Citroensap
|
100 ml |
---|---|
Bruine suiker
|
135 g |
Eidooiers
|
|
Boter
|
50 g |
Een heerlijk pittige citrussmaak die de rijke zoetheid van een cake, taart of pudding in evenwicht brengt. Het is een van die dingen die bijna niemand kan weerstaan. Lemon curd past perfect bij heel wat verschillende desserts en taarten – en gaat net zo goed bij een knapperige beboterde toast. En nog beter: je hebt er alleen alledaagse ingrediënten als citroen, suiker en eieren voor nodig en het is dus erg makkelijk te maken. Je kunt zelfs proberen de citroen te vervangen door andere friszure favorieten zoals grapefruit of sinaasappel.
Het niet verspillen van lemon curd zou een van de makkelijkste dingen in het leven moeten zijn. Je hoeft je vers gemaakte curd alleen maar goed te bewaren in een afgesloten pot in de koelkast. Dan kunnen je geliefden en jijzelf wanneer jullie maar willen genieten van die friszure lekkernij. Je hoeft er zelfs niet veel van te gebruiken: lemon curd is ook overheerlijk in kleinere hoeveelheden, zoals dun uitgesmeerd op beboterde toast. De grootste uitdaging zal waarschijnlijk zijn ervoor te zorgen dat de lemon curd niet al te snel opraakt.
Ben jij of iemand die je kent gek op citroen? Smeer dan wat lemon curd tussen laagjes smeuïge citroencake. Werk de boven- en zijkanten van de cake af met citroenglazuur en garneer met verse citroenschil. Je kunt de lemon curd natuurlijk ook combineren met een scala aan smaken, zoals witte chocolade, bessen, slagroom of roomkaas in je cake, of in een klassieke citroenmeringuetaart. Je kunt je cake ook een kruidige smaak geven door de lemon curd aan te vullen met gehakte munt of wat vers geplukte tijm.
Als je je lemon curd niet in één keer op hebt, maak je dan geen zorgen. Zet hem in een afgesloten pot in de koelkast om niet-citroenachtige aroma's te weren. De curd blijft zo tot twee weken vers, afhankelijk van de temperatuur in de koelkast. Als je hem langer wilt bewaren, zorg dan dat de pot vriesbestendig is, schrijf er de bereidingsdatum op en zet hem in de vriezer. Je kunt lemon curd tot een jaar lang invriezen. Laat de lemon curd een nachtje ontdooien in de koelkast wanneer je hem wilt opeten.
Zoals gezegd past lemon curd perfect bij heel wat verschillende zoete lekkernijen. Neem een taart of taartbodem en verdeel de curd erover. Voeg wat slagroom of meringue toe en je hebt een heerlijk dessert. Je kunt de lemon curd ook samen met granola, bessen en yoghurt in laagjes aanbrengen voor een heerlijke parfait. Probeer ook eens wat toe te voegen aan het fruit van een bosbessen- of bramencrumble. Je kunt het zelfs door dikke slagroom spatelen voor een zoete, friszure mousse. Je snapt het al: lemon curd biedt oneindig veel mogelijkheden als dessertversterker.
Ja, er bestaat een risico dat de curd klontert tijdens het maken ervan. Gelukkig gebeurt dit niet zomaar. Het heeft alles te maken met de temperatuur. Als de temperatuur van het mengsel hoger is dan 86 °C wanneer je de eidooiers toevoegt, zullen de dooiers stollen en zal de curd klonteren. Daarom moet je het mengsel van gekookte suiker en citroensap een beetje laten afkoelen voordat je de rest van de ingrediënten toevoegt. Een kookthermometer gebruiken om de temperatuur van het mengsel te controleren is de veiligste manier om elke keer een glad resultaat te garanderen.