Muffins

Recepten voor grote muffins, middelgrote muffins of kleine muffins – jij beslist. De grootte en baktijd zijn de enige verschillen. De heerlijke smaak en luchtige textuur zijn altijd gelijk!
Ingrediënten
Boter
|
50 g |
---|---|
Eieren
|
3 |
Bruine suiker
|
2 dl |
Arla melk
|
100 ml |
Algemeen bloem
|
4 dl |
Bakpoeder
|
2 tl |
Gehakte chocolade
|
100 g |
Bessen, bijvoorbeeld aardbeien, frambozen of bosbessen
|
4 dl |
Garnering:
Poedersuiker
|
|
---|---|
Bessen
|
|
Slagroom
|
Bereidingswijze
Muffins
Wat is het geheim achter geweldige muffins?
Het geheim achter heerlijke muffins is om verse bloem en bakpoeder te gebruiken en het beslag niet te veel te mengen. Beslis ook wat voor soort muffins je gaat maken voordat je begint. Als je smeuïge, stevige muffins wilt voor bij het ontbijt, gebruik dan volkorenmeel en voeg lijnzaad, geprakte bananen of geraspte wortelen toe. Wil je een lichtere, cupcakeachtige muffin, gebruik dan wit meel, veel eieren en boter in plaats van olie.
Hoe maak je muffins licht en luchtig?
Als je luchtige, cakeachtige muffins wilt maken, kun je dezelfde techniek als voor het maken van een cake gebruiken. Klop eerst het bakvet en de suiker samen en voeg daarna één voor één de eieren toe (klop het mengsel na elk ei goed). Klop dan beetje bij beetje de bloem en de melk erdoor, en wissel de natte en de droge ingrediënten af. Zo blijft het beslag luchtig en zullen ook de muffins luchtiger zijn.
Intro
Muffins zijn een vrolijke, snelle lekkernij voor na schooltijd, bij thee in de middag of tijdens een luie ochtend in bed met de zondagskrant.
Hoe maak je smeuïge muffins?
De beste manier om smeuïge muffins te maken is door vóór het bakken een vochtig ingrediënt door het beslag te roeren. Stukjes appel, geraspte wortels, bosbessen en pure chocolade zijn allemaal goede opties.
Tips voor een schone muffinvorm
De makkelijkste manier om je muffinvorm schoon te houden is hem te bekleden met ongebleekt, natuurlijk bakpapier, in plaats van elk vormpje in te vetten en met bloem te bestuiven. Om te voorkomen dat er beslag op de bovenkant van de bakvorm druipt, kun je een speciaal ontworpen beslagschep gebruiken om de vormpjes te vullen. Een kleine juslepel of een maatbeker van een kwart kopje werken ook goed.
Versier meer!
Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om je muffins met een topping te versieren. Doop bijvoorbeeld de bovenkant van nog warme muffins in gesmolten boter en vervolgens in kaneelsuiker. Ook een toefje zure room met wat bessen is nooit verkeerd. En vergeet het eenvoudige genot van een beetje poedersuiker niet.
Drie tips voor het mengen van muffinbeslag
Begin met het apart mengen van de natte en droge ingrediënten. Maak een kuiltje in het midden van je droge ingrediënten en giet de natte ingrediënten erin. Roer voorzichtig tot de ingrediënten goed gemengd zijn. En zoals bij alle snelle broden (broden gemaakt zonder gist) is de belangrijkste tip om het beslag niet te veel te mengen na het samenvoegen van de natte en droge ingrediënten. Te veel mengen activeert de gluten in het meel, waardoor de muffins taai worden (zoals brood) en het zachte kruim verloren gaat.
