Voeg voor een romige mornaysaus bij je macaroni met kaas koude melk toe aan de roux (het boter- en bloemmengsel) en blijf kloppen totdat de saus helemaal glad is. Doe de geraspte kaas er ook pas bij nadat je de steelpan van het vuur hebt gehaald. Met die eenvoudige tips moet je kunnen voorkomen dat de saus stremt en klontert
Gebeurt het toch? Geen probleem! Haal de kaassaus van het vuur en laat enkele minuten afkoelen. Voeg vervolgens een lepel citroensap, witte wijn of room toe (nooit allemaal: maak een keuze) en klop de saus krachtig tot je een glad mengsel krijgt. Het zuur in het citroensap en de witte wijn of het vet in de room helpt om de saus te stabiliseren.
Met een eenvoudig recept voor macaroni met kaas is lekker avondeten maken een fluitje van een cent! Lees hieronder verder voor meer informatie!
vezels | 78 gram vezels |
eiwit | 171 gram eiwit |
koolhydraten | 497,8 gram koolhydraten |
vet | 65,2 gram vet |
Water
|
3 L |
---|---|
Grof zout
|
1 el |
Gedroogde witte pasta bijvoorbeeld elleboogjesmacaroni of ditalini
|
350 g |
Gele uien (ca. 150 g), gesnipperd
|
2 |
Boter
|
25 g |
---|---|
Speciale tarwebloem
|
2 el |
Arla Biologische Halfvolle melk
|
600 ml |
Cheddar kaas geraspt
|
100 g |
Grof zout
|
1 tl |
Versgemalen peper
|
|
Geraspte cheddar en maasdammer
|
75 g |
Gemengde diepvries bonen (sperziebonen en gemengde bonen)
|
450 g |
---|---|
Water
|
1½ L |
Grof zout
|
1½ tl |
Wittewijnazijn
|
½ el |
Macaroni met kaas is een heerlijk Amerikaans gerecht dat vaak het ultieme comfortfood wordt genoemd. De combinatie van beetgare pasta met een rijke kaassaus is een klassieker die niemand kan weerstaan.
In ons ouderwetse recept voor macaroni met kaas gaat het gerecht de oven in om bovenop een licht knapperig, verrukkelijk laagje gesmolten kaas te creëren. Bovendien zorgt het kaaslaagje ervoor dat de macaroni niet uitdroogt in de oven, zodat je een heerlijk romig gerecht krijgt.
Vraag je je af wat er zoal past bij macaroni met kaas? Probeer dan zeker eens onze gemarineerde gemengde bonen! De combinatie van gemengde bonen, sperziebonen en macaroni met kaas is een klassieker. De bonen geven het kaasgerecht immers een frisse toets. Gebruik een mengeling van sperziebonen en bonensoorten zoals witte bonen en kidneybonen om verschillende texturen te krijgen. Omdat ze slechts een minuut worden geblancheerd, blijven de bonen knapperig en vormt hun textuur de ideale aanvulling op de zachte pasta met kaassaus.
Met wat verse kruiden en een pittige marinade tovert deze eenvoudige salade het gerecht om tot een volwaardige maaltijd.
Dit gerecht heeft echt een lekker dikke saus nodig. Mornaysaus is volgens ons dan ook de perfecte keuze. Deze variant van de klassieke Franse bechamelsaus kan je met verschillende soorten kaas bereiden.
Wij kozen voor geraspte kaas – een mengeling van cheddar, maasdammer en harde, belegen kazen – om een intense saus te maken met flink wat zoute en nootachtige accenten. Die smaken passen perfect bij macaroni en zorgen voor een extra romige macaroni met kaas uit de oven.
Heerlijke zelfgemaakte macaroni met kaas is een topper bij jong en oud. Bovendien duurt het niet lang om dit populaire gerecht te bereiden. In combinatie met een salade van gemarineerde sperziebonen en meer 'volwassen' smaken zoals knoflook, intense Dijonmosterd en lichtzure witte wijnazijn wordt deze Amerikaanse klassieker een echte favoriet van heel het gezin.
Op zoek naar meer eenvoudige gezinsrecepten voor ‘s middags en ‘s avonds? Bekijk dan zeker even ons recept voor kipburgers, spaghetti bolognese en tortilla.
Door wat ingrediënten toe te voegen kun je heel eenvoudig een pittigere macaroni met kaas maken. Gebruik bijvoorbeeld verse rode pepertjes, ingelegde pepers zoals jalapeño's of chilipoeder in het gerecht of topping voor je macaroni met kaas.
Als je geen verse of ingelegde pepers wilt gebruiken, kun je het gerecht met een zelfgemaakte kruidenmengeling op basis van cayenne-, paprika- en mosterdpoeder een heerlijk vurige, zoete en licht rokerige toets geven zonder dat het overweldigend wordt.