Kunafa met room

Kunafa met room

45 min.
Deze Midden-Oosterse desserts zijn een perfecte combinatie van knapperig gebak, zachte en zijdeachtige room en een royale scheut oranjebloesemsiroop. Het dessert staat bekend als kunafa en knafeh, afhankelijk van je plaats van herkomst. Beide namen verwijzen echter naar hetzelfde gerecht. Zowel een knafeh als kunafa met room zijn een traktatie met meerdere laagjes en texturen met een romige vulling en kleurrijke toppings zoals pistachenoten, oranjebloesems en gedroogde rozenblaadjes.
https://www.arla.nl/recepten/kunafa-met-room/

Bereidingswijze

  • Begin met het voorverwarmen van de oven op 180°C (gewone oven).
  • Zodra het deeg is ontdooid en op kamertemperatuur is gebracht, maak je de strengen los in een grote kom en meng je de gesmolten boter erdoor.
  • Spuit er wat kookspray op en ga voorzichtig met je vingers door de strengen. Zorg ervoor dat de strengen niet aan elkaar kleven en gelijkmatig bedekt zijn met de boter.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit deze lichtjes in met kookspray. Zet de ronde bakvormen een centimeter uit elkaar en vul ze voorzichtig met ongeveer 2 cm van het draaddeeg.
  • Tik lichtjes op de nestjes zonder al te veel druk uit te oefenen en bak 20-30 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn geworden. Zet de nestjes apart en laat afkoelen.
  • Klop voor de vulling de slagroom met de suiker totdat er zachte pieken ontstaan. Spatel de geklopte slagroom en het oranjebloesemwater door elkaar tot het gelijkmatig is opgenomen. Laat minstens 1 uur in de koelkast afkoelen.
  • Voor de siroop kook je de suiker in 300 ml water en citroensap gedurende 15 minuten. Als de suiker helemaal is opgelost, voeg je het oranjebloesemwater toe en laat je het afkoelen in de koelkast.
  • Om de desserts te maken, begin je met een nestje dat is besprenkeld met een eetlepel siroop. Pak een klodder van de vulling en leg dit samen met nog een nestje er bovenop. Besprenkel met nog een eetlepel siroop, wat gehakte pistachenoten en wat van de gehakte oranjebloesem en gedroogde rozen.
Eet smakelijk!
Tip

Het is belangrijk om de kataifi-deegstrengen te ontwarren voordat je ze mengt met gesmolten boter. Door de strengen te bedekken met de vette boter krijgen ze hun knapperigheid. Als ze aan elkaar plakken en niet goed worden bedekt met de boter, dan kunnen de nestjes een beetje deegachtig worden. Hoewel het proces van het ontwarren ervan tijdrovend kan zijn, is het de moeite waard. De eenvoudigste manier om dit te doen is door je vingers te gebruiken. Maar als je het bevroren deeg een nacht in de koelkast ontdooit, wordt het veel gemakkelijker. Om te voorkomen dat het uitdroogt, moet je het zo min mogelijk blootstellen aan de lucht door de verpakking niet te openen totdat je ermee aan de slag gaat en de nesten direct in de oven zet wanneer je ze hebt voorbereid.

Vragen over kunafa

Met een eenvoudig kunafa-recept zoals het onze, wordt het eenvoudig om thuis kunafa met room te maken. Lees voor meer informatie over het populaire gerecht uit het Midden-Oosten onze antwoorden op de meest gestelde vragen hieronder.

Wat is kunafa?
Kunafa, ook wel knafeh genoemd, is een traditioneel dessert uit het Midden-Oosten dat volgens sommige verhalen tijdens de ramadan is gemaakt. Het dessert wordt gemaakt door kataifi-deegstrengen te besprenkelen met of te drenken in gearomatiseerde suikersiroop en in lagen te leggen met een dikke, roomvulling of een gezoete kaasvulling. Het gerecht kan op verschillende manieren worden gevormd en de bovenste laag korst is vaak gekleurd met rode of oranje voedingskleurstof. Het wordt meestal gegarneerd met gemalen of gehakte pistachenoten. Een kaas-kunafa wordt meestal warm geserveerd, terwijl een kunafa met room gekoeld of op kamertemperatuur wordt geserveerd.
Hoe maak je kataifi-gebak voor kunafa?
Het knapperige kataifi-deeg dat wordt gebruikt om dit gerecht te maken, is gemaakt van bloem, maïzena, zout, plantaardige olie en water. Hoewel velen graag gebruikmaken van bevroren kunafa-deeg, kun je het ook helemaal zelf maken. Het volgen van een kunafa-deegrecept kan echter een beetje tijdrovend zijn, omdat het beslag in een knijpfles moet worden gegoten en zeer dun in een hete pan moet worden gespoten. Na 5-10 seconden begint het los te komen. Je kunt het dan voorzichtig uit de pan halen met een spatel. Het dunne, licht gebakken beslag kan verder worden versnipperd om zo de fijne strengen te creëren waarom het bekend staat.
Hoe maak je kunafa?
Het is heerlijk als desserts indruk maken met zowel hun smaak als hun uitstraling. Dit is zo'n dessert. Om het te maken, begin je met het klaarmaken van het kunafa kataifi-deeg, zodat je de nestjes kunt bakken. Terwijl de nesten afkoelen, bereid je de roomvulling en suikersiroop, zodat beide ook tijd hebben om af te koelen. Zodra de drie belangrijkste elementen zijn afgekoeld, maak je de desserts door de room tussen twee deegnestjes besprenkeld met siroop te drukken. Garneer de desserts met pistachenoten, oranjebloesems en gedroogde rozen.
Wat is het verschil tussen kunafa en knafeh?
Er is geen verschil! Zowel kunafa als knafeh verwijzen naar hetzelfde gerecht en het verschil is, zoals het geval is met veel gerechten uit het Midden-Oosten, puur taalkundig. De zoete traktatie staat in de Levant bekend als dessert knafeh met room, terwijl de meeste mensen in Egypte en de Golfstaten het kennen als kunafa. Hoe je het ook noemt, de heerlijke smaak maakt een kunafa- of knafeh het proberen waard.
Hoe smaakt kunafa?
Dit dessert smaakt zoet, romig, nootachtig en bloemig en dat allemaal tegelijkertijd. Het is dus een dessert met een vrij complexe smaak. Het heeft zowel knapperige als romige texturen. De met siroop besprenkelde deegkorst en gehakte pistachenoten zijn knapperig en vullen de frisse en zoete roomvulling prachtig aan. Deze vulling is, net als de zelfgemaakte siroop, op smaak gebracht met delicaat oranjebloesemwater voor een heerlijke, bloemige toets.
Hoe kun je kunafa opwarmen?
In tegenstelling tot een kunafa met kaas, hoef je deze kunafa met room niet op te warmen, omdat het altijd gekoeld of op kamertemperatuur wordt geserveerd. De heerlijk slagroomvulling zou gaan smelten als het op warme kataifi-deegnesten werd gelegd of als de gebakjes in de oven worden verwarmd. We raden het dus af om dit dessert te verwarmen.
Moet kunafa gekoeld worden?
Verse kunafa met room moet in de koelkast worden bewaard. Omdat de vulling is gemaakt met slagroom, is deze bederfelijk en mag deze niet lang op kamertemperatuur blijven. Het is maximaal 3 dagen houdbaar als het in een luchtdichte bak wordt bewaard. Als je je dessert van tevoren wilt maken, raden we je aan de deegnestjes te bewaren en apart te vullen om de knapperigheid ervan te behouden. De nestjes kunnen ook in de koelkast worden bewaard. Nadat ze zijn afgekoeld, wikkel je ze in vershoudfolie of aluminiumfolie. Bewaar ze 1-2 dagen.

