Luqaimat

Luqaimat

30 min.
Er zijn al traditionele recepten voor luqaimat gevonden uit de Middeleeuwen. Van deze goudbruine lekkernijen wordt al generaties lang genoten. In onze kijk op de klassieke traktatie hebben we ervoor gekozen ze te vullen met een heerlijke roomkaasvulling en ze te garneren met gehakte walnoten en kastanjes. Zoals de traditie voorschrijft, worden ze bedropen met zelfgemaakte siroop met rozenwater en bestrooid met noten. Probeer ons recept voor traditionele, gemakkelijke luqaimat deze ramadan om hapklare, zoete hapjes met kaas te maken waar iedereen dol op zal zijn.
https://www.arla.nl/recepten/luqaimat/

Bereidingswijze

  • Meng in een kom de melk met de plantaardige olie.
  • Meng in een andere kom de bloem en de gist.
  • Giet het melk- en oliemengsel in de kom met droge ingrediënten en meng goed. Misschien moet je je handen gebruiken om het deeg te kneden (het moet los en elastisch zijn).
  • Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg minstens 30 minuten, liefst 1 uur, rijzen op een warme plaats (het moet ongeveer verdubbelen in volume).
  • Hak de walnoten fijn.
  • Rol het deeg uit en steek er cirkels uit.
  • Leg op elke cirkel een eetlepel gekookte roomaas, bestrooi met walnoten, vouw de cirkel dicht en rol hem tot een bal.
  • Bak de balletjes in de plantaardige olie goudbruin.
  • Doe voor de bereiding van de siroop het water met de suiker in een steelpan en breng het al roerend aan de kook tot de suiker is opgelost. Laat 5 minuten pruttelen zonder te roeren. Meng het citroensap en het rozenwater erdoor en haal van het vuur. Laat afkoelen.
  • Doop de gefrituurde balletjes in de siroop en bestrooi ze met walnoten en kastanjes.
Eet smakelijk!
Tip

In een recept voor krokante luqaimat kan staan dat je de met roomkaas gevulde hapjes twee keer moet bakken. Tweemaal gebakken zoete deegballetjes zijn extra krokant. Als je ze de eerste keer bakt, doe dat dan slechts 1-2 minuten tot ze licht goudbruin zijn en haal ze dan uit de olie. Als u ze opnieuw bakt, laat je ze bakken tot ze diep goudbruin zijn. Laat ze tussen de eerste en tweede keer bakken afkoelen. Tijdens de eerste keer bakken worden ze gaar, en de tweede keer geeft ze een krokante buitenkant.

Vragen over luqaimat

Met het beste recept voor luqaimat bij de hand is het maken van deze lekkere iftar-traktaties voor de ramadan snel en gemakkelijk. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om meer te weten te komen over de traditionele zoete deegballetjes.

Waar is luqaimat van gemaakt?
Arabische luqaimat wordt gemaakt van een gezuurd gistdeeg dat tot hapklare deegballetjes wordt gevormd. Deze lekkernijen, ook bekend als zoete dumplings, worden goudbruin gebakken, besprenkeld met zelfgemaakte siroop met rozenwater en bestrooid met noten. Luqaimat kan, zoals in ons recept, worden gevuld met heerlijke vullingen. Populaire keuzes zijn zachte en iets hartige roomkaas, knapperige noten en modernere opties zoals chocolade of hazelnootpasta.
Hoe maak je luqaimat met kaasvulling?
Luqaimat-donutballetjes zijn heel lekker met een romige vulling en het maken ervan is ongelooflijk eenvoudig. Rol het gerezen deeg uit en gebruik een glas of het deksel van je roomkaas om perfecte cirkels te maken. Leg nu met twee lepels in het midden van elke cirkel een schepje roomkaas. Bestrooi met een paar gehakte walnoten. Vouw de cirkels dubbel en plooi de randen met je vingers goed dicht voordat je ze tot kleine balletjes rolt. Bak deze goudbruin, besprenkel ze met rozenwatersiroop en walnoten en eet ze terwijl ze warm zijn.
Hoe bak je luqaimat?
Bij het bakken van luqaimat moet je ervoor zorgen dat de olie goed verhit wordt. Als de olie te koud is, kan dat leiden tot vettige in plaats van knapperige lekkernijen. Verhit de olie langzaam op middelhoog vuur en gebruik een klein stukje deeg om te testen of het klaar is. Als het deeg sist wanneer je het in de olie laat vallen, is de olie warm genoeg (als je een kookthermometer gebruikt, richt je cdan op 160-170 °C). Gebruik een schuimspaan om de donutballetjes door de olie te bewegen, zodat ze gelijkmatig gaar worden. Bak ook niet te veel balletjes tegelijk, want dan kan de temperatuur van de olie dalen.
Wanneer wordt luqaimat geserveerd?
Een Arabisch zoet luqaimat-dessert wordt het best warm geserveerd nadat het is besprenkeld met rozenwatersiroop, honing of dadelsiroop. Hoewel ze ongeacht de gelegenheid heerlijk smaken, zijn deze zoete lekkernijen de perfecte manier om een iftar-maaltijd af te sluiten, wanneer jij en uw gezin net hebben genoten van verschillende smakelijke hartige gerechten. Bewaar eventuele restjes tot 2 dagen op kamertemperatuur in een luchtdicht bakje.

