Nasi goreng
Bereidingswijze
Nasi goreng
Ingrediënten
Rijst (ongeveer 317 g gekookte rijst)
|
85 g |
---|---|
Gebakken varkenshaas, varkenskarbonade of kipfilet
|
400 g |
Gele ui
|
1 |
Chinese kool
|
400 g |
Koolzaadolie
|
1 el |
Spinazieblaadjes
|
100 g |
Japanse sojasaus
|
3 el |
Ketjap manis
|
2 el |
Trassi ( garnalenpasta )
|
1 tl |
Tomatenpuree
|
2 el |
Zout
|
½ tl |
Zwarte peper
|
½ tl |
Saus
Turkse yoghurt
|
200 ml |
---|---|
Zoete chilisaus
|
50 ml |
Gebakken rijst met een Indonesische twist
Donkerbruin en mooi gekarameliseerd van kleur, kruidig, zoet en rokerig van smaak. Nasi goreng is een van de populairste gerechten van Indonesië. Je kunt het gemakkelijk thuis maken met restjes rijst, varkensvlees of kip, en zoete chilisaus om de zoete en pittige tonen waar het gerecht beroemd om is te creëren.
De oorsprong van nasi goreng
Letterlijk vertaald betekent nasi goreng gebakken rijst in het Indonesisch. Het wordt algemeen gezien als het nationale gerecht van het land en ontstond als een manier om restjes rijst te verwerken. En hoewel de techniek oorspronkelijk werd geïntroduceerd door Zuid-Chinese immigranten duurde het niet lang voordat het recept typisch Indonesisch werd doordat lokale ingrediënten zoals garnalenpasta en ketjap manis (zoete sojasaus) aan de lijst van hoofdingrediënten werden toegevoegd.
De kruiden en smaakmakers van nasi goreng
Er zijn twee belangrijke ingrediënten die dit gerecht zijn kenmerkende kleur en smaak geven. Het eerste is ketjap manis, een zoete sojasaus met een dikke siroopachtige consistentie. In combinatie met de zoute, aardse en rijke smaak van trassi (Indonesische garnalenpasta) ontstaat de perfecte balans van gekarameliseerd zoet en hartig waar nasi goreng beroemd om is.
Probeer deze verschillende garneringen
Een traditionele garnering is een gebakken ei, dat voorzichtig bovenop het gerecht wordt gelegd. Het gerecht bestrooien met verse lente-ui, chili en gebakken sjalotten is ook een geweldige combinatie die er niet alleen mooi uitziet, maar die een extra frisheid en knapperigheid aan je bord toevoegt.
De beste bewaartips
Doe je restjes in een luchtdichte bak en zet ze in de koelkast (maximaal vier dagen als je verse rijst hebt gekookt, of één dag als je een restje rijst van een vorige maaltijd hebt gebruikt).