Krabsoep
Bereidingswijze
Broodcroutons
Krabsoep
Ingrediënten
Krabsoep
Grote tomaten (ongeveer 125 g)
|
2 |
---|---|
Boter
|
25 g |
Uien, gesnipperd (ongeveer 150 g)
|
2 |
Knoflookteentjes, fijngehakt
|
2 |
Vers gevangen krabben (10-15 stuks afhankelijk van de grootte)
|
500 g |
Geconcentreerde tomatenpuree
|
1 el |
Paprikapoeder
|
1 tl |
Appelsap
|
200 ml |
Water
|
750 ml |
Volvette room
|
150 ml |
Versgeperst citroensap
|
1 el |
Grof zout
|
1 tl |
Versgemalen peper
|
Broodcroutons
Brood (ongesneden)
|
150 g |
---|---|
Boter, gesmolten
|
25 g |
Grof zout
|
½ tl |
Voor het serveren
Krabvlees of gekookte gepelde garnalen
|
200 g |
---|---|
Verse basilicum
|
1 dl |
Citroen, in partjes gesneden
|
1 |
Soep met een vleugje zee
Krabsoep kan met zijn volle smaak de geur, het uitzicht, het geluid en de smaak van de kust rechtstreeks naar uw eettafel brengen. De zoete en licht zoute smaak van deze schitterende schaaldieren komen tot leven door de heerlijke uien en gemalen groenten, het paprikapoeder en de frisheid van de citroenen. Zo ontstaat de perfecte balans tussen kruiden, specerijen en smaakmakers.
Je hoeft niet altijd aan zee te zijn om te genieten van al het goeds dat de kust te bieden heeft!
Je vangst klaarmaken - tips voor het thuis bereiden van krab
Het bereiden van krabben thuis brengt enig risico met zich mee, dus het is belangrijk om te weten wat je doet. Als je niet zeker van je zaak bent, is het altijd het beste om je lokale visboer om hulp te vragen bij het bereiden van je krabben.
Er gaat echter niets boven vers krabvlees, en als je bereid bent om thuis in het diepe te springen, zijn dit enkele eenvoudige stappen om je krab thuis te bereiden:
- Voorkom allereerst dat je geknepen wordt door ervoor te zorgen dat je krab veilig is vastgebonden.
- Reinig je krabben door ze grondig te spoelen met koud water.
- Breng een pan water aan de kook en voeg wat kruiden toe voor extra smaak.
- Doe de krabben in de pan en laat op een laag vuur koken tot de schalen hun karakteristieke felrode kleur hebben. Laat de pan afkoelen.
- Kraak de schelpen met een notenkraker of groot mes open om het vlees te verwijderen. Spoel nogmaals grondig af voordat je het vlees aan je krabsoep toevoegt.
In de winkel gekochte krab bereiden (voor als je alleen een laars hebt gevangen)
De smaak en voedingswaarde van je krabsoep komt het meest tot zijn recht met vers gevangen krab, maar niet iedereen woont dicht bij de kust, en zeker niet iedereen heeft de tijd om in het weekend krab te vangen.
In de winkel gekochte krab is een handig, direct beschikbaar en betaalbaar alternatief voor verse krab bij het maken van je krabsoep. Zoals vaak het geval is met etenswaren die worden verwerkt en verpakt, moet je mogelijk bereid zijn een compromis te sluiten als het gaat om smaak. Probeer met beide te experimenteren en kijk welke variant jouw smaakpapillen – en budget – het liefst hebben!
Kruiden en specerijen die goed samengaan met krab
Hoewel we in ons recept smaakmakers gebruiken als paprika, citroen, zout en peper, zijn er talloze andere kruiden- en specerijen die je kunt toevoegen voor extra smaak aan je krabsoep.
Onze favoriete keuze is dille, dat een bijzonder goede combinatie vormt met de delicate zoetheid van krab. Andere populaire kruiden en specerijen zijn tijm, basilicum en peterselie. Je zou ook een mix van kruiden kunnen toevoegen, zoals de klassieke Old Bay-kruidenmix. Als je jouw krabsoep iets creools wilt geven, kun je proberen de soep wat op te peppen met paprikapoeder, of zelfs pepertjes of een hete saus zoals Tabasco.
Houd er rekening mee dat een klein beetje vaak al genoeg bij kruiden, en je deze vaak het best beetje bij beetje toe kunt voegen.