Macaroni met kaas

Macaroni met kaas wordt in de VS meestal 'mac & cheese' genoemd. Het is er een echte klassieker, die ondertussen de wereld heeft veroverd. Het pastagerecht wordt bereid door macaroni te combineren met een kaassaus. Dol op kaas? Probeer dan ons recept voor macaroni met kaas en bonen. Voor een verfrissende en crunchy toets combineren we het bekende kaasgerecht met een lichte, gemarineerde bonensalade.
Ingrediënten
Pasta
Water
|
3 L |
---|---|
Grof zout
|
1 el |
Gedroogde witte pasta bijvoorbeeld elleboogjesmacaroni of ditalini
|
350 g |
Gele uien (ca. 150 g), gesnipperd
|
2 |
Mornaysaus
Boter
|
25 g |
---|---|
Speciale tarwebloem
|
2 el |
Arla Biologische Halfvolle melk
|
600 ml |
Cheddar kaas geraspt
|
100 g |
Grof zout
|
1 tl |
Versgemalen peper
|
|
Geraspte cheddar en maasdammer
|
75 g |
Gemarineerde bonen
Gemengde diepvries bonen (sperziebonen en gemengde bonen)
|
450 g |
---|---|
Water
|
1½ L |
Grof zout
|
1½ tl |
Wittewijnazijn
|
½ el |
Bereidingswijze
Pasta
Mornaysaus
Gemarineerde bonen
Tips
Voeg voor een romige mornaysaus bij je macaroni met kaas koude melk toe aan de roux (het boter- en bloemmengsel) en blijf kloppen totdat de saus helemaal glad is. Doe de geraspte kaas er ook pas bij nadat je de steelpan van het vuur hebt gehaald. Met die eenvoudige tips moet je kunnen voorkomen dat de saus stremt en klontert
Tips
Gebeurt het toch? Geen probleem! Haal de kaassaus van het vuur en laat enkele minuten afkoelen. Voeg vervolgens een lepel citroensap, witte wijn of room toe (nooit allemaal: maak een keuze) en klop de saus krachtig tot je een glad mengsel krijgt. Het zuur in het citroensap en de witte wijn of het vet in de room helpt om de saus te stabiliseren.
Vragen over macaroni met kaas
Met een eenvoudig recept voor macaroni met kaas is lekker avondeten maken een fluitje van een cent! Lees hieronder verder voor meer informatie!
Hoe maak je macaroni met kaas?
Macaroni met kaas uit de oven is een lekker rijk en romig pastagerecht. Comfortfood dat ook nog eens heel eenvoudig is om te maken! Gekookte macaroni en uitjes mengen met zelfgemaakte kaassaus, extra kaas erover en gratineren in de oven. Terwijl je macaroni in de oven staat, heb je tijd om een licht bijgerechtje te maken, zoals onze sperziebonensalade in een pittige marinade die je goudbruine kaasgerecht een frisse toets geeft.
Welke kaas is nu het best voor macaroni met kaas?
De meningen lopen uiteen over wat nu de allerbeste kaas is, maar je hebt een kaas nodig die gemakkelijk smelt zonder draderig te worden. Ga ook voor een lekkere smaak die niet te mild, maar ook niet te sterk en te scherp is. Wij gebruiken een mengeling van cheddar, maasdammer en belegen kazen die speciaal is gemaakt om goed te smelten en een evenwichtige smaak biedt.
Wat eet je bij macaroni met kaas?
Een snelle ovenschotel als macaroni met kaas is heerlijk met een licht bijgerecht, zoals onze gemarineerde sperziebonen. Die knapperige salade tovert dit lekkere kaasgerecht om tot een volwaardige maaltijd. Andere populaire combinaties zijn sneetjes spek op de pasta of fijngesnipperde kruiden zoals bieslook om een zout of verfrissend accent toe te voegen.
Hoe lang moet macaroni met kaas in de oven?
Zet je macaroni met kaas ongeveer 20 minuten in de oven. Zoals je zelf misschien al hebt gemerkt, hangt de precieze baktijd af van je oven. Ideaal gezien moet de kaas op de pasta gesmolten zijn tot een mooi gouden laagje en licht bubbelen wanneer je het gerecht uit de oven haalt. Is de kaas na 20 minuten nog niet helemaal gesmolten? Wacht dan nog wat langer, maar houd je gerecht wel in de gaten.
Hoe maak je kaassaus voor macaroni met kaas?
Macaroni met kaas bereiden met mornaysaus (bechamelsaus met kaas), is heel eenvoudig. Begin met het maken van een roux: meng gesmolten boter met bloem, roer er geleidelijk aan de melk door en laat enkele minuten koken. Nadat je de pan van het vuur hebt gehaald, doe je de geraspte kaas erbij en breng je de saus op smaak. Je mornaysaus is nu klaar om bij de gekookte pasta te doen, waarna het gerecht in de oven mag.
Waarom is mijn macaroni met kaas klonterig?
