Als je je afvraagt hoe je de om Ali smeuïger, romiger en met minder textuur kunt maken, is de beste tip om de noten en rozijnen heel fijn te hakken of ze een paar pulsjes te geven in je blender of keukenmachine. Je kunt het bladerdeeg ook in kleinere stukjes scheuren, zodat ze de zoete melk beter absorberen. Als je daarentegen een nog knapperige om Ali met meer structuur wilt, gebruik je gewoon grotere stukken bladerdeeg en grover gehakte noten. Door het dessert de laatste minuten van de oventijd te grillen, wordt de roomlaag ook iets krokanter.
Om Ali, umm Ali of oumm Ali – de namen van dit authentieke gerecht variëren net zo veel als de smaakvolle ingrediënten. Met ons recept voor om Ali maak je een lekker, traditioneel broodpudding-achtig dessert met bladerdeeg, noten, rozijnen en kokosvlokken en romige, dikke room. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om er meer over te weten te komen.
Room
|
160 g |
---|---|
Bladerdeeg, in vierkantje gesneden
|
10 vellen |
Ei, losgeklopt
|
1 |
Melk
|
1200 ml |
Suiker
|
200 g |
Boter
|
500 g |
Kaneelpoeder
|
1 el |
Vanille
|
1 tl |
Walnoten, fijngehakt
|
100 g |
Rozijnen
|
160 g |
Amandelschaafsel
|
70 g |
Pistachenoten, fijngehakt
|
100 g |
Geroosterde hazelnoten, fijngehakt
|
120 g |
Kokosvlokken
|
75 g |
Het Arabische dessert om Ali is een zoete, smaakvolle broodpudding met warme kruiden en lekkere noten. Warm geserveerd is de kleverige en licht krokante lekkernij overheerlijk. De verwarmende kruiden en zoete ingrediënten die worden gebruikt om het te maken, resulteren in een verbazingwekkend aroma van kruiden en zoetheid uit het Midden-Oosten dat zich tijdens het bakken door je huis verspreidt.
Het is verrassend gemakkelijk en eenvoudig te maken, en door de ingrediënten van tevoren te bereiden en om Ali vers te serveren, kun je je iftar-diner moeiteloos afsluiten zonder afbreuk te doen aan de versheid en smaak.
Een traditionele om Ali is licht knapperig als hij vers wordt gemaakt. Hoewel het boterachtige, gebakken bladerdeeg doordrenkt is met zoete melk, waardoor het midden van de stukken zacht en mals wordt, blijven de randen meestal nog een paar uur na het bakken een beetje knapperig. De combinatie van zacht en licht krokant deeg, knapperige noten, taaie rozijnen en smeuïge gegrilde room is goed voor een om Ali met bladerdeeg met veel verschillende texturen die er geweldig uitziet met zijn goudbruine bovenkant met knapperige toppings.
De kaneel die wordt gebruikt om de zoete melk in de om Ali op smaak te brengen, geeft het gerecht een karakteristieke zoet-pittige smaak. De specerij geeft het rijke melkmengsel van suiker en boter ook een heerlijk verwarmend karakter dat goed samengaat met de rijkdom van de room. De andere ingrediënten van de om Ali – de kokosvlokken, hazelnoten, amandelen, walnoten, pistachenoten en rozijnen – geven het dessert een heerlijke veelzijdige zoetheid met nootachtige, aardse en fruitige smaken.
Als dit traditionele recept voor om Ali met bladerdeeg je enthousiast heeft gemaakt om op zoek te gaan naar meer lekkere, traditionele desserts met veel smaak, waarom bekijk je dan niet onze recepten voor kulaj, mafroukeh en kunafa?
Aangezien er niet één recept is voor om Ali, kunt u experimenteren om het beste om Ali-recept voor jou en je gezin te maken door te spelen met verschillende specerijen zoals pittige kardemom, aardse en bloemige saffraan, of warm-pittige kruidnagel. De warme melk kan ook op smaak worden gebracht met aromaten zoals oranjebloesemwater of rozenwater.
Je kunt ook bijvoorbeeld zoetzure gedroogde cranberry's of gehakte, karamelachtige dadels gebruiken in plaats van rozijnen, of de traditionele broodpudding bestrooien met chocoladeschilfers voordat je hem bakt, voor een rijke, kleverige en verrassende toevoeging.