Het is belangrijk om de kataifi-deegstrengen te ontwarren voordat je ze mengt met gesmolten boter. Door de strengen te bedekken met de vette boter krijgen ze hun knapperigheid. Als ze aan elkaar plakken en niet goed worden bedekt met de boter, dan kunnen de nestjes een beetje deegachtig worden. Hoewel het proces van het ontwarren ervan tijdrovend kan zijn, is het de moeite waard. De eenvoudigste manier om dit te doen is door je vingers te gebruiken. Maar als je het bevroren deeg een nacht in de koelkast ontdooit, wordt het veel gemakkelijker. Om te voorkomen dat het uitdroogt, moet je het zo min mogelijk blootstellen aan de lucht door de verpakking niet te openen totdat je ermee aan de slag gaat en de nesten direct in de oven zet wanneer je ze hebt voorbereid.
Met een eenvoudig kunafa-recept zoals het onze, wordt het eenvoudig om thuis kunafa met room te maken. Lees voor meer informatie over het populaire gerecht uit het Midden-Oosten onze antwoorden op de meest gestelde vragen hieronder.
Gezouten boter
|
250 g |
---|---|
Kookspray, om te bakken
|
|
Kataifi / kunafa-deeg (diepvries)
|
450 g |
Ronde minimuffinbakvorm (10 cm)
|
Suiker
|
400 g |
---|---|
Oranjebloesemwater
|
2 el |
Citroensap
|
2 el |
Water
|
300 ml |
Geklopte slagroom
|
240 ml |
---|---|
Ongeklopte slagroom
|
180 ml |
Oranjebloesemwater
|
1 el |
Suiker
|
4 el |
Ongezouten pistachenoten, fijngehakt
|
|
---|---|
Oranjebloesems, fijngehakt
|
|
Gedroogde rozenblaadjes
|
Zoete kunafa met slagroom, besprenkeld met zelfgemaakte siroop is een klassiek dessert uit het Midden-Oosten dat ook perfect is voor iftar-vieringen. In onze versie worden deze eenpersoons gebakjes bereid met een romige, dikke en zachte roomvulling. Het contrast tussen deze fluweelzachte vulling en de knapperige, goudbruine nestjes waartussen de vulling zich bevindt, zorgt voor een interessante eetervaring met veel textuur en crunch.
De lange, dunne deegdraden die in dit gerecht worden gebruikt, zijn populair in het Midden-Oosten en aan de Middellandse Zee. Vanwege de neutrale smaak en het prachtige vermogen om knapperig te worden wanneer het wordt gefrituurd, kan het worden gebruikt in zoete en hartige gerechten. In dit gerecht wordt het gebruikt om een knapperige korst te creëren die er bijna uitziet als een decoratief vogelnestje. Door het zogenaamde engelenhaar te bedekken met gesmolten boter en kookspray kun je de korst van deze kunafa heerlijk knapperig maken.
Misschien vind je de nestjes van dit dessert een beetje op vermicelli lijken. Hoewel ze zijn gemaakt van verschillende ingrediënten, is hun textuur vergelijkbaar. Als je hier ook van houdt, raden we je aan ons heerlijke recept voor karamelvermicellite bekijken.
Ingeklemd tussen twee lagen krokante nestjes ligt de zachte kunafa-vulling. Deze fluweelzachte vulling is gemaakt met slagroom en is daardoor heerlijk rijk. Net als de zelfgemaakte siroop is het op smaak gebracht met oranjebloesemwater. Deze traditionele oranjebloesemsmaak geeft het dessert bloemige ondertonen die merkbaar zijn zonder overweldigend te zijn. De aromatische bloesems, traditionele symbolen van geluk, worden ook gebruikt om het dessert te garneren voor een decoratieve touch van deze traktatie.
Er zijn veel manieren om met dit recept te experimenteren. Je kunt bijvoorbeeld walnoten, pecannoten of amandelen gebruiken als topping of de vulling een andere smaak geven. Geïnspireerd door dit recept voor yoghurttiramisu met slagroom kun je ook koffie gebruiken in ons kunafa-recept.
Geïnspireerd door een ander heerlijk dessert als fruitsalade met slagroom en mini fruittaartjes wil je misschien vers fruit of fruitconserven toevoegen. Omdat zowel de vulling als de siroop oranjebloesemwater bevatten, zou een goede keuze aardbei zijn. Jouw fruit, bessen of fruitconserven kun je bovenop de roomvulling leggen wanneer je de dessertslagen maakt.