Verse mosselen in schelp
|
1¼ kg |
---|---|
Kippenbouillon
|
200 ml |
Ui, in plakjes (ongeveer 100 g)
|
1 |
Platte peterselie
|
10 takjes |
Boter
|
25 g |
---|---|
Kerriepoeder
|
½ tl |
Algemeen bloem
|
2 el |
Kippenbouillon
|
600 ml |
Roomkaas, naturel
|
150 g |
Venkelknol, in dunne plakjes (ongeveer 150 g)
|
½ |
Zout
|
¾ tl |
Een snufje versgemalen peper
|
|
Bovenkant van venkelknol
|
Platte peterselie
|
|
---|---|
Rustiek brood
|
150 g |
Deze mosselsoep is gebaseerd op de basisingrediënten van moules frites, het nationale gerecht van België, dat stamt uit de jaren rond 1700 toen goedkope en gemakkelijk verkrijgbare mosselen uit de Noordzee werden gecombineerd met witte wijn, boter, sjalotten en niet te vergeten friet als bijgerecht.
Mosselen hebben vrij grote schelpen maar een relatief kleine eetbare inhoud, dus houd daar rekening mee bij het bepalen van de hoeveelheid die je in je soep moet gebruiken. Er is niets erger dan de moeite nemen om een heerlijke bouillon te bereiden en aan het einde te beseffen dat je te weinig van de smakelijke schelpdieren hebt gebruikt, dus wees gul voor jezelf en je gasten!
Mosselen passen goed bij verschillende kruiden - voor dit recept kozen we peterselie en venkel, maar met tijm, dragon en dille maak je alternatieve versies die even smakelijk zijn. Als je zin hebt in een echt luxe versie, is saffraan ook een verrukkelijke toevoeging.
Het vlees uit de mosselschelp pulken kan best lastig zijn: het is het makkelijkst en snelst om de schaal met je vingers vast te pakken en met een vork de mossel zelf los te maken. Als het gaat om goed eten, moet je niet bang zijn om vuile handen te maken.