Mornay-saus

Mornay-saus

15 min.
Maak thuis een romige mornay-saus met ons eenvoudige recept. Alles wat je nodig hebt is een paar ingrediënten en een smaakvolle kaas die goed smelt, zodat je een romige en zachte kaassaus krijgt. Deze fluweelzachte heerlijke saus is perfect geschikt voor lasagne, pastagerechten en in de oven gebakken aardappelen. Je kunt hem ook gebruiken als een topping met kaas voor vis, vlees en groenten. Probeer het eens!
https://www.arla.nl/recepten/mornay-saus/

Bereidingswijze

  • Meng de bloem en 2½ eetlepel melk in een kleine steelpan met dikke bodem. Roer de rest van de melk erdoor.
  • Breng het geheel al roerend aan de kook. Kook ongeveer 5 minuten op laag vuur terwijl je blijft roeren.
  • Voeg de geraspte kaas en het zout toe en laat de kaas al roerend smelten.
  • Proef of de saus meer zout nodig heeft.
Eet smakelijk!
Tips

Als je de saus te dik vindt, klop er dan wat meer melk bij – 1 eetlepel per keer – tot hij de gewenste consistentie heeft. Om klontjes te voorkomen moet je ervoor zorgen dat de melk en de kaas op kamertemperatuur zijn als je ze bij elkaar doet. Als je toch klontjes krijgt, giet het mengsel dan in een zeef om de klonten eruit te zeven.

Tips

Koel de restjes voor later gebruik in de koelkast en bewaar de saus afgedekt in een luchtdichte bak tot je hem wilt serveren. Dat is ook een goede manier om tijd te besparen en vooruit te plannen als je het druk hebt. Als de saus op de goede manier wordt bewaard, is hij 4-5 dagen houdbaar in de koelkast.

Vragen over mornay-saus

Met ons recept maak je in slechts 15 minuten een eenvoudige mornay-saus met slechts een paar ingrediënten. Hieronder lees je er alles over!

Wat is mornay-saus?
Een mornay-saus is een rijke witte en romige saus die op dezelfde manier wordt gemaakt als een klassieke bechamelsaus, maar met toevoeging van geraspte kaas. Het is een traditionele saus die wordt gemaakt van bloem en melk gemengd met geraspte kaas om hem een hartige en rijke smaak en een heerlijk romige en kaasachtige textuur te geven. Ons eenvoudige recept kan snel en met slechts een paar ingrediënten worden gemaakt, waardoor de saus de perfecte keuze is op een drukke doordeweekse dag wanneer je in een handomdraai iets lekkers voor het hele gezin moet maken.
Hoe maak je mornay-saus?
Maak een romige mornay-saus door in een kleine steelpan met zware bodem bloem en de helft van de melk door elkaar te roeren tot ze goed gemengd zijn, en vervolgens de rest van de melk toe te voegen. Breng het mengsel aan de kook en laat het al roerend op laag vuur ongeveer 5 minuten koken. Voeg tot slot geraspte kaas en zout toe en roer tot de kaas gesmolten is. Proef of de smaak naar wens is en voeg zo nodig meer zout of kaas toe.
Kun je mornay-saus invriezen?
Ja, je kunt mornay-saus maximaal 3 maanden invriezen. Laat hem eenmaal gekookt volledig afkoelen. Doe de saus een luchtdicht bakje of afsluitbare diepvrieszak leg die in de vriezer. Misschien wil je de saus in porties invriezen, afhankelijk van waar je hem voor nodig hebt. Dit maakt het makkelijker om de juiste hoeveelheid te ontdooien. Verwarm de saus na het ontdooien op laag vuur en klop de ingrediënten door elkaar.
Hoe smaakt mornay-saus?
Mornay-saus is romig, kaasachtig en hartig. De daadwerkelijke smaak varieert echter afhankelijk van de soort kaas die in het recept wordt gebruikt. Maar in dit recept zal het door de keuze van de kaas een duidelijke en klassieke kaassmaak hebben met subtiele nootachtige tonen.
Wat is het verschil tussen mornay-saus en bechamelsaus?
Het verschil tussen mornay-saus en bechamelsaus is kaas. Bechamelsaus is een van de vijf moedersauzen in de Franse keuken en wordt vaak gebruikt als basis voor andere sauzen, zoals de mornay-saus. Door geraspte kaas aan de saus toe te voegen en te laten smelten, wordt het een klassieke Franse saus met kaassmaak.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 1,2 gram vezels
eiwit 2,2 gram eiwit
koolhydraten 15,1 gram koolhydraten
vet 0,6 gram vet

Ingrediënten

Speciale tarwebloem
2½ el
Arla Biologische Halfvolle melk
½ L
Geraspte kaas bijvoorbeeld geraspte cheddar en maasdammer
100 g
Grof zout
¾ tl

Makkelijke zelfgemaakte mornay-saus

De beste mornay-saus die je kunt krijgen is er een die je zelf maakt. Met ons eenvoudige recept voor mornay-saus en een paar basisingrediënten kun je een klassieke Franse kaassaus maken en die combineren met bijna elk hartig gerecht dat je kunt bedenken. Dit weelderige mengsel is niet weg te denken uit de Franse keuken en brengt je favoriete gerechten tot leven met een ontegenzeggelijke heerlijke, fluweelzachte finishing touch met kaas. Verwen jezelf met een rijk, romig mengsel, verrijkt met kaas die een subtiel notenaroma geeft.

Als je wilt experimenteren met verschillende sauzen, moet je ook eens onze recepten proberen voor zelfgemaakte bechamelsaus en een eenvoudige bruine jus, die beide veel romige smaken bieden die passen bij allerlei dinerideeën die favoriet zijn bij het gezin.

Geniet van een witte kaassaus

Kaas maakt alles lekkerder! Bij deze romige lekkernij draait het allemaal om de kaassmaak. Dit dikke, fluweelzachte mengsel, vol met geraspte kaas die gesmolten is in een warme saus van melk en bloem, is pure verwennerij. Hoewel de saus traditioneel wordt gemaakt met geraspte parmezaan of gruyère kun je vrijwel elke kaas gebruiken om het witte mengsel te verrijken. Wij hebben gekozen voor een combinatie van cheddar en maasdammer, waardoor een smeuïge, dikke, smeltende textuur ontstaat die je geproefd moet hebben.

Heerlijke toepassingen voor mornay-saus

Er is iets heel boeiends aan dit lekkere kaasgerecht. De saus is enorm veelzijdig en past goed bij verschillende gerechten. Gebruik hem als de basis van een gerecht of als extra saus of bijgerecht als je alleen een vleugje kaas wilt. De zachte, fluweelachtige saus is een geliefde kaassaus voor gestoomde groente en kan ook over pasta en kipgerechten worden geschonken. Je kunt je croque-madame ermee bekronen of hem serveren met gegrilde zalm en sperziebonen. Als basis is hij perfect voor stoofschotels, pastagerechten en lasagne, waarbij hij een kaaselement met een beetje gewicht toevoegt aan je favoriete gerechten.

Geef er je eigen draai aan

Zoek je een manier om de saus meer smaak te geven? Voeg een snufje nootmuskaat of cayenne toe aan het mengsel voor een extra smaakkick. Dat geeft de saus een kruidige kick met een mooie diepte en een warm aroma. Je kunt ook een beetje knoflookpoeder of uienpoeder aan het mengsel toevoegen om het hartiger te maken of het een kruidig tintje geven met dille of peterselie. Deze kruidige editie is vooral lekker als je hem over gegrilde witvis of zalm sprenkelt.