Minestrone

Minestrone

1 u
Zin in een stevige maaltijd vol smaak? Bekijk dan ons recept voor minestrone met spek en pasta: een klassieker die een echte topper blijft voor heel het gezin. Dit traditionele Italiaanse gerecht zit vol lekkere groenten zoals uien, knolselderij, prei en wortels. Serveer je zelfgemaakte minestrone met geroosterde crostini en heerlijk kruidige roomkaas om deze hartige lunch of avondmaaltijd af te werken.
https://www.arla.nl/recepten/minestrone/

Bereidingswijze

Minestrone
  • Snijd het spek in dunne reepjes en bak ca. 3 minuten in een pan.
  • Voeg olijfolie, knoflook, ui, knolselderij, prei en wortelen toe en bak nog ca. 2 minuten.
  • Voeg de tomatenblokjes, de groentebouillon, de verse tijm, de peper en het zout toe en breng de soep aan de kook. Verwijder eventueel het schuim van de soep.
  • Voeg de pasta toe en laat ongeveer 10 minuten pruttelen tot de pasta gaar is.
  • Breng op smaak.
Serveren met
  • Verwarm de oven voor op 190 °C (grill).
  • Meng de kaas, de melk, de peper en het zout en smeer het kruidige roomkaasmengsel op licht geroosterd brood.
  • Rooster de sneetjes brood ongeveer 5 minuten in het bovenste deel van de oven totdat de roomkaas goudkleurig wordt.
Eet smakelijk!
Tips

Houd je van lekkere dikke minestrone? Doe dan zoals veel Italianen al eeuwen doen en gebruik brood om de soep in te dikken. Als je toevallig nog wat oud wit brood hebt liggen, dan kun je het in kleine stukjes doen en aan de soep toevoegen.

Tips

Tijdens het koken zullen de stukjes brood uiteenvallen en de minestrone dikker maken. Op deze manier verspil je geen brood en maak je deze Italiaanse klassieker nog romiger.

Vragen over minestrone

Een snelle en makkelijke minestrone is een lekker stevige maaltijd. Lees hieronder verder voor meer informatie over deze Italiaanse klassieker!

Wat is minestrone?
Een authentieke Italiaanse minestrone heeft geen vaste ingrediëntenlijst, omdat de soep meestal wordt bereid met seizoensgroenten. Minestrone wordt echter meestal gemaakt met een dikke, zoete tomatenbouillon en bevat vaak uien, wortels, bonen, selderij, maar ook rijst of pasta. Hierdoor is het een zeer stevige soep met veel textuur.
Hoe maak je minestrone?
Als je bedenkt hoe heerlijk de soep smaakt, vergt het weinig inspanning om snel een minestrone te maken voor de lunch of het avondeten! Bak eerst het spek enkele minuten en voeg daarna de verse groenten toe. Doe na een paar minuten de bouillon, de tomaten en de kruiden in de pan en breng aan de kook. Voeg vervolgens de pasta toe en laat pruttelen. Dien de hete soep meteen op.
Kun je minestrone invriezen?
Minestrone invriezen is een goed idee als er soep over is. De soep blijft wel 6 maanden goed in de vriezer. Laat de minestrone afkoelen en doe de soep daarna in luchtdichte bakjes ter grootte van een portie. Zorg dat er wat ruimte over is in de bakjes, zodat de soep kan uitzetten bij het bevriezen. Je hoeft de minestrone niet te ontdooien voordat je de soep opwarmt in de magnetron of een pan. Doe je dat liever toch? Laat de minestrone dan gewoon een nachtje in de koelkast staan.
Hoe lang blijft minestrone goed in de koelkast?
Zelfgemaakte minestrone is 3-4 dagen houdbaar als de soep goed wordt gekoeld. Giet de afgekoelde minestrone in één grote luchtdichte bak of gebruik meerdere bakjes als je meer dan eens van je kliekjes wilt genieten. Opwarmen kan zowel in de magnetron als in de pan.
Hoe kun je minestrone dikker maken?
Net als de Italianen kun je oud brood gebruiken om een dikke en romige minestrone te maken. Doe gewoon wat oud wit brood in stukjes en voeg het toe aan de soep terwijl die kookt. Roer af en toe zodat het brood beter uiteenvalt. Op die manier wordt je soep dikker en krijg je een mooie, romige consistentie.
Welke pasta gebruik je in minestrone?
Voor soepen zoals deze gebruik je beter een kleine pastasoort die in je lepel past. Goede voorbeelden zijn elleboogjes, ditalini en kleine schelpjespasta. Volkorenpasta zorgt voor wat meer bite, wat ideaal is in plattelandssoepen zoals minestrone.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 25,4 gram vezels
eiwit 58,9 gram eiwit
koolhydraten 131,4 gram koolhydraten
vet 52,1 gram vet