De mornaysaus die gebruikt wordt in een romige macaroni met kaas kan klonterig worden als je warme in plaats van koude melk bij je roux doet of als je de geraspte kaas aan de saus toevoegt wanneer die nog heel heet is. Om te vermijden dat je saus hierdoor klontert, gebruik je altijd koude melk en zorg je ervoor dat je de pan van het vuur haalt voordat je de kaas aan de saus toevoegt.
Kan ik macaroni met kaas invriezen?
Dit gerecht is niet zo lang houdbaar. De restjes invriezen is dan ook een goed idee. In de vriezer blijft het gerecht ongeveer 3 maanden goed. Laat de macaroni afkoelen en doe het gerecht daarna in diepvrieszakken of luchtdichte doosjes ter grootte van een portie. Zo hoef je voor één persoon niet alles op te warmen. Laat je macaroni met kaas een nacht ontdooien voordat je het gerecht opwarmt. Lijkt de macaroni wat droog na het ontdooien? Voeg dan een beetje melk toe voordat je het opwarmt.
Hoe lang blijft macaroni met kaas goed?
In de koelkast is deze ovenschotel 3-4 dagen houdbaar. Macaroni met kaas uit de koelkast kun je zowel opwarmen in de magnetron, in de pan als in de oven. In de magnetron duurt het 1-2 minuten. Reken op ongeveer 5 minuten als je het gerecht wilt opwarmen in de pan. Houd in de oven rekening met 20-30 minuten op 175 °C. Doe de restjes in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie. Als de koude macaroni met kaas er droog uitziet, kun je enkele eetlepels melk toevoegen om het gerecht weer romig te maken.
Voedingswaarde
Energie-inhoud:
vezels | 78 gram vezels |
eiwit | 171 gram eiwit |
koolhydraten | 497,8 gram koolhydraten |
vet | 65,2 gram vet |
Romige zelfgemaakte macaroni met kaas
Macaroni met kaas is een heerlijk Amerikaans gerecht dat vaak het ultieme comfortfood wordt genoemd. De combinatie van beetgare pasta met een rijke kaassaus is een klassieker die niemand kan weerstaan.
In ons ouderwetse recept voor macaroni met kaas gaat het gerecht de oven in om bovenop een licht knapperig, verrukkelijk laagje gesmolten kaas te creëren. Bovendien zorgt het kaaslaagje ervoor dat de macaroni niet uitdroogt in de oven, zodat je een heerlijk romig gerecht krijgt.
Geserveerd met gemarineerde sperziebonen
Vraag je je af wat er zoal past bij macaroni met kaas? Probeer dan zeker eens onze gemarineerde gemengde bonen! De combinatie van gemengde bonen, sperziebonen en macaroni met kaas is een klassieker. De bonen geven het kaasgerecht immers een frisse toets. Gebruik een mengeling van sperziebonen en bonensoorten zoals witte bonen en kidneybonen om verschillende texturen te krijgen. Omdat ze slechts een minuut worden geblancheerd, blijven de bonen knapperig en vormt hun textuur de ideale aanvulling op de zachte pasta met kaassaus.
Met wat verse kruiden en een pittige marinade tovert deze eenvoudige salade het gerecht om tot een volwaardige maaltijd.
De perfecte kaassaus maken voor macaroni met kaas
Dit gerecht heeft echt een lekker dikke saus nodig. Mornaysaus is volgens ons dan ook de perfecte keuze. Deze variant van de klassieke Franse bechamelsaus kan je met verschillende soorten kaas bereiden.
Wij kozen voor geraspte kaas – een mengeling van cheddar, maasdammer en harde, belegen kazen – om een intense saus te maken met flink wat zoute en nootachtige accenten. Die smaken passen perfect bij macaroni en zorgen voor een extra romige macaroni met kaas uit de oven.
Een makkelijke avondmaaltijd waar heel het gezin dol op is
Heerlijke zelfgemaakte macaroni met kaas is een topper bij jong en oud. Bovendien duurt het niet lang om dit populaire gerecht te bereiden. In combinatie met een salade van gemarineerde sperziebonen en meer 'volwassen' smaken zoals knoflook, intense Dijonmosterd en lichtzure witte wijnazijn wordt deze Amerikaanse klassieker een echte favoriet van heel het gezin.
Op zoek naar meer eenvoudige gezinsrecepten voor ‘s middags en ‘s avonds? Bekijk dan zeker even ons recept voor kipburgers, spaghetti bolognese en tortilla.
Mag het wat pikanter?
Door wat ingrediënten toe te voegen kun je heel eenvoudig een pittigere macaroni met kaas maken. Gebruik bijvoorbeeld verse rode pepertjes, ingelegde pepers zoals jalapeño's of chilipoeder in het gerecht of topping voor je macaroni met kaas.
Als je geen verse of ingelegde pepers wilt gebruiken, kun je het gerecht met een zelfgemaakte kruidenmengeling op basis van cayenne-, paprika- en mosterdpoeder een heerlijk vurige, zoete en licht rokerige toets geven zonder dat het overweldigend wordt.
