Boter
|
10 g |
---|---|
Grote gele ui, fijngehakt
|
1 |
Groot knoflookteentje, geperst
|
1 |
Rundergehakt
|
450 g |
Tomatenpuree
|
1½ el |
Komijnpoeder
|
1 el |
Geplette chilipeper
|
1½ tl |
Korianderpoeder
|
1 tl |
Zeezout
|
1 tl |
Rode kidneybonen (420 g)
|
1 blik |
---|---|
Zure room
|
400 ml |
Gesneden ijsbergsla
|
250 g |
Avocado's, dun gesneden
|
2 |
Maïs
|
150 g |
Rode uien, fijngesneden
|
2 |
Kerstomaatjes, gehalveerd
|
200 g |
Ingelegde jalapeños
|
50 g |
Pittige salsa
|
125 |
Geraspte kaas, tex-mex
|
100 g |
Gezouten tortillachips
|
150 g |
Deze smakelijke salade bevat enkele van de hoofdbestanddelen van de Mexicaanse keuken: het gekruide vlees, het gebruik van bonen en de toevoeging van avocado om de boel af te koelen zijn allemaal klassiekers in de keuken van het land. Maar meer dan enig ander ingrediënt is mais de echte hoeksteen. In vrijwel elk Mexicaans recept is mais de basis van de zo belangrijke tortilla, maar ook van andere bekende gerechten zoals tamales, quesadilla’s en de gekruide mais die door straatverkopers in het hele land wordt verkocht.
Wij hebben in dit recept gekozen voor rundergehakt, maar er zijn genoeg alternatieven die goed combineren met Mexicaanse smaken. Gekruide garnalen zijn een perfecte optie en voegen wat extra knapperigheid toe, terwijl gegrilde kip een magere variatie is. Vegetarische eiwitalternatieven kunnen ook prima – als je je aan de kruidenmix in het recept houdt, zou het resultaat vergelijkbaar moeten zijn.
Enkele alternatieve Mexicaans geïnspireerde dressings voor het gerecht zijn salsa verde (een mix van tomaten, limoen en chili die een beetje pit geeft), een eenvoudige vinaigrette van koriander, olie en limoen, of een rokerige combinatie van chipotle, olie en honing. Ze kunnen allemaal naar smaak in verschillende verhoudingen worden gemaakt, dus ga lekker experimenteren!
Het toevoegen van zelfgemaakte totopos (maischips) is een geweldige manier om deze salade nog lekkerder te maken en je gasten te verrassen. De bereiding kan niet eenvoudiger: alles wat je nodig hebt zijn maistortilla's, bij voorkeur enigszins oudbakken. Snijd ze in driehoekjes en verhit die in hete olie in een pan. Zodra ze goudbruin en knapperig zijn, haal je ze uit de olie, dep je het overtollige vocht weg en ben je klaar!