Ingrediënten

Kunafa gebaknestjes:
Gezouten boter
250 g
Kookspray, om te bakken
Kataifi / kunafa-deeg (diepvries)
450 g
Ronde minimuffinbakvorm (10 cm)
Siroop:
Suiker
400 g
Oranjebloesemwater
2 el
Citroensap
2 el
Water
300 ml
Roomvulling:
Geklopte slagroom
240 ml
Ongeklopte slagroom
180 ml
Oranjebloesemwater
1 el
Suiker
4 el
Om te serveren:
Ongezouten pistachenoten, fijngehakt
Oranjebloesems, fijngehakt
Gedroogde rozenblaadjes

Klassieke krokante kunafa met slagroom

Zoete kunafa met slagroom, besprenkeld met zelfgemaakte siroop is een klassiek dessert uit het Midden-Oosten dat ook perfect is voor iftar-vieringen. In onze versie worden deze eenpersoons gebakjes bereid met een romige, dikke en zachte roomvulling. Het contrast tussen deze fluweelzachte vulling en de knapperige, goudbruine nestjes waartussen de vulling zich bevindt, zorgt voor een interessante eetervaring met veel textuur en crunch.

Ontdek traditioneel kataifi-gebak

De lange, dunne deegdraden die in dit gerecht worden gebruikt, zijn populair in het Midden-Oosten en aan de Middellandse Zee. Vanwege de neutrale smaak en het prachtige vermogen om knapperig te worden wanneer het wordt gefrituurd, kan het worden gebruikt in zoete en hartige gerechten. In dit gerecht wordt het gebruikt om een knapperige korst te creëren die er bijna uitziet als een decoratief vogelnestje. Door het zogenaamde engelenhaar te bedekken met gesmolten boter en kookspray kun je de korst van deze kunafa heerlijk knapperig maken.

Misschien vind je de nestjes van dit dessert een beetje op vermicelli lijken. Hoewel ze zijn gemaakt van verschillende ingrediënten, is hun textuur vergelijkbaar. Als je hier ook van houdt, raden we je aan ons heerlijke recept voor karamelvermicellite bekijken.

Maak een laag van de zoete roomvulling en bestrooi met siroop

Ingeklemd tussen twee lagen krokante nestjes ligt de zachte kunafa-vulling. Deze fluweelzachte vulling is gemaakt met slagroom en is daardoor heerlijk rijk. Net als de zelfgemaakte siroop is het op smaak gebracht met oranjebloesemwater. Deze traditionele oranjebloesemsmaak geeft het dessert bloemige ondertonen die merkbaar zijn zonder overweldigend te zijn. De aromatische bloesems, traditionele symbolen van geluk, worden ook gebruikt om het dessert te garneren voor een decoratieve touch van deze traktatie.

Geef je eigen draai aan een klassieke kunafa

Er zijn veel manieren om met dit recept te experimenteren. Je kunt bijvoorbeeld walnoten, pecannoten of amandelen gebruiken als topping of de vulling een andere smaak geven. Geïnspireerd door dit recept voor yoghurttiramisu met slagroom kun je ook koffie gebruiken in ons kunafa-recept.

Geïnspireerd door een ander heerlijk dessert als fruitsalade met slagroom en mini fruittaartjes wil je misschien vers fruit of fruitconserven toevoegen. Omdat zowel de vulling als de siroop oranjebloesemwater bevatten, zou een goede keuze aardbei zijn. Jouw fruit, bessen of fruitconserven kun je bovenop de roomvulling leggen wanneer je de dessertslagen maakt.