Mac en cheese ballen

Mac en cheese ballen

1 u
Verander een geliefde klassieker in een favoriet voor het hele gezin met ons heerlijke recept voor mac en cheese ballen. De kleine hapjes combineren een romige, kaasachtige smaak met een krokant buitenlaagje, perfect om te delen. Je zult ervan houden, en de kinderen ook. Probeer het recept en houd iedereen blij met knabbelen.
https://www.arla.nl/recepten/mac-en-cheese-ballen/

Bereidingswijze

  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als het klaar is, giet af en spoel kort af onder koud water.
  • Meng de pasta met béchamelsaus, nootmuskaat, geraspte kaas, zout en peper.
  • Zet ongeveer 30 minuten in de koelkast tot het is afgekoeld. Vorm nu kleinere ballen van het mengsel en plaats deze weer ongeveer 30 minuten in de koelkast.
  • Klop de eieren los in een kom en maak twee kommen klaar met respectievelijk bloem en paneermeel.
  • Rol de ballen door de bloem, haal ze door het eimengsel en rol ze vervolgens door het paneermeel.
  • Verhit olie in een pan tot ongeveer 180 °C.
  • Frituur de ballen een paar tegelijk gedurende 5–6 minuten. Serveer met geraspte Parmezaanse kaas eroverheen.
Eet smakelijk!

FAQ: Vragen over mac en cheese ballen

Verander een familiefavoriet in een heerlijke snack met ons recept voor mac en cheese ballen. Hieronder vind je antwoorden op enkele veelgestelde vragen over deze kaasachtige hapjes.

Kan ik mac en cheese ballen van tevoren maken?
Ja, je kunt de mac en cheese ballen van tevoren vormen, zodat ze klaar zijn om later te frituren. Je kunt de ballen 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Als je van plan bent ze langer te bewaren, leg ze dan op een bakplaat en vries ze minstens 2 uur in voordat je ze overbrengt naar een vriezerbestendige bak of zak. Ze kunnen tot een maand ingevroren worden bewaard. Wanneer je ze wilt serveren, haal je ze door de bloem, het eimengsel en het paneermeel zoals aangegeven in het recept, en frituur je ze in olie.
Kan ik overgebleven macaroni met kaas gebruiken om deze ballen te maken?
Ja, overgebleven macaroni met kaas is uitstekend geschikt om mac en cheese ballen te maken. Afgekoelde restjes zijn precies goed om in stevige ballen te vormen. Voor een betere smaak en binding, voeg wat extra geraspte kaas toe, zoals mozzarella of cheddar. Meng goed, vorm ballen en koel of vries ze in tot ze stevig zijn. Haal de stevige ballen door de bloem, dompel ze in geklopt ei en rol ze vervolgens door het paneermeel voordat je ze frituurt.
Hoe bewaar ik mac en cheese ballen?
Laat de mac en cheese ballen na het frituren afkoelen op kamertemperatuur om te voorkomen dat ze zompig worden. Plaats ze, eenmaal afgekoeld, in een luchtdichte bak en zet ze in de koelkast om ze vers te houden. Ze blijven 3–5 dagen goed. Om ze opnieuw te genieten, verwarm je ze in de oven tot ze krokant zijn.

Ingrediënten

Gomiti elleboogjesmacaroni
200 g
Zout
1 el
Bechamelsaus met kaas
500 ml
Nootmuskaat, geraspt
½ tl
Mozzarella, geraspt
100 g
Cheddar kaas, geraspt
100 g
Zout en versgemalen peper naar smaak
Eieren
4
Tarwemeel
200 g
Paneermeel
250 g
Frituurolie
1½ L
Om te serveren
Parmezaanse kaas

Tips: Maak mac en cheese ballen

Heb je nog nooit mac en cheese ballen gemaakt? Geen zorgen; met deze tips ben je zo klaar om te beginnen.

Uniforme grootte met een schep

Om gelijkmatig gevormde mac en cheese ballen te krijgen, gebruik je een koekjes- of ijslepel om het mengsel te portioneren. Dit garandeert niet alleen dat alle ballen dezelfde grootte hebben, maar zorgt er ook voor dat ze gelijkmatig garen.

