Linzensoep

Linzensoep

35 min.
Zin in een rijke, verwarmende linzensoep die je in een handomdraai kunt bereiden? Dit is een eenvoudig vegetarisch recept met rode linzen en crème fraîche, op smaak gebracht met paprika en chili. Serveer de linzensoep met wat vers gebakken brood.
https://www.arla.nl/recepten/linzensoep/

Bereidingswijze

  • Pel en snipper de ui en de knoflook. Bak de linzen, ui en knoflook in boter en koolzaadolie in een pan.
  • Voeg de tomaten, de bouillon, het zout en de peper toe. Leg een deksel op de pan en laat 15 minuten koken.
  • Snijd de paprika's in stukjes en doe ze bij de soep. Roer de zure room erdoor en kook nog 5 minuten.
  • Breng de linzensoep op smaak met citroensap en bestrooi met de geraspte schil.
  • Klaar!
Eet smakelijk!

Linzensoep

Moet je linzen weken voordat je soep maakt?
Het is niet nodig om linzen te weken. Ze zijn bijna altijd gaar na 30 minuten of minder koken. Wat je wel moet doen, is ze spoelen tot het water helder is en je geen belletjes of zepige resten meer ziet. Controleer ook de linzen grondig voor je ze gebruikt, anders vind je misschien wel kleine steentjes in je soep.
Kun je linzen te gaar koken in soep?
Dat is een kwestie van smaak. Wil je een romige linzensoep, begin dan met gespleten rode linzen en kook ze tot ze uit elkaar vallen. Wil je meer textuur en stevigheid, kies dan voor zwarte belugalinzen en stop met koken wanneer ze zacht zijn maar toch nog hun vorm behouden.
Hoe lang is linzensoep houdbaar in de vriezer?
Normaal is linzensoep in de vriezer maximaal zes maanden houdbaar, afhankelijk van wat je toevoegt. Uien, knoflook, wortels, pastinaak en selderij kunnen goed in soep worden ingevroren. Aardappelen echter niet, omdat die uit elkaar vallen als ze ontdooien.
Waarom is mijn linzensoep korrelig?
Onvoldoende gekookte linzen zijn de belangrijkste oorzaak van een korrelige soep, vooral als je de ingrediënten pureert en liever een gladdere, romigere consistentie hebt. In dit geval werken iets te gare linzen het beste. Ons recept is voor een dikkere soep met veel verschillende texturen en smaken, wat betekent dat je kunt experimenteren met de gaarheid van je linzen totdat je de perfecte consistentie voor je gezin hebt gevonden.

Ingrediënten

Gedroogde rode linzen
2½ g
Rode uien
2
Knoflookteentje
1
Boter
Tomatenpassata
400 g
Groentebouillon
800 ml
Zout
½ tl
Grofgemalen zwarte peper
1 tl
Gele paprika's
2
Zure room, light, paprika en chili
200 ml
Citroen, geraspte schil en sap
½

Er zijn evenveel soorten linzensoep als er soorten linzen zijn. Gespleten rode linzen, hele groene linzen, bruine linzen, Franse Le Puy-linzen of stevige, zwarte belugalinzen – ze hebben allemaal verschillende kenmerkende smaken en texturen. En ze zijn allemaal heerlijk.

Een klassiek vegetarisch voor- of hoofdgerecht

Linzen zijn veelzijdig en snel te koken. Het is een goed idee om altijd een zakje bij de hand te hebben voor noodgevallen tijdens een etentje. Stel dat er een vleesetende gast opdaagt met een onverwachte metgezel die vegetariër blijkt te zijn! Ja, linzen zijn zo makkelijk. Je kunt ze in een wip bereiden en toch de rest van het eten op tijd op tafel krijgen.

Geef je linzensoep een ander accent met kruiden van over de hele wereld

Elke cultuur heeft zijn eigen kijk op linzensoep. In Italië wordt hij vaak op smaak gebracht met pancetta en runderbouillon, of met zoete Italiaanse worst. Voor een Marokkaans accent voeg je gemalen gember, koriander, komijn, paprika, chilipoeder en kaneel toe. Indiase dal bevat vaak asafoetida, fenegriek en kurkuma. En onthoud: de eenvoudigste linzensoepen zijn ook vaak de lekkerste. Gesauteerde uien en knoflook, een blik tomaten en heel veel tijm staan garant voor een heerlijke rodelinzensoep. Voeg vóór het serveren naar smaak nog peper en zout en wat citroensap toe.