Moules marinière

Moules marinière

45 min.
Droom je van dineren aan zee in Frankrijk? Met ons recept voor de Franse klassieker moules marinière ben je een stapje dichter bij die droom. De mosselen worden gekookt met witte wijn, ui en knoflook. We voegen ook een beetje room toe om de aromatisch gekruide saus van de moules marinière een mooi romig accent te geven. Serveer de mosselen met vers gebakken knoflookbrood en je avond wordt gegarandeerd een succes.
https://www.arla.nl/recepten/moules-mariniere/

Bereidingswijze

Mosselen
  • Spoel de mosselen en maak ze goed schoon met een harde borstel. Tik ze zacht tegen het aanrecht en gooi de mosselen die niet sluiten weg.
  • Smelt de boter op hoog vuur in een pan, maar laat hem niet bruin worden. Bak de ui en knoflook ongeveer 2 minuten.
  • Voeg de schoongemaakte mosselen en de wijn toe. Doe een deksel op de pan en kook de mosselen ca. 5 minuten op matig vuur. Schud de pan 2-3 keer goed om tijdens het koken en gooi de niet-geopende mosselen weg.
  • Voeg de room, de kruiden en het zout toe en warm alles goed op. Breng op smaak.
Knoflookbrood
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Breng ondertussen sneetjes aan in de broodjes zonder ze helemaal door te snijden
  • Meng de boter en knoflook goed door elkaar en smeer het mengsel in de sneetjes in het brood.
  • Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze ongeveer 5 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn en de boter is gesmolten. Serveer direct met de moules marinière.
Eet smakelijk!
Tips

Het geheim van romige, hartige moules marinière zijn verse mosselen. Een verse mossel heeft een gesloten, glanzende donkerblauwe schelp zonder visgeur. Het is beter om levende mosselen te kopen in plaats van vacuümverpakte mosselen. Je eet ze het beste nog dezelfde dag, maar in de koelkast zijn ze ongeveer 3 dagen houdbaar. Ze moeten echter kunnen ademen, dus bewaar ze losjes in een theedoek gewikkeld onderin de koelkast.

Tips

Maak de mosselen niet meer dan twee uur voor je ze gaat koken schoon met een borstel. Controleer ze stuk voor stuk en geef ze een goede schrobbeurt in koud water om alle gruis of vuil dat nog aan de schelpen vastzit te verwijderen. Trek eventuele baarden die uit de schelpen steken eruit.

Tips

En het belangrijkste: gooi kapotte of open mosselen die niet sluiten als je er zachtjes tegenaan tikt weg. Eet ook geen mosselen die na het koken niet geopend zijn. Als je rekening houdt met deze tips, ben je zeker van het beste resultaat.

Vragen over moules marinière

Met ons recept voor moules marinière maak je thuis zonder veel gedoe een heerlijke Franse klassieker. Hieronder vind je een paar belangrijke weetjes over deze Franse zeevruchtenklassieker.

Wat is moules marinière?
Moules marinière, of moules à la marinière, is een traditioneel Frans gerecht met verse mosselen. 'À la marinière' betekent vrij vertaald 'als een zeeman', en verwijst dus naar iets wat makkelijk en snel gekookt kan worden op de kade, een dek van een schip of iets dergelijks. Dit gerecht bestaat uit mosselen gekookt in een wittewijnsaus met ui, knoflook, boter en kruiden. In ons recept voegen we ook een scheutje volvette room toe om de saus romiger en rijker van smaak te maken. Perfect dus om bijvoorbeeld vers gebakken knoflookbrood in te dopen.
Hoe maak je moules marinière?
Spoel de mosselen eerst af en maak ze goed schoon met een borstel. Gooi de mosselen die niet sluiten als je ze lichtjes tegen het aanrecht tikt weg. Smelt vervolgens de boter in een pan op hoog vuur en bak de ui en knoflook ongeveer 2 minuten. Voeg dan de mosselen en wijn toe, doe een deksel op de pan en kook alles ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Schud de pan af en toe goed om. Gooi de nog ongeopende mosselen weg voordat je room, kruiden en zout aan de pan toevoegt. Warm goed op en breng indien nodig verder op smaak. Serveer en geniet!
Wat serveer je bij moules marinière?
Bij moules marinière kun je zelfgemaakte knoflookbroodjes serveren. Die kun je erg makkelijk bereiden door een paar sneetjes aan te brengen in een stokbrood, zonder het helemaal door te snijden. Meng geperste knoflook door de boter en smeer het mengsel in de gemaakte sneetjes. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ongeveer 5 minuten op 200 °C in het midden van de oven tot de boter gesmolten is en het brood mooi goudbruin is. De knapperige textuur van de broodjes vult de moules marinière perfect aan.
Wat is de beste wijn voor moules marinière?
De delicate, licht zilte smaak van de mosselen gaat goed samen met een droge witte wijn. Een chardonnay is een klassieke keuze voor moules marinière. Met zijn volle smaak sluit deze wijn goed aan bij het rijke smaakprofiel van het gerecht, en ook de zuurgraad past perfect bij de boterige aroma's. Als je meer van een lichtere toets houdt, kies dan voor een sauvignon blanc. De citrusachtige tonen van deze wijn doorbreken de rijke smaak van het gerecht en contrasteren prima met de hartige accenten.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 15,8 gram vezels
eiwit 150,5 gram eiwit
koolhydraten 220,9 gram koolhydraten
vet 153,6 gram vet

