Marshmallows

Marshmallows

Heerlijke, zelfgemaakte, zachte marshmallows met zwarte bessen. Marshmallows maken is een wat plakkerig klusje in de keuken, maar het is zeker de moeite waard. Het basismengsel telt slechts vier ingrediënten: suiker, glucosestroop, geconcentreerd sap en gelatineblaadjes. Je hebt dus niet veel nodig om aan je marshmallowavontuur te beginnen. Het kan een paar dagen duren voordat je ze kunt eten, maar als het eenmaal zover is, zul je ze niet meer kunnen missen in je snoeplade.
https://www.arla.nl/recepten/marshmallows/

Bereidingswijze

Dag 1
  • Breng de suiker, de glucosestroop en het sap aan de kook in een pan.
  • Zet het vuur lager en kook het mengsel tot de suiker een temperatuur van 118 °C heeft bereikt (gebruik een suikerthermometer). De kooktijd is 15-20 minuten.
  • Week de gelatine ongeveer 10 minuten in koud water.
  • Neem de pan van het vuur, voeg de gelatine toe en roer goed.
  • Giet het suikermengsel in een dunne straal in een keukenmachine ( eventueel door een zeef) en klop constant op hoge snelheid. Klop ongeveer 15 minuten tot het schuim erg stevig en stijf is. Giet het mengsel in een spuitzak met een grote sterpunt.
  • Meng de poedersuiker en maïzena en strooi ongeveer de helft op een stuk bakpapier (zo voorkom je dat het marshmallowmengsel eraan blijft plakken).
  • Spuit het marshmallowmengsel in lange slierten en bestrooi het met een flinke laag van het resterende mengsel van poedersuiker en maïzena en met bessenpoeder.
  • Laat een nacht drogen op kamertemperatuur (afgedekt met bakpapier).
Dag 2
  • Snijd de marshmallows in kleinere stukjes en meng ze goed door het poedersuikermengsel.
  • Doe ze in een blik en laat ze 2-4 dagen drogen bij kamertemperatuur (zonder deksel). Hoe langer ze drogen, hoe taaier de consistentie. Doe daarna het deksel op het blik.
Eet smakelijk!
Tips

Om perfecte marshmallows te maken die zowel luchtig als vast zijn, is een juiste temperatuur en consistentie van groot belang. Gebruik een suikerthermometer om ervoor te zorgen dat de temperatuur van het suikermengsel precies 118 °C is, aangezien de kooktijd kan afhangen van het fornuis.

Tips

Dompel de sonde voldoende onder in het suikermengsel zonder dat hij de bodem van de pan raakt. Beweeg de suikerthermometer niet te veel in het suikermengsel, want dat kan leiden tot kristallisatie. Door af en toe voorzichtig een cirkelbeweging te maken met de pan, zorg je ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verspreid en er geen geconcentreerde hete plekken ontstaan.

Vragen over marshmallows

Met ons recept en onze tips om de temperatuur van het suikermengsel goed te krijgen, maak je eenvoudig de heerlijkste marshmallows. Hieronder kun je meer te weten komen over marshmallows door de antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over deze lekkernij, bijvoorbeeld hoe je ze maakt en bewaart.

Waar is een marshmallow van gemaakt?
Een marshmallow wordt gemaakt van een mengsel van slechts 4 ingrediënten: suiker, glucosestroop, geconcentreerd sap en gelatineblaadjes. Je kunt het geconcentreerde sap vervangen door water als de smaak die je de marshmallows wilt geven afkomstig is van een poeder, zoals zoethout, in plaats van een vloeistof, zoals zwartebessensap. Je kan marshmallows elke gewenste smaak en vorm geven, dus ook die van de populaire minimarshmallows.
Hoe maak je marshmallows?
Met ons marshmallowrecept is het erg makkelijk om deze smakelijke lekkernij te maken. Volg gewoon de beschreven stappen, lees onze tips over hoe je de temperatuur van het suikermengsel goed krijgt en experimenteer met het aantal dagen dat je de marshmallows laat drogen om de perfecte consistentie te krijgen. Eet ze zonder iets bij of met een kop warme chocolademelk, of gebruik ze in andere bakrecepten.
Hoe eet je marshmallows?
Er zijn vele manieren om van deze zelfgemaakte lekkernij te genieten. Je kunt ze natuurlijk zo eten, maar wat veel mensen erg leuk vinden, is om ze boven een kampvuur te roosteren en samen met wat chocolade tussen twee crackers te leggen. Hierdoor wordt de buitenkant geroosterd en gekarameliseerd en de binnenkant warm en kleverig. Met een keukenbrander bereik je hetzelfde smakelijke resultaat. Ze zijn ook heerlijk in een kop warme chocolademelk, afhankelijk van of je er smaak aan hebt toegevoegd of niet. Snijd ze gewoon in minimarshmallows en roer ze door de warme drank tot ze wat gesmolten en heerlijk kleverig zijn.
Kunnen marshmallows bederven?
Hoewel dit soort snoep niet bederft zoals de meeste andere voedingsmiddelen dat doen, blijven ze toch niet eeuwig goed. Tekenen dat een marshmallow niet langer geschikt is om te eten, zijn onder meer hard worden, muf ruiken, gesmolten zijn, niet goed meer smaken of moeilijk te kauwen zijn. Bewaar ze in een luchtdichte bak op kamertemperatuur. Zo zijn ze 3-4 weken houdbaar.
Kun je marshmallows invriezen?
Marshmallows kun je ook prima invriezen. Doe ze na bereiding gewoon in een luchtdichte bak of diepvrieszakje en leg ze in de vriezer. Ze zijn tot 3 maanden houdbaar in de vriezer. Je kunt dus elke soort marshmallow ruim van tevoren bereiden. Marshmallows bevriezen niet door en door, dus is er niet veel tijd nodig om ze te ontdooien. Minimarshmallows ontdooien in 10 minuten, terwijl dat voor grotere marshmallows tot een uur kan duren.
Kun je marshmallow fluff maken van marshmallows?
Je kunt zeker marshmallow fluff maken van je heerlijke, zelfgemaakte marshmallows, en het goede nieuws is dat je daarvoor maar twee ingrediënten nodig hebt: marshmallows en glucosestroop! Snijd ze gewoon in kleine stukjes, smelt ze op een laag vuur en voeg glucosestroop toe wanneer het mengsel kleverig begint te worden. Gebruik voor elke 50 gram marshmallow 1 theelepel glucosestroop. Roer het mengsel voortdurend om aanbranden te voorkomen. Na verloop van tijd zal het glad en klontvrij worden. Als het mengsel niet glad genoeg is, verhoog dan de hoeveelheid glucosestroop tot 1½ theelepel per 50 gram marshmallow. Wanneer het mengsel glad is, doe je de hete fluff in een bewaarbak. We raden je aan de fluff binnen de eerste 2 dagen na het bereiden op te eten, want het zal vrij snel zijn luchtigheid verliezen. De fluff zal niet bederven, maar de consistentie ervan zal aanzienlijk veranderen.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 5,4 gram vezels
eiwit 1,2 gram eiwit
koolhydraten 261,9 gram koolhydraten
vet 1,2 gram vet

