Aubergines
|
600 g |
---|---|
Zout
|
1 tl |
Gele uien
|
2 |
---|---|
Knoflookteentjes
|
2 |
Boter
|
|
Gehakt
|
400 g |
Gezeefde tomaten
|
420 ml |
Tomatenpuree
|
2 el |
Gemalen kaneelpoeder
|
1 tl |
Zout
|
½ tl |
Zwarte peper naar smaak
|
Algemeen bloem
|
2 el |
---|---|
Melk
|
300 ml |
Geraspte kaas, gratin
|
70 g |
Zout naar smaak
|
|
Ei
|
1 |
Hoewel de oorsprong ervan misschien niet klassiek Grieks is, staat moussaka bekend als het nationale gerecht van het land. Dit recept, dat op het menu van elke taverna staat, brengt het Middellandse Zeegebied naar je keuken met zijn klassieke combinatie van gebakken aubergine, een geurige vleessaus en luxueuze romige bechamel.
Hoewel Griekenland vaak het eerste land is waar je aan denkt, is dat eigenlijk niet waar het gerecht is ontstaan. Een 13e eeuws Levantijns kookboek suggereert dat het voor het eerst werd uitgevonden in het oostelijke Middellandse Zeegebied van West-Azië. Enkele eeuwen later, in 1920, publiceert Nikolaos Tselementes het inmiddels legendarische Griekse kookboek van 500 bladzijden waarin hij een heel hoofdstuk wijdt aan zijn kijk op moussaka.
Sommige gerechten smaken de volgende dag net zo goed, zo niet beter, en moussaka is daar één van. Restjes kunnen gemakkelijk vijf dagen in de koelkast worden bewaard en hoeven op kantoor maar een paar minuten in de magnetron om je te wanen in een Griekse taverna aan zee.
Houd het traditioneel met een klassieke Griekse salade, pitabrood of spanakorizo (rijst met spinazie). Licht gegrilde groente, een frisse salade of geroosterde aardappelen zijn ook goede alternatieven.