Lamsmoussaka

Lamsmoussaka

30 min.
Moussaka met lamsvlees en aubergine is een geliefd gerecht in een groot deel van de wereld. In onze versie van deze Griekse klassieker hebben we de dungesneden aardappelen vervangen door penne en er een pastagerecht met kaas van gemaakt. Probeer ons eenvoudige lamsmoussakarecept met bechamelsaus als maaltijd om je familie, vrienden en gasten mee te verrassen.
https://www.arla.nl/recepten/lamsmoussaka/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 190 °C.
  • Verhit de helft van de olie in een grote koekenpan, voeg aubergine toe en bak tot deze licht goudbruin en zacht is. Haal de aubergine uit de pan en zet apart.
  • Doe de rest van de olie in de pan en voeg ui, knoflook, lamsgehakt, kruiden en rozemarijn toe. Bak op middelhoog vuur gedurende 5-8 minuten tot alles bruin en geurig is.
  • Doe de aubergine samen met de pastasaus in de pan en laat 5 minuten sudderen.
  • Kook ondertussen de pasta in een grote pan met gezouten kokend water volgens de instructies op de verpakking. Giet af.
  • Doe in een grote, diepe ovenschaal de helft van het lamsgehakt en verdeel gelijkmatig. Beleg met de helft van de pasta en giet er ⅓ van de bechamelsaus over. Voeg het resterende lamsgehakt en de pasta in laagjes toe en bedek met de rest van de bechamelsaus. Bestrooi met mozzarella.
  • Bak 25-30 minuten in de oven goudbruin.
Eet smakelijk!
Tip

Als de aubergines die je gebruikt niet zo vers zijn, kunnen ze een beetje bitter smaken. Deze bitterheid kun je wegnemen door de plakjes of blokjes te zouten en ze ongeveer 5 minuten te laten rusten voordat je ze gaat bakken. Je kunt het zout eraf spoelen of deppen met een keukenpapiertje, zodat je niet al het zout in het gerecht krijgt. Het zouten van de aubergine is ook een manier om deze mals te maken, zodat die een nog beter mondgevoel heeft in de lamsmoussaka.

Vragen over lamsmoussaka

Een lamsmoussaka met aubergine en pasta met aromatische kruiden is een Midden-Oosterse versie van een Griekse klassieker. Lees er hieronder meer over!

Wat is lamsmoussaka?
Lamsmoussaka is een populair gerecht met lamsgehakt en aubergine. Hoewel het het bekendst is in de Griekse keuken, de Balkan en het Midden-Oosten, is het over het grootste deel van de wereld bekend. Traditioneel wordt het gemaakt met laagjes gesneden aardappelen, gebakken aubergineplakjes en een lams- en tomatensaus met een kaasachtige, witte saus, maar het kan ook worden gemaakt met pasta met aromatische kruiden als kaneel, komijn, kruidnagel, tijm, basilicum en rozemarijn met laagjes aubergine, lamsgehakt en kaas/bechamelsaus.
Hoe maak je lamsmoussaka?
Om een moussaka met lamsgehakt en pasta maken, begin je met het bakken van de aubergineschijfjes. Zet deze opzij. Bak het lamsvlees met uien, knoflook en kruiden. Kook ondertussen de pasta. Bouw de moussaka op: Begin met een laag lamsvlees (ongeveer de helft) en bedek met de helft van de pasta en een derde van de bechamelsaus. Werk de laagjes af met het resterende vlees, pasta en saus en werk af met geraspte mozzarella. Bak de lamsmoussaka tot hij goudbruin is en serveer warm.
Zit er pasta in de moussaka?
Hoewel dit gerecht lijkt op een Italiaanse lasagne, wordt een traditionele lamsmoussaka met aubergine meestal gemaakt met aardappelen en bevat het geen pasta. Pasta past echter perfect met deze smaken en niemand kan dit heerlijke gerecht weerstaan. Onze versie is dus een lamsmoussaka met pasta waarbij we de aardappelen vervangen door perfect gekookte penne. Deze combinatie maakt het tot een zeer gezinsvriendelijke iftarmaaltijd die zeker een hit zal zijn bij de familie en gasten van alle leeftijden.
Kun je lamsmoussaka invriezen?
Je kunt de overgebleven lamsmoussaka maximaal 3 maanden invriezen. Laat het volledig afkoelen - dit kan 1 uur duren - voordat je afzonderlijke porties in luchtdichte bakjes invriest of de hele schaal inpakt, eerst met een laag aluminiumfolie en vervolgens met een laag vershoudfolie als deze in de vriezer kan. Als je het restje wilt gaan eten, laat je het een nacht ontdooien in de koelkast. Zet voor het opwarmen van de bevroren lams/pastamoussaka deze in de oven of magnetron met een beetje extra geraspte kaas om het extra smeuïg te maken.