Verdubbel het recept

Gezien hoe populair mac en cheese ballen kunnen zijn, kun je altijd het recept verdubbelen. Dit is vooral handig voor feestjes of grote familiebijeenkomsten. Door meer in één keer te maken, bespaar je tijd en moeite in de toekomst – het is net zo makkelijk om een grotere hoeveelheid te maken, en je hebt extra's voor een andere dag.

Mac en cheese ballen – extra krokant en extra kaasachtig

Mac en cheese is nu nog beter met dit recept. Onze mac en cheese ballen zijn een leuke en heerlijke draai aan een favoriete klassieker die de knapperigheid verdubbelt en de kaasachtige heerlijkheid verdrievoudigt. Met slechts basis ingrediënten, inclusief veel kaas, zijn deze kaashapjes heel eenvoudig te maken en gegarandeerd een hit aan elke tafel met hun romige, smeuïge binnenkant en bevredigend krokante buitenkant. Om ruzie over wie het laatste krijgt te voorkomen, raden we aan om een extra portie te maken – of twee.

Voor alle macaroni met kaas liefhebbers hebben we meer heerlijke recepten om te proberen. Probeer onze buffalo chicken mac en cheese, gebakken mac en cheese, of een snelle mac en cheese.

Kaasachtige macaroni ballen met béchamelsaus, mozzarella en cheddar kaas

Om deze gefrituurde mac en cheese ballen te maken, heb je natuurlijk macaroni (ook wel elleboogpasta genoemd), een gladde saus en een royale hoeveelheid geraspte kaas nodig. De weelderige béchamelsaus verrijkt met mozzarella en cheddar smelt onberispelijk samen met de zachte macaroni. De mozzarella biedt een milde, romige smaak die de scherpe, licht zurige rijkdom van de cheddar aanvult. Neem dus je tijd en laat dit mengsel afkoelen en stevig worden; het zal het vormen van de ballen makkelijker maken. We beloven dat het het wachten waard zal zijn.

Een krokante afwerking met eieren en paneermeel

We geven de macaroni met kaas ballen een krokante afwerking met een laagje eieren en paneermeel. De eieren helpen het paneermeel beter te hechten, waardoor een dikke, knapperige korst ontstaat die bevredigend kraakt bij elke hap. Deze textuurcontrast met de zachte, kaasachtige binnenkant maakt de hapjes onweerstaanbaar aantrekkelijk en meerish. Ze zijn zo goed dat je er keer op keer je tanden in wilt zetten.

Heerlijke hapklare vingereten

Als kaas en pasta jouw favorieten zijn, bereid je dan voor om verliefd te worden op onze mac en cheese ballen. De heerlijke hapjes transformeren traditionele pastagerechten in leuk, hapklaar vingereten perfect voor elke gelegenheid. Of je nu een feestje, een spelletjesavond host, of gewoon een smakelijke snack wilt om op te knabbelen, deze kaasachtige lekkernijen stellen nooit teleur. Serveer ze met een beetje Parmezaanse kaas of een dip naar keuze, bijvoorbeeld een pittige marinara saus, zelfgemaakte salsa, klassieke ranch dressing, of rokerige BBQ saus om de rijkdom van de kaas aan te vullen. Ze zullen voor je het weet verdwenen zijn.

Voeg je eigen touch toe

Experimenteer met verschillende kazen of toevoegingen, zoals kruiden of een hint van truffelolie. Als je een beetje hitte niet kunt weerstaan, voeg dan een paar kruiden toe zoals cayennepeper, chilivlokken of gesneden jalapeños om de kaasachtige lekkernijen een pittige kick te geven.

Je kunt de mac en cheese ballen ook in de oven of een airfryer bereiden. Verwarm je oven voor op 200 °C en bereid een bakplaat met bakpapier en een lichte laag olie. Plaats de ballen op de bakplaat en bak ze ongeveer 10 minuten. Draai ze om en bak nog eens 7 minuten tot ze goudbruin zijn. Als je een airfryer gebruikt, verwarm dan voor op 190 °C. Kook de ballen 10 minuten, draai ze om, en kook nog eens 10 minuten tot ze krokant en goudbruin zijn. Beide methoden geven je een knapperige buitenkant met een zachte, kaasachtige binnenkant.