Krabsoep

Krabsoep

1 u
Krabben zijn niet alleen leuk om te vangen, ze leveren ook een heerlijke maaltijd op de tafel op. Waarom zou je de volgende keer dat je jezelf een emmer schitterende schaaldieren meeneemt (van de kust of je lokale vismarkt) er thuis geen heerlijke soep van maken?
https://www.arla.nl/recepten/krabsoep/

Bereidingswijze

  • Snijd de tomaten in vieren. Verwijder de binnenkant met een theelepel en leg deze opzij. Snijd de resterende tomaten in blokjes en zet apart om te serveren.
  • Smelt de boter in een pan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook op matig vuur gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Snijd ondertussen de krabben doormidden met een groot, scherp mes. Doe ze in de pan en bak ze 2-3 minuten.
  • Voeg de tomatenpuree en paprikapoeder toe en bak nog een minuut.
  • Doe het appelsap, water en de binnenkant van de tomaten erbij. Dek de pan af en laat ongeveer 20 minuten doorkoken op een laag vuur.
  • Zet het vuur uit en laat de soep nog 20 minuten rusten.
  • Zeef de soep en gooi de krabbenpoten en groenten weg.
  • Kook de bouillon tot er ongeveer 500 ml overblijft.
  • Voeg slagroom, citroensap, zout en peper toe aan de soep, verwarm al roerend en breng op smaak.
  • Serveer met de overgebleven stukjes tomaat, het krabvlees (en/of de garnalen), basilicum, partjes citroen en croutons in kommetjes.
Broodcroutons
  • Snijd het brood in blokjes (ongeveer 2 x 2 cm) en leg in een kleine ovenschaal.
  • Bestrooi met boter en zout en zet in het midden van de oven.
  • Rooster de croutons ongeveer 10 minuten op 225° (heteluchtoven) goudbruin en knapperig.
Eet smakelijk!

Krabsoep

Wat maakt krabsoep oranje?
Krabsoep krijgt zijn natuurlijke oranje kleur van de krab- of kreeftenschelpen die tijdens het kookproces worden gekookt. Recepttoevoegingen zoals tomatenpuree en paprika dragen ook bij aan de opvallende oranje tint van de soep. Niet alle krabsoepvarianten hebben echter dezelfde kleur en ingrediënten als bijvoorbeeld room kunnen de soep een lichtere kleur geven.
Hoe verdik je krabsoep?
Er zijn veel verschillende dingen die je kunt proberen om een dikkere textuur en consistentie van je krabsoep te bereiken. Je kunt tijdens het kookproces bijvoorbeeld maiszetmeel of roux, een mengsel van bloem en vet, aan je krabsoep toevoegen om hem dikker te maken, of je kunt de hoeveelheid vloeistof gewoon verminderen door je soep langer op laag vuur te laten doorkoken. Ten slotte kan het gebruik van sommige ingrediënten, zoals zeevruchten, ook een dikkere consistentie aan je krabsoep geven.
Hoe versterk je de krabsmaak?
Hoewel de meest voor de hand liggende oplossing om de smaak van krab in je soep te vergroten zou zijn om meer krabvlees toe te voegen, zijn er andere minder voor de hand liggende alternatieven die je kunt proberen. Ten eerste, hoe verser het krabvlees, hoe meer smaak je krabsoep heeft. Probeer indien mogelijk vooral meer krabvlees van het lijf, in plaats van vlees uit de klauwen, voor een sterkere en zoetere krabsmaak van je soep. Je kunt zelfs proberen krabkuit (ook bekend als krabeitjes) aan je bouillon toe te voegen voor een sterkere krabsmaak. Ten slotte kan het simpelweg verminderen van de balans van andere aromatische ingrediënten ook helpen om de krabsmaak in je soep naar beter voren te brengen.
Hoe lang blijft krabsoep goed?
Zorg ervoor dat je de krabsoep in de koelkast zet, zodat je deze opnieuw kunt opwarmen en er weer van kunt genieten. Over het algemeen kunnen zeevruchten, indien gekoeld, tot uiterlijk 4-5 dagen na de bereiding van een gerecht opnieuw worden opgewarmd en geconsumeerd. Zorg ervoor dat je de soep in een afsluitbare bus of doos bewaart om te voorkomen dat de rijke smaak van het krabvlees verloren gaat. Verwarm de soep langzaam en op laag vuur, zonder te koken, totdat deze gloeiend heet is. Ga zoals altijd op je eigen oordeel af bij je beslissing om iets opnieuw op te warmen of te consumeren. De gebruikelijke risico's bij het opwarmen van zeevruchten gelden en het is belangrijk om te controleren of er tekenen zijn van bederf, zoals een verandering in geur.

