Gedroogde rode linzen
|
2½ g |
---|---|
Rode uien
|
2 |
Knoflookteentje
|
1 |
Boter
|
|
Tomatenpassata
|
400 g |
Groentebouillon
|
800 ml |
Zout
|
½ tl |
Grofgemalen zwarte peper
|
1 tl |
Gele paprika's
|
2 |
Zure room, light, paprika en chili
|
200 ml |
Citroen, geraspte schil en sap
|
½ |
Er zijn evenveel soorten linzensoep als er soorten linzen zijn. Gespleten rode linzen, hele groene linzen, bruine linzen, Franse Le Puy-linzen of stevige, zwarte belugalinzen – ze hebben allemaal verschillende kenmerkende smaken en texturen. En ze zijn allemaal heerlijk.
Linzen zijn veelzijdig en snel te koken. Het is een goed idee om altijd een zakje bij de hand te hebben voor noodgevallen tijdens een etentje. Stel dat er een vleesetende gast opdaagt met een onverwachte metgezel die vegetariër blijkt te zijn! Ja, linzen zijn zo makkelijk. Je kunt ze in een wip bereiden en toch de rest van het eten op tijd op tafel krijgen.
Elke cultuur heeft zijn eigen kijk op linzensoep. In Italië wordt hij vaak op smaak gebracht met pancetta en runderbouillon, of met zoete Italiaanse worst. Voor een Marokkaans accent voeg je gemalen gember, koriander, komijn, paprika, chilipoeder en kaneel toe. Indiase dal bevat vaak asafoetida, fenegriek en kurkuma. En onthoud: de eenvoudigste linzensoepen zijn ook vaak de lekkerste. Gesauteerde uien en knoflook, een blik tomaten en heel veel tijm staan garant voor een heerlijke rodelinzensoep. Voeg vóór het serveren naar smaak nog peper en zout en wat citroensap toe.