Ingrediënten

Bechamelsaus met kaas
500 ml
Geraspte mozzarella
225 g
Olijfolie
3 el
Aubergine, in blokjes
1
Ui, in kleine blokjes
1
Knoflook, geperst
2 teentjes
Lamsgehakt
500 g
Kaneelpoeder
1 tl
Komijn
1 tl
Verse rozemarijn, fijngehakt
1 tl
Penne-pasta
200 g

Eenvoudige lamsmoussaka met pasta en aubergine

Onze aubergine- en lamsmoussaka is zo lekker met al zijn ongelooflijke Midden-Oosterse kruiden. De combinatie van gekruid, sappig lamsgehakt met ui en knoflook en de milde, gebakken aubergine is zowel aromatisch als onweerstaanbaar. Het rijke vlees past uitsteken bij de geurige kruiden en daarom is de combinatie van verwarmende kruiden zoals kaneel en komijn zo heerlijk. De smaken van een klassieke lamsmoussaka passen goed bij de mild smakende pasta en samen vormen zij een heerlijk moussakagerecht.

Ben je op zoek naar andere gerechten met een aantal van dezelfde heerlijke ingrediënten, bekijk dan eens onze recepten voor eenpersoons lasagne, Midden-oosterse bolognese met aubergine en auberginerollatini met tomatensaus.

Een pastaversie van een Griekse klassieker

Zonder de aardappelen die bekend zijn van een traditionele Griekse lamsmoussaka, kun je de kooktijd aanzienlijk verkorten. Dit maakt dit gerecht perfect voor drukke doordeweekse avonden of speciale gelegenheden zoals ramadan waar vele uren in de keuken worden doorgebracht met koken. De toevoeging van pasta, en natuurlijk de heerlijke hoeveelheid kaas, maakt dit gerecht populair bij zowel kinderen als volwassenen.

Moussaka met bechamelsaus en geraspte kaas

Met een vooraf gemaakte, gemakkelijke bechamelsaus voor lamsmoussaka krijgt het gerecht eenvoudig de juiste, kaasachtige en romige consistentie. De dikke, witte saus is romig, hartig en op smaak gebracht met nootmuskaat. De bechamelsaus met kaas is perfect voor moussaka, omdat de saus het gekruide lamsvlees, de gebakken aubergine en de penne-pasta prachtig met elkaar verbindt.

Omdat je geen tijd hoeft te besteden aan het helemaal zelf maken, heb je tijd om je te concentreren op andere gerechten terwijl je snelle lamsmoussaka in de oven staat. Dan wordt de kleverige laag gesmolten kaas prachtig goudbruin. De milde, boterzachte mozzarella vergroot de rijkdom van het gerecht en maakt het onweerstaanbaar in combinatie met de kaassaus.

Gebruik je fantasie

Het beste lamsmoussakarecept bevat natuurlijk warme kruiden en aromaten. Om de heerlijke smaak van komijn, kaneel en rozemarijn te verdiepen, breng je het gerecht goed op smaak met zout en veel versgemalen zwarte peper.

Om de smaak van de bechamelsaus te vergroten, voeg je wat meer nootmuskaat toe. Zo geef je wat extra warmte aan het gerecht. Om dit moussaka-pastagerecht nog kaziger te maken, voeg je wat geraspte mozzarella toe aan elke laag lamsgehakt en bechamelsaus in plaats van alleen er bovenop.

Een authentiek lamsmoussakarecept uit de Middellandse Zee bevat meestal tomaten. Zo kun je op een eenvoudige manier ons recept een andere twist geven, door verse of blokjes tomaten toe te voegen voor iets kleurrijks en zoet-pittigs.