Het geheim van romige, hartige moules marinière zijn verse mosselen. Een verse mossel heeft een gesloten, glanzende donkerblauwe schelp zonder visgeur. Het is beter om levende mosselen te kopen in plaats van vacuümverpakte mosselen. Je eet ze het beste nog dezelfde dag, maar in de koelkast zijn ze ongeveer 3 dagen houdbaar. Ze moeten echter kunnen ademen, dus bewaar ze losjes in een theedoek gewikkeld onderin de koelkast.
Maak de mosselen niet meer dan twee uur voor je ze gaat koken schoon met een borstel. Controleer ze stuk voor stuk en geef ze een goede schrobbeurt in koud water om alle gruis of vuil dat nog aan de schelpen vastzit te verwijderen. Trek eventuele baarden die uit de schelpen steken eruit.
En het belangrijkste: gooi kapotte of open mosselen die niet sluiten als je er zachtjes tegenaan tikt weg. Eet ook geen mosselen die na het koken niet geopend zijn. Als je rekening houdt met deze tips, ben je zeker van het beste resultaat.
Met ons recept voor moules marinière maak je thuis zonder veel gedoe een heerlijke Franse klassieker. Hieronder vind je een paar belangrijke weetjes over deze Franse zeevruchtenklassieker.
vezels | 15,8 gram vezels |
eiwit | 150,5 gram eiwit |
koolhydraten | 220,9 gram koolhydraten |
vet | 153,6 gram vet |
Verse blauwe mosselen
|
1 kg |
---|---|
Boter
|
20 g |
Fijngehakte gele ui (ca. 75 g)
|
1 |
Kleine knoflookteentjes geplet
|
2 |
Droge witte wijn
|
100 ml |
Volvette room
|
¼ L |
Gehakte verse kruiden bijvoorbeeld peterselie, dille of basilicum
|
½ takje |
Grof zout
|
1 tl |
Mini grof stokbrood (ca. 200 g)
|
4 |
---|---|
Zachte boter
|
20 g |
Kleine knoflookteentjes geplet
|
2 |
Breng een vleugje Frankrijk rechtstreeks naar je eettafel met deze heerlijke zeevruchtenklassieker. Moules marinières of moules à la marinière zijn mosselen gekookt in een wittewijnsaus met kruiden, ui, knoflook en room. Deze Franse klassieker werd traditioneel door vissers op hun boten gegeten, vandaar 'à la marinière', wat 'als een zeeman' betekent. Sindsdien is het gerecht echter uitgegroeid
tot een elegante en stijlvolle maaltijd die vooral populair is in Franse kustplaatsen. Gelukkig kun je het ook heel makkelijk thuis maken, zolang je maar aan verse mosselen kunt komen. Wil je meer Franse gerechten ontdekken? Bekijk dan ook onze recepten voor een klassieke coq au vin, quiche Lorraine met ham en crème fraîche, en een frisse salade Niçoise met tonijn en zwarte olijven.
Knapperig zelfgemaakt knoflookbrood gaat perfect samen met moules marinière en voegt een mooie textuur toe aan de romige marinièresaus. Knoflookbroodjes zijn het beste en makkelijkste bijgerecht en kun je erg snel bereiden. Meng gewoon boter en knoflook samen en smeer het mengsel tussen de sneetjes die je in het brood gemaakt hebt. Bak ze daarna knapperig en goudbruin, zodat de heerlijke aroma's van het botermengsel in het brood kunnen trekken. Wie houdt er nu niet van deze knapperige, warme broodjes met boter en knoflook?
Moules marinière zijn op zichzelf een perfect voorgerecht of lichte lunch, maar serveer er wat knapperige knoflookbroodjes bij en je hebt meteen een smakelijk diner. Geniet van een kom dampend hete moules marinière met een romige saus van witte wijn en aromatische verse kruiden. Het leukste is dat je ze het hele jaar door kunt maken als je zin hebt in een zeevruchtengerecht. Serveer de mosselen met een glas witte wijn en wat knapperig knoflookbrood erbij. Zo heb je meteen een elegant diner met eenvoudige bestanddelen die makkelijk te bereiden zijn, zelfs als je een beginneling bent op het gebied van mosselen.
Wanneer je een wijn voor moules marinière kiest, is het belangrijk dat je een wijn gebruikt die goed past bij de intense smaken van ui en knoflook zonder dat hij de rijke smaak van het gerecht gaat overheersen. Verder moet de wijn de zilte smaak van de mosselen aanvullen. Droge witte wijnen zoals chardonnay en sauvignon blanc zijn uitstekende keuzes.
Een chardonnay heeft een rijke, volle smaak die de heerlijke aroma's van het gerecht goed in balans brengt. Sauvignon blanc is de beste keuze als je op zoek bent naar een lichtere, frissere wijn met citrustonen die een heerlijk contrast vormen met de hartige smaken.
Een riesling uit de Elzas heeft tot slot een heerlijk scherpe smaak met bloemige accenten en een aangename zuurgraad die perfect samengaat met de room en tijdens het koken voor een subtiele zoete toon zorgt.
Moules frites is een populaire Belgische variant van de klassieke moules marinière die wordt geserveerd met zoute, knapperige frietjes. De frietjes zijn snel en makkelijk te maken en perfect om in de wittewijnsaus te dopen. De combinatie van de romige saus en knapperige frietjes is echt verrukkelijk. Om de frietjes te maken, schil je de aardappelen, snijd je ze in staafjes en dep je ze droog. Strooi zout over de staafjes en bak ze tot ze knapperig en goudbruin zijn. Strooi er nog wat zout over als ze klaar zijn en serveer ze bij de moules marinière.