Ingrediënten

Mosselen
Verse blauwe mosselen
1 kg
Boter
20 g
Fijngehakte gele ui (ca. 75 g)
1
Kleine knoflookteentjes geplet
2
Droge witte wijn
100 ml
Volvette room
¼ L
Gehakte verse kruiden bijvoorbeeld peterselie, dille of basilicum
½ takje
Grof zout
1 tl
Knoflookbrood
Mini grof stokbrood (ca. 200 g)
4
Zachte boter
20 g
Kleine knoflookteentjes geplet
2

Franse moules marinière met witte wijn en room

Breng een vleugje Frankrijk rechtstreeks naar je eettafel met deze heerlijke zeevruchtenklassieker. Moules marinières of moules à la marinière zijn mosselen gekookt in een wittewijnsaus met kruiden, ui, knoflook en room. Deze Franse klassieker werd traditioneel door vissers op hun boten gegeten, vandaar 'à la marinière', wat 'als een zeeman' betekent. Sindsdien is het gerecht echter uitgegroeid

tot een elegante en stijlvolle maaltijd die vooral populair is in Franse kustplaatsen. Gelukkig kun je het ook heel makkelijk thuis maken, zolang je maar aan verse mosselen kunt komen. Wil je meer Franse gerechten ontdekken? Bekijk dan ook onze recepten voor een klassieke coq au vin, quiche Lorraine met ham en crème fraîche, en een frisse salade Niçoise met tonijn en zwarte olijven.

Serveer met knapperig knoflookbrood

Knapperig zelfgemaakt knoflookbrood gaat perfect samen met moules marinière en voegt een mooie textuur toe aan de romige marinièresaus. Knoflookbroodjes zijn het beste en makkelijkste bijgerecht en kun je erg snel bereiden. Meng gewoon boter en knoflook samen en smeer het mengsel tussen de sneetjes die je in het brood gemaakt hebt. Bak ze daarna knapperig en goudbruin, zodat de heerlijke aroma's van het botermengsel in het brood kunnen trekken. Wie houdt er nu niet van deze knapperige, warme broodjes met boter en knoflook?

Heerlijk romige, smaakvolle mosselen als diner

Moules marinière zijn op zichzelf een perfect voorgerecht of lichte lunch, maar serveer er wat knapperige knoflookbroodjes bij en je hebt meteen een smakelijk diner. Geniet van een kom dampend hete moules marinière met een romige saus van witte wijn en aromatische verse kruiden. Het leukste is dat je ze het hele jaar door kunt maken als je zin hebt in een zeevruchtengerecht. Serveer de mosselen met een glas witte wijn en wat knapperig knoflookbrood erbij. Zo heb je meteen een elegant diner met eenvoudige bestanddelen die makkelijk te bereiden zijn, zelfs als je een beginneling bent op het gebied van mosselen.

Kies de beste wijn voor moules marinière

Wanneer je een wijn voor moules marinière kiest, is het belangrijk dat je een wijn gebruikt die goed past bij de intense smaken van ui en knoflook zonder dat hij de rijke smaak van het gerecht gaat overheersen. Verder moet de wijn de zilte smaak van de mosselen aanvullen. Droge witte wijnen zoals chardonnay en sauvignon blanc zijn uitstekende keuzes.

Een chardonnay heeft een rijke, volle smaak die de heerlijke aroma's van het gerecht goed in balans brengt. Sauvignon blanc is de beste keuze als je op zoek bent naar een lichtere, frissere wijn met citrustonen die een heerlijk contrast vormen met de hartige smaken.

Een riesling uit de Elzas heeft tot slot een heerlijk scherpe smaak met bloemige accenten en een aangename zuurgraad die perfect samengaat met de room en tijdens het koken voor een subtiele zoete toon zorgt.

Klassieke moules frites

Moules frites is een populaire Belgische variant van de klassieke moules marinière die wordt geserveerd met zoute, knapperige frietjes. De frietjes zijn snel en makkelijk te maken en perfect om in de wittewijnsaus te dopen. De combinatie van de romige saus en knapperige frietjes is echt verrukkelijk. Om de frietjes te maken, schil je de aardappelen, snijd je ze in staafjes en dep je ze droog. Strooi zout over de staafjes en bak ze tot ze knapperig en goudbruin zijn. Strooi er nog wat zout over als ze klaar zijn en serveer ze bij de moules marinière.