Ingrediënten

Minestrone
Gesneden buikspek
100 g
Olijfolie
1 el
Klein knoflookteentje fijngehakt
1
Gele uien grof gesnipperd
2
Knolselderij in kleine stukjes
¼ g
Preien in ringen gesneden
2
Wortelen schuin gesneden
3
Tomatenblokjes
1 blik
Groentebouillon
1¼ L
Verse tijm
5 takjes
Grof zout
1 tl
Versgemalen peper
Droge volkoren pasta bijvoorbeeld gebogen macaroni (elleboogjes) of ditalini
100 g
Serveren met
Roomkaas ui en kruiden
50 g
1 el
Grof zout
¼ tl
Versgemalen peper
Volkorenbrood
4 plakjes

Klassieke Italiaanse minestrone

Deze heerlijke groenteminestrone met pasta is hartverwarmend en zit vol smaak. Dankzij de vele verse groenten, het spek en de volkorenpasta is het een dikke lekkernij met veel textuur. De geroosterde crostini's met kruidige roomkaas tillen deze Italiaanse klassieker naar een nog hoger niveau.

Zin in meer lekkere Italiaanse klassiekers, zoals pastagerechten en pizza? Bekijk dan zeker eens onze eenvoudige recepten voor lasagne en calzone.

Soep met groenten en spek

Met het beste minestronerecept maak je een smakelijke soep vol heerlijke ingrediënten die elkaar aanvullen. Hier zit echt alles in, van met tijm doordrongen tomatenblokjes en aardse, nootachtige knolselderij tot zout spek en uien, knoflook en prei die voor nog meer diepgang zorgen.

Samen creëren deze in perfect hapklare blokjes gesneden ingrediënten een dikke soep met veel textuur en een fluweelzachte tomatenbasis.

Serveer met kruidenroomkaas op geroosterd brood

Een traditioneel minestronerecept wordt nog beter met een heerlijk bijgerechtje. Vraag je je af wat je kunt serveren bij minestrone? Zoek niet verder, wij combineren de soep met kruidige crostini. Doop deze krokante broodjes met hun geroosterde smaak lekker in de minestrone: onweerstaanbaar! Het knapperige, geroosterde volkorenbrood met roomkaas uit de oven past perfect bij de stevige soep en het smakenpalet van de pittige roomkaas laat de hartige en aardse toetsen van de soep nog beter tot hun recht komen.

Kies de beste pasta voor minestrone

Bij goede ingrediënten hoort ook de perfecte pastasoort. De pasta moet voldoende ruimte laten voor de andere ingrediënten, in een lepel passen en dus vrij klein zijn. Kleinere soorten macaroni, zoals elleboogjes of ditalini, zijn dan ook ideaal. Ook kleinere types schelpjespasta zijn geschikt, omdat ze goed samengaan met de andere hapklare ingrediënten.

Wat je uiteindelijk ook kiest, als je gaat voor volkorenpasta, krijg je iets meer 'bite', wat mooi aansluit bij deze authentieke soep met zijn vele texturen.

Maak een pittige minestrone

Zin om te experimenteren met een pittige minestrone? Natuurlijk kun je het klassieke recept pikanter maken met verse, fijngehakte rode en groene chilipepers, rokerige chipotle-pepers of chilipoeder, maar ook blokjes chorizo of andere pikante worst bieden interessante mogelijkheden.

Bovendien geef je het gerecht zo niet alleen meer pit, je voegt ook een extra hartig ingrediënt toe met een zachte, mondvullende textuur die goed werkt in deze stevige soep vol lekkers. Een pittige minestrone is een heerlijk alternatief dat leven in de brouwerij brengt. Daarnaast past de pittigheid uitstekend bij de kruidige roomkaasbroodjes.