Als je de saus te dik vindt, klop er dan wat meer melk bij – 1 eetlepel per keer – tot hij de gewenste consistentie heeft. Om klontjes te voorkomen moet je ervoor zorgen dat de melk en de kaas op kamertemperatuur zijn als je ze bij elkaar doet. Als je toch klontjes krijgt, giet het mengsel dan in een zeef om de klonten eruit te zeven.
Koel de restjes voor later gebruik in de koelkast en bewaar de saus afgedekt in een luchtdichte bak tot je hem wilt serveren. Dat is ook een goede manier om tijd te besparen en vooruit te plannen als je het druk hebt. Als de saus op de goede manier wordt bewaard, is hij 4-5 dagen houdbaar in de koelkast.
Met ons recept maak je in slechts 15 minuten een eenvoudige mornay-saus met slechts een paar ingrediënten. Hieronder lees je er alles over!
vezels | 1,2 gram vezels |
eiwit | 2,2 gram eiwit |
koolhydraten | 15,1 gram koolhydraten |
vet | 0,6 gram vet |
Speciale tarwebloem
|
2½ el |
---|---|
Arla Biologische Halfvolle melk
|
½ L |
Geraspte kaas bijvoorbeeld geraspte cheddar en maasdammer
|
100 g |
Grof zout
|
¾ tl |
De beste mornay-saus die je kunt krijgen is er een die je zelf maakt. Met ons eenvoudige recept voor mornay-saus en een paar basisingrediënten kun je een klassieke Franse kaassaus maken en die combineren met bijna elk hartig gerecht dat je kunt bedenken. Dit weelderige mengsel is niet weg te denken uit de Franse keuken en brengt je favoriete gerechten tot leven met een ontegenzeggelijke heerlijke, fluweelzachte finishing touch met kaas. Verwen jezelf met een rijk, romig mengsel, verrijkt met kaas die een subtiel notenaroma geeft.
Als je wilt experimenteren met verschillende sauzen, moet je ook eens onze recepten proberen voor zelfgemaakte bechamelsaus en een eenvoudige bruine jus, die beide veel romige smaken bieden die passen bij allerlei dinerideeën die favoriet zijn bij het gezin.
Kaas maakt alles lekkerder! Bij deze romige lekkernij draait het allemaal om de kaassmaak. Dit dikke, fluweelzachte mengsel, vol met geraspte kaas die gesmolten is in een warme saus van melk en bloem, is pure verwennerij. Hoewel de saus traditioneel wordt gemaakt met geraspte parmezaan of gruyère kun je vrijwel elke kaas gebruiken om het witte mengsel te verrijken. Wij hebben gekozen voor een combinatie van cheddar en maasdammer, waardoor een smeuïge, dikke, smeltende textuur ontstaat die je geproefd moet hebben.
Er is iets heel boeiends aan dit lekkere kaasgerecht. De saus is enorm veelzijdig en past goed bij verschillende gerechten. Gebruik hem als de basis van een gerecht of als extra saus of bijgerecht als je alleen een vleugje kaas wilt. De zachte, fluweelachtige saus is een geliefde kaassaus voor gestoomde groente en kan ook over pasta en kipgerechten worden geschonken. Je kunt je croque-madame ermee bekronen of hem serveren met gegrilde zalm en sperziebonen. Als basis is hij perfect voor stoofschotels, pastagerechten en lasagne, waarbij hij een kaaselement met een beetje gewicht toevoegt aan je favoriete gerechten.
Zoek je een manier om de saus meer smaak te geven? Voeg een snufje nootmuskaat of cayenne toe aan het mengsel voor een extra smaakkick. Dat geeft de saus een kruidige kick met een mooie diepte en een warm aroma. Je kunt ook een beetje knoflookpoeder of uienpoeder aan het mengsel toevoegen om het hartiger te maken of het een kruidig tintje geven met dille of peterselie. Deze kruidige editie is vooral lekker als je hem over gegrilde witvis of zalm sprenkelt.