We hebben een eenvoudige truc voor je om je te helpen de aardappelen voor het koken voor te bereiden. Wrijf ze simpelweg in met grof zout en spoel ze daarna af met schoon water. Op deze manier maak je ze schoon zonder de dunne schil te verwijderen.
Om de natuurlijke smaak te versterken en het beste resultaat te krijgen, wees niet zuinig met het zout! Een goede truc om te onthouden is dat het water 'zo zout als de zee' moet zijn.
Je moet een pot kiezen die de aardappelen gemakkelijk past en zorgt voor een gelijkmatige garing, en vul deze alleen met water zodat het net de aardappelen bedekt.
Als je bijna klaar bent om dit heerlijke zomerse bijgerecht te bereiden, lees dan verder om ervoor te zorgen dat je het beste resultaat krijgt!
Kleine nieuwe aardappelen
|
600 g |
---|---|
Lavas
|
2 takjes |
Grof zout
|
1½ el |
Bieslook (optioneel)
|
1 bos |
Boter (optioneel)
|
15 g |
Als de zomer arriveert, is er geen betere manier om de overvloed van het seizoen te vieren dan door te genieten van het eenvoudige maar heerlijke gerecht van gekookte nieuwe aardappelen. Deze kleine, tedere aardappelen, vers uit de aarde, brengen een heerlijk zoete, licht aardse smaak en zachte, wasachtige textuur naar de tafel. Ze zijn een basis in de zomerkeuken, die het begin van warmere dagen en lichtere, frissere maaltijden aankondigen. Of ze nu als bijgerecht of als hoofdcomponent worden geserveerd, ze verheffen gemakkelijk je zomerse recepten en maaltijden. En, als je wilt, voor een nog hemelsere, zomerse ervaring, meng ze voorzichtig met boter en bieslook.
Terwijl je nieuwe recepten uitprobeert, neem ook een kijkje bij onze recepten voor rozemarijn geroosterde aardappelen, witte asperges en een kleurrijke burrata salade. Ze zijn allemaal heel eenvoudig te bereiden en smaken heerlijk.
Perfect gekookte nieuwe aardappelen vragen om de juiste techniek en timing. Spoel ze af, maar laat de schil zitten – dat geeft ze hun zoete, aardse smaak! Het kookwater moet goed gezouten zijn, meer dan je misschien denkt, en het toevoegen van lavas geeft een heerlijke geur. Zorg dat de aardappelen zachtjes koken en niet te hard, zodat de schil mooi blijft. Na het koken, zet je het vuur uit en laat je de aardappelen nog 5 minuten rusten in het hete water. Dit is belangrijk voor de perfecte textuur, zodat ze goed gaar zijn maar toch stevig en vol smaak blijven.
Nieuwe aardappelen zijn ongelooflijk veelzijdig en passen prachtig bij een verscheidenheid aan gerechten. Ze zijn een klassieke begeleiding bij vis, met name gegrilde zalm op de BBQ. Ze vullen ook geroosterd of gegrild vlees aan, zoals kip of lam, en bieden een heerlijk contrast in texturen. Het is ook heerlijk om ze te combineren met een frisse, groene salade of gestoomde seizoensgroenten.
Transformeer de nieuwe aardappelen door hun natuurlijke smaak te versterken met verse kruiden. Lavas, met zijn selderij-achtige smaak, is een traditionele keuze omdat het geweldig is om een subtiele smaak toe te voegen tijdens het koken. Maar je kunt ook experimenteren met andere verse kruiden zoals peterselie, kervel of dille om gevarieerde smaakdimensies toe te voegen. Terwijl lavas ideaal is om met de aardappelen te koken, zijn de andere kruiden het beste gemengd met de afgewerkte aardappelen met bijvoorbeeld boter, crème fraîche of een smaakvolle olie- en azijndressing.
Voor een gedurfdere twist kan het mengen van de aardappelen met groene kruidenpesto of een beetje gerookte kaas een heerlijke fusie van smaken creëren. Kruiden voegen niet alleen smaak toe, maar ook een vleugje kleur, waardoor het gerecht visueel net zo aantrekkelijk is als het lekker is.