Ingrediënten

Clucose stroop
200 g
Suiker
200 g
Zwarte bessen sap
1½ dl
Gelatineblaadje
10
Poedersuiker
25 g
Maïzena
25 g
Fijngehakte gevriesdroogde bessen bijvoorbeeld zwarte bessen
1 el

Zelfgemaakte luchtige marshmallows

De meeste mensen hebben wel eens marshmallows geproefd, maar heb je ooit al een zelfgemaakte versie geprobeerd? Die zijn nóg lekkerder! Deze luchtige lekkernij vereist redelijk wat voorbereiding, maar je hebt maar een paar ingrediënten nodig, en als je het eenmaal onder de knie hebt, zul je deze heerlijke versie met bessensmaak keer op keer willen maken.

Ben je op zoek naar meer manieren om van je marshmallows te genieten? Bekijk dan enkele van onze recepten die gebruikmaken van dit luchtige snoepgoed en kom erachter hoe je fondant maakt voor een mooie taart of rocky road met marsepein. Je kunt ook klassieke chocolate chip cookies maken en minimarshmallows aan het beslag toevoegen voor een extra kleverige lekkernij.

Marshmallows met bessensmaak

Zwarte bessen passen perfect bij marshmallows. De intense, scherpe smaak van het zwartebessensap vult de natuurlijke zoetheid van deze lekkernij uitstekend aan. Deze smaakcombinatie zorgt samen met de zuurheid van gevriesdroogde zwarte bessen, met hun

druifachtige aroma en ondertonen van kers, voor een nóg lekkerdere marshmallow. Het zwartebessensap geeft de marshmallows ook een mooie roze kleur.

Krijg het perfecte, zachte eindresultaat

Marshmallows zijn kleine, donzige kussentjes met een suikerachtige smaak, dus het is de bedoeling dat ze zo luchtig, kleverig en zacht mogelijk zijn. Dit betekent dat je ze in een blik zonder deksel 2-4 dagen op kamertemperatuur moet laten drogen.

Hoe langer je de marshmallows laat drogen, hoe taaier ze worden. Het beste is dat je ze af en toe proeft om te zien of ze de perfecte consistentie hebben. En als ze voor jou perfect zijn, doe je het deksel erop! Zo krijg je precies het resultaat dat jij wilt.

Andere smaken en wat crunch toevoegen

Als je de marshmallows wilt combineren met een ander soort fruit of andere bessensmaak, kun je de zwarte bessen bijvoorbeeld vervangen door een zure citrusvrucht zoals sinaasappel, citroen of limoen, die perfect bij de natuurlijke zoetheid van de marshmallows past.

Op zoek naar een intensere smaak voor de marshmallows? Probeer ze dan zeker eens met drop- of chocoladesmaak te maken. Voeg 2 eetlepels zoethoutpoeder of 2½ eetlepel goede cacaopoeder toe aan het suikermengsel voor een meer complexe, rijke en wat bittere smaak.

En als je van een knapperige structuur houdt, kun je de zelfgemaakte marshmallows ook dopen in getempereerde chocolade of gesmolten karamel en bedekken met fijngehakte noten zoals pecannoten, walnoten, amandelen of pinda’s, of decoratieve, heerlijke gevriesdroogde bessen zoals frambozen, aardbeien of kersen. Doop gewoon de ene helft van een marshmallow in de chocolade of karamel, rol hem in de gewenste noten of bessen en laat hem drogen.