zorg er ook voor dat je het eimengsel tijdens het koken een paar keer snel doorroert, zodat het gelijkmatig gaar wordt. Geef je gerecht ten slotte 30 seconden extra om te stollen voordat je het voorzichtig dubbelvouwt.
Moet je een omelet keren of vouwen?
Vouwen! Het is tenslotte een delicaat gerecht en een plotselinge salto verandert je perfecte ronde laag bijna gegarandeerd in roerei.
Hoe maak je een omelet zonder dat hij aanbakt?
Daarvoor zijn drie trucs: pan, boter en timing. Een antiaanbakpan van goede kwaliteit is je grootste bondgenoot bij het bereiden van dit gerecht. De volgende truc is om boter toe te voegen (andere vetten zoals olijfolie, ghee of zelfs spekvet werken ook goed) en te wachten op de juiste temperatuur voordat je de eieren erin giet (meestal wanneer de smeltende boter stopt met borrelen).

Ingrediënten

Eieren
4
Melk
4 el
Zout
½ tl
Peper
½ snufje
Boter en koolzaadolie
1 el

Een lichte en luchtige ontbijtfavoriet

Je kunt de ochtend niet beter beginnen dan met een perfecte omelet. Dit lichte en luchtige recept is verrassend eenvoudig te maken en omdat je de meeste ingrediënten al in huis hebt, kun je wanneer je maar wilt (of elke dag) van deze ontbijtfavoriet genieten.

Verschillende soorten omeletten

Van Amerikaans en Japans tot Italiaans geïnspireerde frittata's, omeletten zijn er in vele stijlen. Hoewel de echte geschiedenis moeilijk te achterhalen is, is de naam Frans. Het woord betekent dunne, kleine plaat. De populairste versie zou de Omelette de la mère Poulard zijn, waarbij de eieren krachtig worden opgeklopt en zoveel mogelijk belucht, vaak met een vette room. De omelet wordt vervolgens langzaam met boter in een pan gebakken tot de luchtigste en zachtste versie die je ooit hebt geproefd.

Het geheim van een perfecte omelet

Voor het perfect gebakken, luchtigste eindresultaat begin je met eieren op kamertemperatuur en een scheutje melk (of room). Zorg er ook voor dat het ei goed geklutst wordt: blijf kloppen tot het mengsel schuimig is en er geen witte vlekjes meer in zitten. Doe de eieren pas in de pan als de boter volledig is gesmolten en de belletjes beginnen weg te trekken, de perfecte temperatuur voor de perfecte omelet.

Wat heerlijke serveertips

Met eieren als hoofdingrediënt kun je bijna alles wat hartig is aan dit recept toevoegen. Gewoon bestrooien met geraspte kaas (denk aan cheddar, mozzarella, feta of chèvre) voor het opvouwen is bij veel mensen favoriet. Kruiden als bieslook, dille en tijm geven er ook een interessante draai aan. Voor een meer geraffineerde benadering voeg je een wat zure room en kaviaar toe, een luxueuze combinatie voor speciale gelegenheden.