Ingrediënten

Krabsoep
Grote tomaten (ongeveer 125 g)
2
Boter
25 g
Uien, gesnipperd (ongeveer 150 g)
2
Knoflookteentjes, fijngehakt
2
Vers gevangen krabben (10-15 stuks afhankelijk van de grootte)
500 g
Geconcentreerde tomatenpuree
1 el
Paprikapoeder
1 tl
Appelsap
200 ml
Water
750 ml
Volvette room
150 ml
Versgeperst citroensap
1 el
Grof zout
1 tl
Versgemalen peper
Broodcroutons
Brood (ongesneden)
150 g
Boter, gesmolten
25 g
Grof zout
½ tl
Voor het serveren
Krabvlees of gekookte gepelde garnalen
200 g
Verse basilicum
1 dl
Citroen, in partjes gesneden
1

Soep met een vleugje zee

Krabsoep kan met zijn volle smaak de geur, het uitzicht, het geluid en de smaak van de kust rechtstreeks naar uw eettafel brengen. De zoete en licht zoute smaak van deze schitterende schaaldieren komen tot leven door de heerlijke uien en gemalen groenten, het paprikapoeder en de frisheid van de citroenen. Zo ontstaat de perfecte balans tussen kruiden, specerijen en smaakmakers.

Je hoeft niet altijd aan zee te zijn om te genieten van al het goeds dat de kust te bieden heeft!

Je vangst klaarmaken - tips voor het thuis bereiden van krab

Het bereiden van krabben thuis brengt enig risico met zich mee, dus het is belangrijk om te weten wat je doet. Als je niet zeker van je zaak bent, is het altijd het beste om je lokale visboer om hulp te vragen bij het bereiden van je krabben.

Er gaat echter niets boven vers krabvlees, en als je bereid bent om thuis in het diepe te springen, zijn dit enkele eenvoudige stappen om je krab thuis te bereiden:

  1. Voorkom allereerst dat je geknepen wordt door ervoor te zorgen dat je krab veilig is vastgebonden.
  2. Reinig je krabben door ze grondig te spoelen met koud water.
  3. Breng een pan water aan de kook en voeg wat kruiden toe voor extra smaak.
  4. Doe de krabben in de pan en laat op een laag vuur koken tot de schalen hun karakteristieke felrode kleur hebben. Laat de pan afkoelen.
  5. Kraak de schelpen met een notenkraker of groot mes open om het vlees te verwijderen. Spoel nogmaals grondig af voordat je het vlees aan je krabsoep toevoegt.

In de winkel gekochte krab bereiden (voor als je alleen een laars hebt gevangen)

De smaak en voedingswaarde van je krabsoep komt het meest tot zijn recht met vers gevangen krab, maar niet iedereen woont dicht bij de kust, en zeker niet iedereen heeft de tijd om in het weekend krab te vangen.

In de winkel gekochte krab is een handig, direct beschikbaar en betaalbaar alternatief voor verse krab bij het maken van je krabsoep. Zoals vaak het geval is met etenswaren die worden verwerkt en verpakt, moet je mogelijk bereid zijn een compromis te sluiten als het gaat om smaak. Probeer met beide te experimenteren en kijk welke variant jouw smaakpapillen – en budget – het liefst hebben!

Kruiden en specerijen die goed samengaan met krab

Hoewel we in ons recept smaakmakers gebruiken als paprika, citroen, zout en peper, zijn er talloze andere kruiden- en specerijen die je kunt toevoegen voor extra smaak aan je krabsoep.

Onze favoriete keuze is dille, dat een bijzonder goede combinatie vormt met de delicate zoetheid van krab. Andere populaire kruiden en specerijen zijn tijm, basilicum en peterselie. Je zou ook een mix van kruiden kunnen toevoegen, zoals de klassieke Old Bay-kruidenmix. Als je jouw krabsoep iets creools wilt geven, kun je proberen de soep wat op te peppen met paprikapoeder, of zelfs pepertjes of een hete saus zoals Tabasco.

Houd er rekening mee dat een klein beetje vaak al genoeg bij kruiden, en je deze vaak het best beetje bij beetje toe kunt voegen.