Zelfgemaakte limonade maken is niet moeilijk, maar je moet wel veel citroenen persen. Volg deze eenvoudige tips om zoveel mogelijk sap uit de mooie, gele vruchten te halen.
Rol de citroenen heen en weer op het aanrecht terwijl je er stevig op duwt. Zo krijgt je er gemakkelijker veel heerlijk sap uit, omdat het sap al uit het vruchtvlees begint los te laten voordat je de citroenen doormidden snijdt. Een andere manier om de citroenen voor te bereiden op het persen is ze zachter te maken door de hele vrucht 10-20 seconden in de magnetron te verwarmen.
Als je deze twee tips wilt combineren, begin dan met het opwarmen van de citroenen en laat ze afkoelen voordat je ze gaat rollen, zodat je je handpalmen niet verbrandt.
Als je je altijd al hebt afgevraagd hoe je een fris, zuur drankje met citroensmaak maakt, zoek dan niet verder dan dit gemakkelijke recept voor limonade. Lees hieronder verder voor meer informatie over het drankje en maak je klaar om het zelf te maken!
vezels | 36,8 gram vezels |
eiwit | 6,7 gram eiwit |
koolhydraten | 352,3 gram koolhydraten |
vet | 5,2 gram vet |
Water
|
250 ml |
---|---|
Suiker (ca. 190 g)
|
2¼ dl |
Biologische citroenen
|
5 |
Versgeperst citroensap (het sap van ongeveer 5 citroenen)
|
200 ml |
Zelfgemaakte limonade is een geweldige dorstlesser! De frisse en intense citrussmaak, die een perfect evenwicht biedt tussen zuur en zoet, maakt de limonade heerlijk, zowel op zichzelf als bij maaltijden, gebak en desserts. De unieke manier waarop het je gehemelte verfrist maakt het de perfecte aanvulling op een pittig menu. Serveer limonade eens met smaakvolle gerechten zoals kip tikka masala om de verfrissende kracht ervan te testen.
Deze verfrissende drank met citroensap en -schil zit vol stevige en heldere citrussmaken. De eenvoudige siroop infuseren met verse citroenschil is een goede manier om er een intense bloesemachtige citroensmaak aan toe te voegen, terwijl er weinig tot geen bitterheid aan wordt toegevoegd. Het versgeperste sap geeft een heerlijke maakt de zoete eenvoudige siroop heerlijk wrang en zuur.
Voor het beste resultaat en een drankje dat barst van de citroensmaak, gebruik je verse en sappige citroenen. Je kunt gewone citroenen of de zoetere Meyer-citroenen gebruiken, maar zorg ervoor dat je voldoende vers sap en schil gebruikt en proef of het zoeter of zuurder moet. De combinatie van schil en sap zorgt voor een smaakexplosie met de intense wrangheid van de citroenschil en het extra zure van het sap.
Citroen is een heerlijk ingrediënt om mee te werken in zowel zoete als hartige gerechten. Als je nog meer manieren zoekt om citroen in je gerechten te verwerken, bekijk dan eens onze prachtig gele paastaart met citroen en maanzaad, deze bulgursalade die wordt opgefrist met citroensap en -rasp, of een klassiek gebraden gerecht zoals gebakken kip met knoflook, rozemarijn en citroen.
Een heel mooie versie van klassieke zelfgemaakte limonade is roze limonade. Deze variëteit kan op verschillende manieren zijn kenmerkende heldere kleur krijgen. Bij sommige methoden wordt naast kleur ook smaak toegevoegd, terwijl bij andere manieren de drank alleen een mooie rode kleur krijgt.
Dit laatste kan worden bereikt door ‘smaakloos’ bietensap te gebruiken dat appels bevat om de natuurlijke aardsheid van de biet te maskeren. Je krijgt een roze limonade die net zo smaakt als een gewone, maar met een prachtige kleur.
Als je daarentegen je roze limonade kleurt met grenadine, dat vaak wordt gebruikt om drankjes zoals een tequila sunrise te mixen, krijg je een heldere kleur en vleugjes vanille en granaatappel. Als je meer wilt experimenteren met het smaakprofiel van dit recept, probeer dan eens zuur cranberrysap te gebruiken of verse rode bessen zoals aardbeien en frambozen voor extra zoetheid.