Turkse yoghurt
|
845 ml |
---|---|
Zout
|
2 tl |
Olijfolie
|
2 el |
Labneh is een van de eenvoudigste geneugten van het leven: twee bescheiden ingrediënten die in 24 uur tijd als bij toverslag transformeren in een weelderige, romige en pittige kaas. Dit verrassend veelzijdige gerecht is je nieuwste toevoeging aan ontbijt, lunch, diner en elk tussendoortje.
Hoewel de oorsprong van labneh niet helemaal zeker is, is de traditie om kaas te maken van gezeefde yoghurt in Libanon al duizenden jaren bekend. Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om in de regio een mezzeschotel te vinden zonder dit zijdezachte en heerlijk romige bijgerecht.
Traditioneel wordt het in een kom gedaan, besprenkeld met een scheutje olijfolie, bestrooid met za'atar (een kruidig mengsel van oregano, sumak, sesamzaad en zout) en geserveerd als dip met warm pitabrood. Het is echter ongelooflijk veelzijdig en kan op broodjes worden gesmeerd, in balletjes worden gerold als snack of salade-ingrediënt, of worden overgoten met fruitcompote als smakelijk ontbijt of dessert.
Verse labneh kan in een luchtdicht bakje tot twee weken in de koelkast worden bewaard. Het kan ook in balletjes worden gerold, bedekt met olijfolie in een gesteriliseerde luchtdichte pot, en op een koele, donkere plaats tot drie maanden worden bewaard