De belangrijkste tip om de heerlijke, luchtige textuur van een soufflépannenkoek te verkrijgen, is ze tijdens het bakken niet te storen. Wanneer je het deksel op de pan hebt gelegd, moet je het de aanbevolen 3 minuten laten liggen. Kun je de drang niet weerstaan om de pannenkoeken gedurende die tijd te controleren, dan is de kans groot dat ze niet luchtig zullen zijn.
Je moet ook voorzichtig zijn wanneer je de eiwitten toevoegt. Je mag ze niet roeren of mengen, want dan kan het beslag ‘inzakken’, waardoor de luchtige textuur verloren gaat die het stijve eiwit anders zou hebben toegevoegd. Bij soufflépannenkoeken draait alles om lucht en luchtigheid. Daarom is het erg belangrijk om de luchtige, stijve eiwitten voorzichtig in het beslag te spatelen.
Een heerlijk, zelfgemaakt ontbijt of tussendoortje bereiden is erg eenvoudig met ons recept voor luchtige pannenkoeken. Hier kom je meer te weten over hoe je pannenkoeken echt luchtig maakt en vind je de antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over deze lichte, luchtige soufflépannenkoeken en wat ze zo onweerstaanbaar maakt.
Eiwitten
|
3 |
---|---|
Witte azijn
|
1 tl |
Suiker
|
2 el |
Eidooiers
|
2 |
Arla Biologische halfvolle melk
|
1½ el |
Boter (gesmolten)
|
10 g |
Vanillepeultje (zaadjes) of een gelijkaardige hoeveelheid vanillepasta
|
½ |
Grof zout
|
¼ tl |
Algemeen bloem
|
3 el |
Boter
|
5 g |
---|
Vruchten of bessen (bv. sinaasappelpartjes, frambozen, bosbessen en/of braambessen)
|
200 g |
---|---|
Crème fraîche
|
250 ml |
Je hebt ongetwijfeld al gehoord van de uitdrukking 'zo plat als een pannenkoek', maar een pannenkoek hoeft niet plat te zijn om lekker te zijn. Deze luchtige pannenkoeken bewijzen zelfs dat
het tegengestelde ook waar kan zijn. Met dit eenvoudige recept bak je de lichtste, luchtigste pannenkoeken. De soufflé-achtige textuur zorgt voor een veel luchtigere ervaring dan om het even welke andere soort pannenkoek. Een stapel van onze zoete en luchtige Japanse soufflépannenkoeken zal zeker indruk maken op vrienden en familie.
Deze luchtige pannenkoeken zijn perfect als ontbijt of tussendoortje en kunnen het best warm worden gegeten met vers fruit en bessen naar keuze. Wat zuurdere bessen zoals frambozen of zwarte bessen passen goed bij soufflépannenkoeken. Maar als aardbeien of bosbessen je favoriet zijn, is dat ook een prima keuze. Wat zure room of Griekse yoghurt past perfect bij de zoete vanillesmaak van de luchtige pannenkoeken en brengt het geheel heerlijk in evenwicht.
Heb je zin in een ander soort pannenkoek of gewoon wat meer zoetigheid? Probeer dan ons recept voor Amerikaanse pannenkoeken. Deze zijn licht en zoet, net als onze soufflépannenkoeken, maar minder dik. Serveer ze met zoete ahornsiroop en boter.
Een van de geheimen om deze soufflépannenkoeken extra luchtig te maken, is de witte azijn. Het lijkt misschien vreemd om azijn toe te voegen aan een recept voor zoete, luchtige pannenkoeken. Maak je echter geen zorgen als de scherpe smaak van azijn niet jouw ding is: je proeft de bitterheid van de azijn helemaal niet.
Het andere geheim achter die heerlijke textuur is het gebruik van eiwitten. Wanneer eiwitten worden opgeklopt tot ze helemaal stijf zijn, komt er lucht in de proteïnen. Deze lucht zet uit wanneer de pannenkoeken worden gebakken, waardoor ze hun luchtige consistentie krijgen. De opgeklopte eiwitten moeten voorzichtig door het pannenkoekenbeslag worden gespateld om te voorkomen dat de lucht ontsnapt.
Je kunt ons recept voor soufflépannenkoeken op verschillende manieren aanpassen. Als je van intense smaken houdt zoals in ons recept voor chai latte, probeer dan de luchtige pannenkoeken wat kruidiger te maken door kardemom, kruidnagel, steranijs of kaneel aan het beslag toe te voegen. Deze warme kruiden geven ze zeker een andere dimensie en maken ze perfect voor frisse herfstochtenden of donkere winternachten.
Een andere mogelijkheid om je soufflépannenkoeken een twist te geven die helemaal in het Japanse thema past, is matcha aan het beslag toevoegen. Deze groene thee in poedervorm maakt het smaakprofiel van de luchtige pannenkoeken complexer door er een vleugje hartigheid aan toe te
voegen. De thee geeft de soufflépannenkoekjes ook een groene tint, die prachtig afsteekt tegen de witte crème fraîche of Griekse yoghurt en rode vruchten zoals frambozen.