Ingrediënten

Luqaimat:
Roomkaas, gekookt
100 g
Melk
240 ml
Algemeen bloem
240 g
Plantaardige olie
240 ml
Gist
1 tl
Gehakte walnoten
100 g
Plantaardige olie
720 ml
Siroop:
Water
240 ml
Suiker
400 g
Citroensap
1 tl
Rozenwater
2 el
Garnering:
Walnoten
Kastanjes

Gevulde luqaimat met roomkaas

Luqaimat wordt gemaakt met een gistdeeg dat in plantaardige olie wordt gebakken. Hierdoor krijgen ze de knapperige buitenkant en de malse binnenkant waarvoor ze bekend en geliefd zijn. De luchtige binnenkant van de bolletjes verbergt een kern van roomkaasvulling met krokante stukjes walnoot. De mild smakende, maar lichtzure en hartige kaasvulling brengt de zoetheid van de traktatie perfect in evenwicht en voorkomt dat deze in siroop gedrenkte deegballetjes te zoet worden.

Als je op zoek bent naar meer lekkere recepten met een kaasvulling, raden we je aan ons recept voor sambousek met kaas en ons recept voor börek met kaas te bekijken.

Traditionele zoete deegballetjes uit het Midden-Oosten

Luqaimat, lugaimat, lokma, awamat, Arabische donutballetjes, zoete dumplings uit het Midden-Oosten, Emirati fritters – een heerlijke snack met veel verschillende namen! Maar hoe je ze ook noemt, deze zoete, gefrituurde lekkernijen zijn perfect voor de ramadan. Gevuld met roomkaas en walnoten, gebakken tot goudbruine perfectie en gedoopt in een eenvoudige siroop met rozenwater zijn deze hapjes knapperig, krokant en kleverig.

Voor een gerecht dat ook heerlijk knapperig is aan de buitenkant en een smeuïge vulling heeft, bekijk je ons recept voor gefrituurde qatayef.

Geniet van luqaimat met roomkaas als een heerlijk dessert of tussendoortje

Luqaimat-donuts met roomkaas zijn heerlijke desserthapjes of tussendoortjes voor de ramadan. Bereid het deeg van tevoren, zodat het de tijd heeft om te rijzen terwijl je samen met je gezin eet. Terwijl de anderen zich na de maaltijd ontspannen, ga je terug naar de keuken om de donutballetjes te maken en te bakken. Zo kun je ze warm en vers serveren en ervan genieten als ze op hun knapperigst en luchtigst zijn.

Voeg een eigen accent toe

Nadat je de hapjes met een eenvoudige siroop hebt besprenkeld, kun je ze decoreren met verschillende smakelijke traditionele luqaimat-ingrediënten, afhankelijk van of je de zoete en nootachtige smaken wilt versterken of ze wat pittiger wilt maken.

Door ze te bestrooien met gesuikerde noten of geroosterde sesamzaadjes bereik je het eerste, terwijl je het laatste kunt doen door ze te bestrooien met gemalen specerijen zoals zoet-pittige kaneel, pittige kardemom of delicate, bloemige saffraan. Deze kruiden kunnen natuurlijk ook in het beslag zelf worden gebruikt. Om de luqaimat zoeter te maken kun je ze zelfs met poedersuiker bestrooien.

Combineer ook eens andere noten, zoals pistachenoten, amandelen of hazelnoten, met onze milde luqaimat met roomkaas. De groene pistachenoten zien er bijzonder mooi uit wanneer ze bovenop de met stroop bedekte donutballetjes worden gestrooid.