vezels | 22,8 gram vezels |
eiwit | 264,3 gram eiwit |
koolhydraten | 281,9 gram koolhydraten |
vet | 239,1 gram vet |
Mosselen
|
2 kg |
---|---|
Gele ui
|
1 |
Wortel
|
1 |
Knolselderij
|
50 g |
Boter
|
1 el |
Droge witte wijn
|
200 ml |
Gehakte peterselie
|
1 handenvol |
Volvette room
|
300 ml |
Franse frieten bij voorkeur zelfgemaakt
|
600 g |
---|
Moules frites, oorspronkelijk een maaltijd voor arme mensen, is tegenwoordig het meest favoriete gerecht van België. Vanaf 1781 stonden mosselen vaak op eettafels als een goedkoop en overvloedig alternatief voor andere eiwitten, vooral tijdens vistekorten in de winter. Het duurde niet lang voordat de schelpdieren werden gecombineerd met frietjes en deze combinatie heeft de tand des tijds meer dan doorstaan. Tegenwoordig is het een gewild gerecht dat past bij elke gelegenheid, of het nu een ontspannen familiemaaltijd of een meer verfijnd diner is.
De populariteit van moules frites heeft voor verschillende variaties op het originele recept gezorgd. De meest traditionele is een eenvoudige combinatie van mossels met boter, terwijl luxere versies, zoals ons recept, room, witte wijn of beide aan het kookvocht toevoegen.
Als je toppings toevoegt, adviseren we om de lege helft van de schelp te verwijderen. Dit recept past goed bij de meeste smaken. Een van onze favorieten is een combinatie van paneermeel, knoflook, citroenschil en pecorino die over de gekookte mossel wordt geschept en in de oven heerlijk krokant wordt gebakken. Chorizo is ook een interessante combinatie die verrassend goed werkt, vooral wanneer je er peterselie en lente-ui aan toevoegt.
Traditioneel worden de moules (mosselen) apart van de frites (friet) geserveerd. Dit om te voorkomen dat de krokante frietjes zacht en soppig worden, wat snel gebeurt als je ze op hetzelfde bord legt als de sappige mosselen. Een bak mayonaise als dipsaus is ook heel gebruikelijk en je zult in heel België menig bord moules frites op deze manier geserveerd zien worden, of je nu in een luxe restaurant eet of bij iemand thuis.