Moules frites

Mosselen gekookt in wijn en room met knapperige frietjes klinkt luxe, maar ze zijn gemakkelijk te maken. Was de mosselen goed en gooi alle mossels weg die gebroken zijn of niet sluiten wanneer je erop tikt.
Ingrediënten
Mosselen
Mosselen
|
2 kg |
---|---|
Gele ui
|
1 |
Wortel
|
1 |
Knolselderij
|
50 g |
Boter
|
1 el |
Droge witte wijn
|
200 ml |
Gehakte peterselie
|
1 handenvol |
Volvette room
|
300 ml |
Serveren met
Franse frieten bij voorkeur zelfgemaakt
|
600 g |
---|
Bereidingswijze
Vragen over moules frites
Hoe lang moeten mosselen gekookt worden?
Over het algemeen is een kooktijd van vijf tot zeven minuten voldoende. Dit is echter wel afhankelijk van de warmtebron, hoeveel vloeistof je gebruikt en het aantal mosselen dat je bereidt. Je kunt het beste de klok in de gaten houden, en je mosselen: zodra de schelpen open zijn gegaan, is je steringrediënt perfect gaar.
Zijn moules frites Frans of Belgisch?
Ondanks de Franse naam is moules frites een Belgische naam (waar Frans ook een van de officiële talen is). In feite is het het nationale gerecht van België en je vindt het, evenals vele variaties op het originele recept, op de menu's van de meeste restaurants.
Hoe weet je dat mosselen gaar zijn?
Als de schelpen opengaan, zijn je mosselen perfect gaar. Dit gebeurt meestal na de vijf tot zeven minuten, afhankelijk van hoeveel mosselen je bereidt. Zorg ervoor dat je ze allemaal controleert en gooi alle mosselen weg die niet zijn geopend (het eerste teken van een slechte mossel die een ernstig gezondheidsrisico kan vormen).
Zijn mosselen OK als ze enigszins open zijn?
Als je je in het zweet moet werken om een gekookte mossel te openen, dan kun je hem beter weggooien. De schelpen moeten gemakkelijk open te wrikken zijn na het koken en bij schelpdieren is het altijd het beste om op veilig te spelen: bij twijfel, gooi ze weg.
Voedingswaarde
Energie-inhoud voor het hele gerecht:
vezels | 22,8 gram vezels |
eiwit | 264,3 gram eiwit |
koolhydraten | 281,9 gram koolhydraten |
vet | 239,1 gram vet |
Waarom moules frites een geweldig gerecht is voor elke gelegenheid
Moules frites, oorspronkelijk een maaltijd voor arme mensen, is tegenwoordig het meest favoriete gerecht van België. Vanaf 1781 stonden mosselen vaak op eettafels als een goedkoop en overvloedig alternatief voor andere eiwitten, vooral tijdens vistekorten in de winter. Het duurde niet lang voordat de schelpdieren werden gecombineerd met frietjes en deze combinatie heeft de tand des tijds meer dan doorstaan. Tegenwoordig is het een gewild gerecht dat past bij elke gelegenheid, of het nu een ontspannen familiemaaltijd of een meer verfijnd diner is.
Creatieve en heerlijke toppings om toe te voegen aan moules frites
De populariteit van moules frites heeft voor verschillende variaties op het originele recept gezorgd. De meest traditionele is een eenvoudige combinatie van mossels met boter, terwijl luxere versies, zoals ons recept, room, witte wijn of beide aan het kookvocht toevoegen.
Als je toppings toevoegt, adviseren we om de lege helft van de schelp te verwijderen. Dit recept past goed bij de meeste smaken. Een van onze favorieten is een combinatie van paneermeel, knoflook, citroenschil en pecorino die over de gekookte mossel wordt geschept en in de oven heerlijk krokant wordt gebakken. Chorizo is ook een interessante combinatie die verrassend goed werkt, vooral wanneer je er peterselie en lente-ui aan toevoegt.
Hoe serveer je moules frites als perfecte maaltijd?
Traditioneel worden de moules (mosselen) apart van de frites (friet) geserveerd. Dit om te voorkomen dat de krokante frietjes zacht en soppig worden, wat snel gebeurt als je ze op hetzelfde bord legt als de sappige mosselen. Een bak mayonaise als dipsaus is ook heel gebruikelijk en je zult in heel België menig bord moules frites op deze manier geserveerd zien worden, of je nu in een luxe restaurant eet of bij iemand thuis.
