Nasi goreng

Nasi goreng

30 min.
Nasi goreng betekent gebakken rijst in het Indonesisch. Als je de rijst vervangt door noedels, heet het gerecht bami goreng.
https://www.arla.nl/recepten/nasi-goreng/

Bereidingswijze

  • Begin met het koken van de rijst volgens de instructies op de verpakking en laat hem afkoelen (tenzij je overgebleven gekookte rijst gebruikt).
  • Meng de yoghurt en de zoete chilisaus in een kom.
  • Snijd het vlees in kleinere stukjes. Schil de ui en snijd fijn. Snijd de kool in kleinere stukjes.
  • Verhit de olie in een grote koekenpan of wok. Fruit de uien en groenten zacht en glanzend.
  • Voeg de rijst, de sojasaus, de ketjap manis, de trassi, de tomatenpuree en het vlees toe. Verwarm al roerend 4-5 minuten tot alles door en door warm is.
  • Serveer met de saus.
Eet smakelijk!

Nasi goreng

Wat is het verschil tussen gebakken rijst en nasi goreng?
De smaak van nasi goreng is veel sterker en meer uitgesproken dan die van gebakken rijst. Nasi goreng is zoeter, pittiger en zouter en heeft een unieke donkerbruine kleur.
Waar is de saus voor nasi goreng van gemaakt?
Hoewel er vele recepten voor de saus bestaan, bevatten traditionele versies ketjap manis (een zoete sojasaus die kan worden gekocht of thuis kan worden gemaakt met sojasaus en palmsuiker of bruine suiker) en garnalenpasta, trassi. Er zijn echter vele variaties op deze ingrediënten, zoals zoete chili, hoisin of zelfs teriyakisaus.
Wat is het verschil tussen nasi goreng en nasi goreng kampung?
Nasi goreng kampung is een Maleisische variant van het oorspronkelijke gerecht en betekent gebakken rijst van de dorpeling. In het recept wordt traditioneel gewone sojasaus gebruikt in plaats van de zoetere variant, en worden rawit, waterspinazie, garnalenpasta en ansjovis toegevoegd aan de ingrediëntenlijst.
Hoe lang kun je nasi goreng bewaren?
Als je verse rijst gebruikt, zijn de restjes tot vier dagen houdbaar in een luchtdichte bak in de koelkast. Als je een restje rijst van een vorige maaltijd hebt gebruikt, moet je voorzichtiger zijn en is het over het algemeen niet aan te raden het gerecht langer dan een dag te bewaren.
Kun je nasi goreng opwarmen?
Zeker. Gewoon een paar eetlepels water toevoegen en opwarmen in de magnetron of op het fornuis. Vergeet niet dat rijst maar één keer veilig kan worden opgewarmd, dus daarna nogmaals opwarmen wordt afgeraden.

Ingrediënten

Rijst (ongeveer 317 g gekookte rijst)
85 g
Gebakken varkenshaas, varkenskarbonade of kipfilet
400 g
Gele ui
1
Chinese kool
400 g
Koolzaadolie
1 el
Spinazieblaadjes
100 g
Japanse sojasaus
3 el
Ketjap manis
2 el
Trassi ( garnalenpasta )
1 tl
Tomatenpuree
2 el
Zout
½ tl
Zwarte peper
½ tl
Saus
Turkse yoghurt
200 ml
Zoete chilisaus
50 ml

Gebakken rijst met een Indonesische twist

Donkerbruin en mooi gekarameliseerd van kleur, kruidig, zoet en rokerig van smaak. Nasi goreng is een van de populairste gerechten van Indonesië. Je kunt het gemakkelijk thuis maken met restjes rijst, varkensvlees of kip, en zoete chilisaus om de zoete en pittige tonen waar het gerecht beroemd om is te creëren.

De oorsprong van nasi goreng

Letterlijk vertaald betekent nasi goreng gebakken rijst in het Indonesisch. Het wordt algemeen gezien als het nationale gerecht van het land en ontstond als een manier om restjes rijst te verwerken. En hoewel de techniek oorspronkelijk werd geïntroduceerd door Zuid-Chinese immigranten duurde het niet lang voordat het recept typisch Indonesisch werd doordat lokale ingrediënten zoals garnalenpasta en ketjap manis (zoete sojasaus) aan de lijst van hoofdingrediënten werden toegevoegd.

De kruiden en smaakmakers van nasi goreng

Er zijn twee belangrijke ingrediënten die dit gerecht zijn kenmerkende kleur en smaak geven. Het eerste is ketjap manis, een zoete sojasaus met een dikke siroopachtige consistentie. In combinatie met de zoute, aardse en rijke smaak van trassi (Indonesische garnalenpasta) ontstaat de perfecte balans van gekarameliseerd zoet en hartig waar nasi goreng beroemd om is.

Probeer deze verschillende garneringen

Een traditionele garnering is een gebakken ei, dat voorzichtig bovenop het gerecht wordt gelegd. Het gerecht bestrooien met verse lente-ui, chili en gebakken sjalotten is ook een geweldige combinatie die er niet alleen mooi uitziet, maar die een extra frisheid en knapperigheid aan je bord toevoegt.

De beste bewaartips

Doe je restjes in een luchtdichte bak en zet ze in de koelkast (maximaal vier dagen als je verse rijst hebt gekookt, of één dag als je een restje rijst van een vorige maaltijd hebt gebruikt).